Με απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι τιμές του πετρελαίου, με την προσοχή να στρέφεται εκ νέου στις ανησυχίες για τα επίπεδα ζήτησης του αργού αφού οι φόβοι για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή έχουν υποχωρήσει.

Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό WTI είδε την αξία του να υποχωρεί στα 76,65 δολάρια τα βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 1,93% ή 1,51 δολ.

Το πετρέλαιο τύπου Brent έχασε 1,68% ή 1,36 δολ. για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 79,68 δολ. το βαρέλι.

Στην εβδομάδα, το WTI σημείωσε μικρές απώλειες 0,25%, ενώ το Brent ενισχύθηκε οριακά κατά 0,03%.

Μετά το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας, οι τιμές του πετρελαίου είχαν δείξει από τις αρχές της τρέχουσας να δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τους ρυθμούς με τους οποίους ανέκαμπταν οι μετοχές μετά το παγκόσμιο sell-off της 5ης Αυγούστου, αν και έλαβαν κάποια στήριξη από τα θετικά πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ

Ο γεωπολιτικός κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είχε επίσης προσθέσει premium στις τιμές, αλλά με την ένταση να αποκλιμακώνεται όλο και περισσότερο στην περιοχή η προσοχή δείχνει να επανέρχεται στα θεμελιώδη της αγοράς, με την αδυναμία που δείχνει η ζήτηση αργού στην Κίνα να συνιστά τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας.

Συγκεκριμένα,  η υποβάθμιση των προβλέψεων του OPEC για την παγκόσμια ζήτηση τη Δευτέρα και τα στοιχεία που έδειξαν ότι η δραστηριότητα διύλισης στην Κίνα ήταν μειωμένη παραπάνω από 6% τον Ιούλιο, είναι οι παράγοντες που καθοδηγούν πλέον τις κινήσεις των traders.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σε παύση οδηγήθηκαν οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα που διεξάγονταν στην Ντόχα του Κατάρ, με τους διαπραγματευτές να προγραμματίζουν νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων.

Σε κοινή δήλωση τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Αίγυπτος ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον παρουσίασε μια νέα συμβιβαστική πρόταση που βασίζεται στα σημεία σύγκλισης της τελευταίας εβδομάδας, επιχειρώντας να κλείσει τα “κενά” ανάμεσα στις δύο πλευρές με τρόπο που θα μπορούσε να επιτρέψει την ταχεία εφαρμογή μιας συμφωνίας.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, η Χαμάς φέρεται να απέρριψε τους “νέους ισραηλινούς όρους”. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι “είμαστε πιο κοντά από ποτέ” σε μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα “αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί”. “Δεν θέλω να το γρουσουζέψω… μπορεί να έχουμε κάτι. Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί”, τόνισε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

“Είμαστε πολύ, πολύ πιο κοντά από ό,τι πριν από τρεις μέρες. Γι’ αυτό, κάντε το σταυρό σας”, συμπλήρωσε.

Ωστόσο, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Σαμί Αμπού Ζούχι, μιλώντας στο Reuters, κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια “εσφαλμένη θετική ατμόσφαιρα”, αλλά δεν έχει καμία πραγματική πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα και προσπαθεί μόνο να κερδίσει χρόνο.