Ήταν Μάιος του 2022. Το μπαρ ετοιμαζόταν να κλείσει, όταν μία χούφτα Ουκρανών αξιωματικών του στρατού μπήκαν για να γιορτάσουν την ανάσχεση της ρωσικής εισβολής. Μεθυσμένος από τον ενθουσιασμό, την πατριωτική ζέση και το αλκοόλ, ένας εξ αυτών πρότεινε το ριζοσπαστικό επόμενο βήμα.

Το βήμα αυτό δεν ήταν άλλο από την καταστροφή των Nord Stream, των δίδυμων αγωγών, που μεταφέροντας ρωσικό αέριο στην Ευρώπη τροφοδοτούσαν με δισεκατομμύρια την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου.

Τι καλύτερο για να κάνει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να πληρώσει για την επιθετικότητά του; Αυτή ήταν η σκέψη πίσω από το σαμποτάζ, την πραγματική ιστορία του οποίου περιγράφει σε αναλυτικό ρεπορτάζ η Wall Street Journal.

Λίγο περισσότερο από τέσσερις μήνες αργότερα, τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Σεπτεμβρίου, Σκανδιναβοί σεισμολόγοι έλαβαν σήματα που έδειχναν υποθαλάσσιο σεισμό ή ηφαιστειακή δραστηριότητα κοντά στο νησί Μπονχολμ της Δανίας.

Προκλήθηκαν από τρεις ισχυρές εκρήξεις και τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη έκλυση φυσικού αερίου, που ισοδυναμεί με τις ετήσιες εκπομπές CO2 της Δανίας.

H Δανία κλείνει την έρευνα για τις εκρήξεις στους Nord Stream

Πράξη πολέμου… αξίας 300.000 δολαρίων

Μια από τις πιο τολμηρές πράξεις δολιοφθοράς στη σύγχρονη ιστορία, η επιχείρηση επιδείνωσε την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Ήταν μια επίθεση σε υποδομές ζωτικής σημασίας που θα μπορούσε να θεωρηθεί πράξη πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Οι θεωρίες για το ποιος ήταν υπεύθυνος άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και να πολλαπλασιάζονται. Ήταν η CIA; Θα μπορούσε ο ίδιος ο Πούτιν να είχε θέσει το σχέδιο σε κίνηση;

Τώρα, για πρώτη φορά, μπορούν να παρουσιαστούν τα δεδομένα της πραγματικής ιστορίας. Ήταν μία ουκρανική επιχείρηση 300.000 δολαρίων.  Τι χρειάστηκε για να έρθει εις πέρας; Ένα μικρό νοικιασμένο γιοτ με εξαμελές πλήρωμα, μεταξύ των οποίων ήταν και δύτες. Συμμετείχε και μία γυναίκα, η παρουσία της οποίας δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι ήταν μια παρέα φίλων σε μια κρουαζιέρα αναψυχής.

«Πάντα γελάω όταν διαβάζω εικασίες των μέσων ενημέρωσης για κάποια τεράστια επιχείρηση που περιλαμβάνει μυστικές υπηρεσίες, υποβρύχια, drones και δορυφόρους», αποκάλυψε στη WSJ αξιωματικός που συμμετείχε στην επιχείρηση. «Όλο το πράγμα γεννήθηκε μέσα από μια νύχτα με βαρύ ποτό και τη σιδερένια αποφασιστικότητα μιας χούφτας ανθρώπων που είχαν τα κότσια να ρισκάρουν τη ζωή τους για τη χώρα τους».

Κομισιόν: Δεν θα ξαναλειτουργήσει ο Nord Stream 1 - Προετοιμαζόμαστε για βαρύ και δύσκολο χειμώνα!

«Πρώτα ο Ζελένσκι, μετά ο Ζαλούζνι»

Σύμφωνα με τη WSJ, που επικαλείται 4 καλά πληροφορημένες πηγές, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενέκρινε το σχέδιο. Όταν όμως το έμαθε η CIA, ζήτησε από τον Ουκρανό πρόεδρο να τραβήξει την πρίζα. Εκείνος φέρεται να έδωσε εντολή να σταματήσει η επιχείρηση. Αλλά ο τότε ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, Βάλερι Ζαλούζνι, αψήφησε την εντολή και προχώρησε κανονικά στην υλοποίηση του σχεδίου.

Όπως εξήγησαν οι συγκεκριμένες πηγές υπήρξε μία συμφωνία ανάμεσα σε επιχειρηματίες και στρατιωτικούς, ώστε οι πρώτοι να παράσχουν τη χρηματοδότηση και οι δεύτεροι να εκτελέσουν το project. Ένας στρατηγός με εμπειρία σε ειδικές αποστολές επέβλεπε την όλη επιχείρηση που περιγράφηκε από έναν από τους συμμετέχοντες ως «σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτικού τομέα». Ο στρατηγός αναφερόταν απευθείας στον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, Ζαλούζνι.

Μέσα σε λίγες ημέρες από το κλείσιμο της συμφωνίας ο Ζελένσκι φέρεται να είχε εγκρίνει το σχέδιο. Τα πάντα ωστόσο έγιναν προφορικά. Δεν υπήρξαν γραπτές εντολές. Αλλά έναν μήνα μετά την έγκριση, η ολλανδική υπηρεσία πληροφοριών MIVD ανακάλυψε το σχέδιο και προειδοποίησε τη CIA. Αμερικανοί αξιωματούχοι στη συνέχεια ενημέρωσαν Γερμανούς ομολόγους τους, αφού η Γερμανία ήταν και η χώρα που δεχόταν το ισχυρότερο ενεργειακό πλήγμα από την καταστροφή των αγωγών.

Η CIA προειδοποίησε τον Ζελένσκι να διακόψει άμεσα την επιχείρηση και εκείνος φέρεται να ανταποκρίθηκε, δίνοντας τη σχετική εντολή στον Ζαλούζνι. Ο τελευταίος όμως αγνόησε την εντολή του Ουκρανού προέδρου και έδωσε νέα εντολή στην ομάδα του να τροποποιήσει το σχέδιο της αποστολής.

Η εφημερίδα μίλησε με τέσσερις ανώτερους Ουκρανούς αξιωματούχους άμυνας και ασφάλειας που είτε συμμετείχαν είτε είχαν άμεση γνώση του σαμποτάζ. Όλοι υποστήριξαν ότι οι αγωγοί ήταν «νόμιμος στόχος» στον αμυντικό πόλεμο της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας.

Πολλές από τις πληροφορίες που έδωσαν οι συγκεκριμένοι αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιωθεί και από μία διετή έρευνα της γερμανικής αστυνομίας, η οποία απέκτησε πρόσβαση σε email, κινητά και δορυφορικά τηλέφωνα επικοινωνίας, ενώ εξασφάλισε δακτυλικά αποτυπώματα και δείγματα DNA από την  ομάδα δολιοφθοράς. Η γερμανική έρευνα δεν έχει συνδέσει άμεσα τον Πρόεδρο Ζελένσκι με την παράνομη επιχείρηση.

Με… ρωσικά κεφάλαια θα χρηματοδοτείται η Ουκρανία - Οι G7 συμφώνησαν σε πακέτο $50 δισ. από τα «παγωμένα» κρατικά assets της Ρωσίας - «Nein» από Γερμανία: «Δε στέλνουμε άλλα όπλα στην Ουκρανία… ας δώσουν οι άλλοι!»

Το γιοτ, οι δύτες και η 30χρονη γυναίκα

Τον Σεπτέμβριο του 2022, οι συνωμότες νοίκιασαν ένα γιοτ αναψυχής μήκους 50 ποδιών με το όνομα Andromeda στο λιμάνι Ρόστοκ της Βαλτικής. Το σκάφος μισθώθηκε με τη βοήθεια ενός πολωνικού ταξιδιωτικού γραφείου που δημιουργήθηκε από την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών ως κάλυψη για οικονομικές συναλλαγές πριν από σχεδόν μια δεκαετία, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματικούς.

Τα μέλη του πληρώματος ήταν ένας στρατιωτικός αξιωματικός εν ενεργεία, ένας έμπειρος πλοίαρχος και έμπειροι δύτες βαθέων υδάτων. Το πλήρωμα περιλάμβανε επίσης πολίτες, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα γύρω στα 30 που είχε εκπαιδευτεί ιδιωτικά σε καταδύσεις. Επιλέχθηκε για τις δεξιότητές της, αλλά και για να προσδώσει περισσότερη αληθοφάνεια στο σενάριο που ήθελε το πλήρωμα να είναι φίλοι σε διακοπές.

Ο στρατιωτικός πήρε μια σύντομη άδεια από τη μονάδα του, η οποία πολεμούσε στο μέτωπο στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, και δεν είπε τίποτα σε κανέναν. Ακόμη και ο διοικητής του έμεινε στο σκοτάδι.

Η Ουκρανία έχει μακρά ιστορία εκπαίδευσης κορυφαίων πολιτικών και στρατιωτικών δυτών. Μια ναυτική βάση στη χερσόνησο της Κριμαίας στο παρελθόν εκπαίδευε δύτες βαθέων υδάτων για σκοπούς δολιοφθοράς και αποναρκοθέτησης. Διατήρησε επίσης δελφίνια μάχης εκπαιδευμένα να επιτίθενται σε εχθρικούς δύτες και να ανατινάζουν πλοία, σύμφωνα με δύο ανώτερους Ουκρανούς αξιωματικούς. Η βάση καταλήφθηκε από τη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και μέρος του προσωπικού της μετακόμισε αλλού στην Ουκρανία.

Gazprom: Εντός τριών ημερών η ολοκλήρωση των εργασιών του Nord Stream 1

Αρνείται το Κίεβο – Για «παραμύθια» κάνει λόγο η Μόσχα

Ο στρατηγός Ζαλούζνι, σήμερα πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο,  κληθείς από τη WSJ να σχολιάσει το ρεπορτάζ, ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για οποιαδήποτε τέτοια επιχείρηση και ότι οποιοσδήποτε αντίθετος ισχυρισμός συνιστά «απλή πρόκληση». Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, πρόσθεσε, δεν είχαν εξουσιοδότηση να διεξάγουν αποστολές στο εξωτερικό, και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε ο ίδιος να έχει εμπλακεί κατά κανέναν τρόπο.

Ανώτερος αξιωματούχος της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών, SBU, αρνήθηκε επίσης ότι η ουκρανική κυβέρνηση είχε οποιαδήποτε σχέση με το σαμποτάζ, υπογραμμίζοντας ότι ο Ζελένσκι «ποτέ δεν ενέκρινε την εφαρμογή τέτοιων ενεργειών στο έδαφος τρίτων χωρών ».

Ο Πούτιν κατηγόρησε δημοσίως τις ΗΠΑ για τις επιθέσεις. Ένας ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης στο Βερολίνο επανέλαβε αυτόν τον ισχυρισμό και είπε ότι τα ευρήματα της γερμανικής έρευνας ήταν «παραμύθια αντάξια των αδελφών Γκριμ».

Τον Ιούνιο, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Γερμανίας εξέδωσε αθόρυβα το πρώτο ένταλμα σύλληψης εναντίον Ουκρανού επαγγελματία εκπαιδευτή καταδύσεων για τη συμμετοχή του στο σαμποτάζ. Η γερμανική έρευνα επικεντρώνεται τώρα στον Ζαλούζνι και τους βοηθούς του, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν την έρευνα, αν και δεν έχουν αποδείξεις που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν στο δικαστήριο.

Πούτιν: Απομένει ακόμη να ελέγξουμε την ποιότητα της τουρμπίνας του αγωγού Nord Stream 1

Οι αποκαλύψεις της γερμανικής έρευνας

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν ισχυρούς τριγμούς στις σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Βερολίνου, το οποίο παρείχε στην Ουκρανία τη δεύτερη μεγαλύτερη χρηματοδότηση και βοήθεια σε επίπεδο στρατιωτικού εξοπλισμού, μετά τις ΗΠΑ.  χρηματοδότησης και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, δεύτερο μόνο μετά τις ΗΠΑ.

Ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί ηγέτες μπορεί να ήταν πρόθυμοι να κάνουν τα στραβά μάτια μπροστά σε στοιχεία που δείχνουν πίσω από το πλήγμα στους αγωγούς την Ουκρανία, φοβούμενοι ότι θα υπονομεύσουν την εγχώρια υποστήριξη στην πολεμική προσπάθεια του Κιέβου. Όμως, η γερμανική αστυνομία είναι πολιτικά ανεξάρτητη και η έρευνά της προχώρησε με γοργούς ρυθμούς.

«Μια επίθεση τέτοιας κλίμακας είναι επαρκής λόγος για να ενεργοποιηθεί η ρήτρα συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ, αλλά η κρίσιμη υποδομή μας ανατινάχθηκε από μια χώρα που υποστηρίζουμε με τεράστιες παραδόσεις όπλων και δισεκατομμύρια σε μετρητά», δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος στη WSJ.

Διαβάστε ακόμη: