Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, καθώς το Ισραήλ απέσυρε στρατιώτες από τμήματα της Γάζας και δεσμεύτηκε να ανανεώσει το διάλογο για πιθανή κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς.

Πρόκειται μια πιθανή αποκλιμάκωση του πολύμηνου πολέμου- οι ανησυχίες σχετικά με τον οποίο αποτέλεσαν τον βασικό καταλύτη για την άνοδο στις τιμές του πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι επενδυτές προχωρούν επίσης σε κατοχύρωση κερδών μετά τη ραγδαία άνοδο σε υψηλά πέντε μηνών την περασμένη εβδομάδα, αφού το Ιράν απείλησε με στρατιωτική δράση κατά του Ισραήλ για τα πλήγματα σε πρεσβεία στη Συρία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκ πλήρωσης για το πετρέλαιο brent που λήγουν τον Ιούνιο υποχώρησαν κατά 1,8% στα 89,56 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό West Texas Intermediate υποχώρησαν κατά 1,7% στα 84,63 δολάρια το βαρέλι.

Το Ισραήλ και η Χαμάς ξεκινούν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στην Αίγυπτο

Ομάδες του Ισραήλ και της Χαμάς συναντήθηκαν στην Αίγυπτο για νέες συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός, με τον διάλογο να έρχεται λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές του Έιντ – αλ-φιτρ αυτή την εβδομάδα.

Το Ισραήλ απέσυρε επίσης στρατεύματα από τη νότια Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της Χαν Γιουνίς. Ωστόσο, η χώρα εξακολουθεί να διατηρεί τις δυνάμεις της σε άλλα μέρη της διαφιλονικούμενης περιοχής.

Οι κινήσεις αυτές -ιδίως οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός- παρουσίαζαν κάποιες δυνατότητες για μεγαλύτερη αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, ιδίως καθώς οι ΗΠΑ προέτρεψαν το Ισραήλ να μετριάσει την επίθεσή του στη Γάζα λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνει το Investing.com.

Όμως, μια αποκλιμάκωση στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς ενδεχομένως να θέσει τέλος σε ένα βασικό σημείο υποστήριξης των αγορών πετρελαίου – συγκεκριμένα στο ότι οι προμήθειες αργού από τη Μέση Ανατολή θα διαταραχθούν από τη σύγκρουση.

Διαβάστε ακόμη: