Οι μετοχές υποχώρησαν την Πέμπτη καθώς η Wall Street αξιολόγησε το σχόλιο του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell, ενώ παρακολουθούσε ένα βασικό ορόσημο για την απόδοση των ομολόγων.

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones έχασε 250,91 μονάδες ή 0,75%, κλείνοντας στις 33.414,17 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε 0,85% στις 4.278, ενώ ο Nasdaq Composite έκλεισε 0,96% χαμηλότερα στις 13.186,17 μονάδες.

Ο Powell είπε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και πιθανότατα θα απαιτούσε χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη, ενώ σημείωσε επίσης ότι πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πρόοδο προς την επιβράδυνση των τιμών. Είπε επίσης ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι ακόμη πολύ αυστηρή.

«Τα στοιχεία των τελευταίων μηνών δείχνουν συνεχή πρόοδο προς τους δύο στόχους—μέγιστη απασχόληση και σταθερές τιμές», δήλωσε ο Powell στην εκδήλωση Economic Club of New York.

Όμως, «σε κάθε περίπτωση, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός», είπε. «Λίγοι μήνες καλών δεδομένων είναι μόνο η αρχή του τι χρειάζεται για να χτίσουμε την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω προς τον στόχο μας».

Οι επενδυτές φάνηκε να απομακρύνονται απο το ενδεχόμενο ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα τουλάχιστον στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της. Η αγορά τιμολογεί με περίπου 97% πιθανότητα η κεντρική τράπεζα να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια από την Πέμπτη, από περίπου 93% την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην αγορά έμειναν αβέβαιοι για το πώς ή εάν η Fed θα άλλαζε τα επιτόκια μακροπρόθεσμα, δήλωσε η Stephanie Lang, επικεφαλής επενδύσεων της Homrich Berg.

Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων επιβάρυνε την αγορά

Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων επιβάρυνε επίσης την αγορά.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς σημείωσε υψηλό 4,996% την Πέμπτη, πλησιάζοντας περισσότερο το επίπεδο του 5%, το οποίο ξεπέρασε τελευταία φορά το 2007. Μετά τη δημοσιοποίηση των σχολίων του Powell, η απόδοση έμεινε κοντά σε αυτό το υψηλό.

Διαβάστε ακόμη: