Ο S&P 500 υποχώρησε την Παρασκευή και είναι σε τροχιά για μια εβδομάδα απωλειών, αφού μια ελαφρώς πιο αδύναμη από την αναμενόμενη έκθεση για τις θέσεις εργασίας τον Ιούνιο απέτυχε να συγκρατήσει τους φόβους ότι η Federal Reserve μπορεί να αρχίσει ξανά να αυξάνει τα επιτόκια.

Ο δείκτης ευρείας βάσης υποχώρησε 0,1%, ενώ ο  Nasdaq Composite διαπραγματεύεται κοντά στην γραμμή μη μεταβολής. Ο βιομηχανικός μέσος όρος   Dow Jones Industrial Average έχασε 75 μονάδες, ή 0,2%.

Η έκθεση του Υπουργείου Εργασίας του Ιουνίου έδειξε ότι οι μισθοί αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο και επιβράδυνση της ανάπτυξης από τον Μάιο. Οι μισθοδοσίες των μη γεωργικών υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 209.000, ενώ το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο 3,6%. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones  είχαν προβλέψει ότι θα προστεθούν 240.000 θέσεις και ένα παρόμοιο επίπεδο ανεργίας.

Ωστόσο, ορισμένα σημεία της έκθεσης θα μπορούσαν να δώσουν λόγο στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να συνεχίσει την πεζοπορία αργότερα αυτόν τον μήνα. Οι αριθμοί των μισθών που παρακολουθήθηκαν προσεκτικά ήταν ελαφρώς υψηλότεροι από το αναμενόμενο. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Ιούνιο και 4,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από 3,7% τον Μάιο.

Μετά τα δεδομένα, οι έμποροι κράτησαν τα στοιχήματά τους ότι η Fed θα ξαναρχίσει την πεζοπορία αργότερα αυτόν τον μήνα. Οι έμποροι προβλέπουν πιθανότητα 92% ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει κατά ένα τέταρτο της μονάδας στις 26 Ιουλίου, περίπου με τις ίδιες πιθανότητες όπως πριν από μία ημέρα, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανέφεραν στη συνάντησή τους τον Ιούνιο ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων το 2023.

Και οι τρεις κύριοι μέσοι όροι οδηγούνται σε μια χαμένη εβδομάδα

Ο S&P 500 υποχωρεί κατά περίπου 0,95%, ενώ ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,7%. Ο Dow είναι ο χαμηλότερος από τους τρεις, με απώλεια 1,6%.

Οι κινήσεις της Παρασκευής έρχονται μετά από τα στοιχεία της ADP της Πέμπτης, τα οποία έδειξαν ότι οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα πρόσθεσαν 497.000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο. Αυτό ξεπέρασε κατά πολύ την εκτίμηση των 220.000 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones και προκάλεσε ανησυχίες για τα επόμενα βήματα της Fed.

Οι μετοχές υποχώρησαν και οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν κατά τη διάρκεια της κανονικής διαπραγμάτευσης την Πέμπτη, με το επιτόκιο στον 2ετή τίτλο -ο οποίος είναι πιο ευαίσθητος στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας — αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδό της από το 2007.

Διαβάστε περισσότερα