Φαρμάκι για τους καταναλωτές η τιμή της σοκολάτας, καθώς τον τελευταίο χρόνο έχει πάρει την ανιούσα. Σύμφωνα με τον Guardian, η τιμή έχει αυξηθεί μετά την υπερδιπλασιασμό των τιμών του κακάο στις παγκόσμιες αγορές ενόψει της ασθένειας των δέντρων και των δυσμενών καιρικών συνθηκών στις αναπτυσσόμενες χώρες που επιδεινώθηκαν από την κλιματική κρίση.
Τα καιρικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας πιο υγρής από το συνηθισμένο εποχής βροχών, οδήγησαν σε έλλειψη κακάο στη δυτική Αφρική, ιδιαίτερα στη Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, όπου συγκομίζονται περισσότεροι από τους μισούς κόκκους κακάο στον κόσμο.
Ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο (ICO) αναθεώρησε πρόσφατα την πρόβλεψή του για το παγκόσμιο έλλειμμα κακάο για την περίοδο 2023/24 σε 462.000 τόνους, προβλέποντας χαμηλό λόγο αποθεμάτων προς άλεσμα 45 ετών.
Η αυξημένη παγκόσμια ζήτηση για κακάο συμβάλλει επίσης στη σπανιότητα και τις επακόλουθες αυξήσεις των τιμών, παράλληλα με το αυξανόμενο κόστος των λιπασμάτων, την αποψίλωση των δασών και τις παράνομες πρακτικές εξόρυξης που υποβαθμίζουν τη γη. Η τιμή της ζάχαρης έχει επίσης αυξηθεί εν μέσω ξηρών καιρικών συνθηκών στη Βραζιλία και μιας καθυστερημένης περιόδου μουσώνων στην Ινδία.
Σύμφωνα με τους ζαχαροπλάστες, η τιμή της σοκολάτας έχει αυξηθεί κατά 100%, ενώ όσοι είχαν μεριμνήσει να γεμίσουν τις αποθήκες τους με απόθεμα πριν από μήνες, τώρα βλέπουν πια να έχει εξαντληθεί.
«Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές»
Μιλώντας στο Thesstoday.gr ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου, Μάριος Παπαδόπουλος, σημείωσε: «Βλέπουμε ότι θα πρέπει να βρεθούν λύσεις, που δε θα είναι εύκολες, για να συγκρατήσουμε τις τιμές».
«Μέχρι τα τέλη Απριλίου, η αύξηση ήταν 60% και όσοι ζαχαροπλάστες είχαν τη χρηματική και τη χωροαποθηκευτική δυνατότητα, πήραν απόθεμα τόνων σοκολάτας, όμως σήμερα από αρκετούς έχουν τελειώσει. Κι αν ο κόσμος δεν βλέπει ακόμη στις βιτρίνες την αύξηση της τελικής τιμής, αυτό οφείλεται στο ότι προσπαθούμε όλοι να ισορροπήσουμε το κόστος. Είναι πάρα πολλά τα γλυκά που επηρεάζονται και το χειρότερο θα είναι να μη μπορεί κάποιος να επιβιώσει λόγω της μη έλευσης καταναλωτών», ανέφερε.
«Τον Νοέμβριο η αύξηση στη σοκολάτα θα φτάσει στο 110-120% σε σχέση με το 2023»
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η αύξηση οφείλεται και στο ότι το βούτυρο κακάο μπήκε στο χρηματιστηριακό δίκτυο. «Αυτό αύξησε την τιμή μαζί με τα προβλήματα παραγωγικής διαδικασίας. Αυτήν τη στιγμή, οι τιμές του στο χρηματιστήριο είναι πτωτικές, αλλά οι τιμές της έτοιμης και παραχθείσας σοκολάτας, ακριβές. Σε σχέση με το 2023, η τιμή της σοκολάτας έχει ξεπεράσει το 100% και τον Νοέμβριο αναμένεται να φτάσει στο 110-120%», υπογραμμίζει.
Ψάχνουν εναλλακτικές συνταγές για τα Χριστούγενννα
«Η σοκολάτα είναι το best seller των ζαχαροπλαστείων, το πρώτο που σκέφτεται κάποιος που πηγαίνει να αγοράσει ένα γλυκό. Με τα νέα δεδομένα, θα γίνει απλησίαστη και αν και έχει απορροφηθεί ένα μεγάλο μέρος του κόστους, αναμένεται να ανέβουν οι τιμές», τονίζει στο ίδιο τοπικό μέσο ο ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου στη Θεσσαλονίκη, Ανδρέας Αλτίνογλου.
«Μία λύση που σκεφτόμαστε είναι να αλλάξουν οι συνταγές με σοκολάτα, ή να υπάρχει μια μείξη όπου γίνεται με βούτυρο κακάο, όμως για να μην πέσει η ποιότητα θα πρέπει να αυξηθεί πολύ η τιμή. Αν συνεχιστεί η αύξηση, τα κεράσματα που σήμερα πωλούνται 17 ευρώ το κιλό, θα φτάσουν από 23 έως 25 ευρώ το κιλό. Τα Χριστούγεννα θα είναι εμφανής η διαφορά στις βιτρίνες αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση και οι λάτρεις της σοκολάτας που δεν μπορούν να την αντικαταστήσουν με άλλο γλυκό, θα απογοητευτούν».
Για τις αιτίες του προβλήματος μίλησε ο ζαχαροπλάστης Αντώνης Βάρσος ο οποίος ανέφερε ότι τώρα η τιμή έχει διπλασιαστεί με ανοδική τάση που σημαίνει ότι δυστυχώς θα έρθουν σημαντικές ανατιμήσεις. «Αν έχει 2,20 θα πάει 2,60 ευρώ ενώ πολλά ζαχαροπλαστεία δεν έχουν μεγάλες ποσότητες γλυκών από σοκολάτα»