Φαίνεται ότι η επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να ανακοινώσει χθες το σχέδιο αποεπένδυσης στις τράπεζες με συνέντευξη του στο «Βήμα» δεν πέρασε απαρατήρητη από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα.

Στελέχη της Κουμουνδούρου «βλέπουν» πίσω από την κίνηση αυτή του Ηλία Ξηρουχάκη «κυβερνητικό δάκτυλο» και θεωρούν το timing της συνέντευξης εντελώς άκαιρο.

Δεν είναι δυνατόν, αναφέρεται χαρακτηριστικά λίγες μόλις μέρες πριν τις εκλογές ο CEO του ΤΧΣ να προαναγγέλλει τις επόμενες κινήσεις , χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του νέου υπουργού Οικονομικών.

Φυσικά, προσθέτουν και το Ταμείο έχει με βάση το νόμο και τις συμφωνίες με τα ευρωπαϊκά όργανα όλες τις δυνατότητες να καταρτίζει σχέδια, αλλά για λόγους τουλάχιστον τακτ ο κ. Ξηρουχάκης θα έπρεπε να αναμένει το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, να συνεννοηθεί μαζί της και στη συνέχεια να εξειδίκευε το σχέδιο του Ταμείου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανακοινώσει πως εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση μέσα στις βασικές προτεραιότητές του θα είναι η δημιουργία δημόσιου πυλώνα στις τράπεζες για τον οποίο θα αξιοποιηθεί το 41% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου.

Η κίνηση του κ. Ξηρουχάκη να ανακοινώσει τα σχέδια του, πριν από τη νέα κυβέρνηση είναι περιφρόνηση προς την λαϊκή ετυμηγορία, καταλήγουν .

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ:

Αποεπένδυση στις τράπεζες

«Το Ταμείο έχει σχεδιάσει τη Στρατηγική Αποεπένδυσης σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς – τους εγχώριους και ευρωπαϊκούς θεσμούς – και σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες, με στόχο να επιστρέψει ο εγχώριος χρηματοπιστωτικός τομέας σε ιδιωτικό καθεστώς σε εύλογο χρονικό διάστημα και με τρόπο που θα βελτιστοποιεί την αξία του χαρτοφυλακίου του μεσοπρόθεσμα, δηλαδή έως το τέλος του 2025, στηρίζοντας παράλληλα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ενεργώντας με βάση το δημόσιο συμφέρον.
Έτσι, ο βασικός μας στόχος είναι να καταβάλουμε κάθε εύλογη προσπάθεια για να διαθέσουμε όλες τις μετοχές μας στις συστημικές τράπεζες πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2025, με την επιφύλαξη της διατήρησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, της εξασφάλισης της εύλογης αξίας των συμμετοχών μας, αλλά και της εμπλοκής στα μετοχικά σχήματα μακροχρόνιου ορίζοντα διεθνών επενδυτών, που θα προσθέσουν σημαντική αξία, αλλά και θα εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα, σε κάθε επίπεδο, των τραπεζικών ιδρυμάτων στα οποία θα επιλέξουν να επενδύσουν».

Στρατηγικοί επενδυτές

Αν και για ευνόητους λόγους, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα και τον ακριβή τρόπο υλοποίησης της στρατηγικής αποεπένδυσης, μπορώ να πω ότι το Ταμείο παρακολουθεί στενά τις συνθήκες της αγοράς και το ενδιαφέρον των επενδυτών και είμαστε έτοιμοι να εντοπίσουμε τις ευκαιρίες για την υλοποίηση καλά σχεδιασμένων συναλλαγών, με δέσμευση στις βέλτιστες πρακτικές και στην πλήρη συμμόρφωση με το ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο.
Οι αποφάσεις αποεπένδυσης θα βασίζονται σε κριτήρια σχετικά με τη χρηματοοικονομική και λειτουργική βιωσιμότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τον αντίκτυπό τους στην οικονομία και τον κλάδο γενικότερα, ενεργώντας προς το συμφέρον του έλληνα φορολογούμενου. Κατά την υλοποίηση των συναλλαγών, το Ταμείο θα ακολουθεί μια απόλυτα διαφανή και ανταγωνιστική διαδικασία, διατηρώντας παράλληλα την εμπιστευτικότητα, που είναι απαραίτητο συστατικό για κάθε παρόμοια συναλλαγή.

Κριτήρια

Θεωρούμε πως η αποεπένδυση θα προσφέρει ευρύτερα σημαντικά οφέλη στην ελληνική οικονομία μέσω:

i) Αύξησης της ελεύθερης διασποράς των μετοχών των ελληνικών τραπεζών που αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα, τους τζίρους και την αποτελεσματικότητα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.
ii) Παροχής περισσότερων ευκαιριών για άμεσες ξένες επενδύσεις στον ελληνικό τραπεζικό τομέα σε σχετικά μεγάλη κλίμακα.
iii) Προσέλκυσης μεγάλων αξιόπιστων επενδυτών με μεσομακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, που θα προσθέσουν αξία στις τράπεζες και θα ενισχύσουν τον ρόλο τους στην οικονομία.
iv) Θα επιτευχθεί η μετάβαση σε ένα τραπεζικό τομέα υπό πλήρη ιδιωτική ιδιοκτησία.

Γι’ αυτό ως γενική αρχή, το Ταμείο καλωσορίζει στρατηγικούς επενδυτές για σημαντικά πακέτα των μετοχών του, όπως διεθνώς αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κρατικά επενδυτικά ταμεία, θεσμικούς και μακροπρόθεσμου ορίζοντα επενδυτές, καθώς και πάσης φύσεως επενδυτικά σχήματα που θεωρείται ότι θα ενισχύσουν την ικανότητα του ελληνικού τραπεζικού τομέα να ανταποκριθεί στις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και τεχνολογικές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής και βέβαια στις χρηματοδοτικές ανάγκες καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Η δυνατότητα και η δεδηλωμένη πρόθεση μελλοντικής στήριξης της τράπεζας, δηλαδή πέραν της αρχικής επένδυσης, από τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο επενδυτή σε δυνητικά δύσκολες συνθήκες αβεβαιότητας και μεταβλητότητας, είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό που κρίνεται σημαντικό κατά τη διαδικασία επιλογής.

Διαβάστε περισσότερα