Εν αναμονή των δηλώσεων του επικεφαλής της Federal Reserve, Jerome Powell, βρίσκεται σήμερα η Wall Street, η οποία όμως κινείται με βάση τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,01% στις 33.665 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,17% στις 4.321 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,40% στις 13.368 μονάδες.

Μεγάλη ανησυχία όμως έχει προκαλέσει και η νέα άνοδος στην απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς, η οποία έφτασε έως και το 4,983% σήμερα, πλησιάζοντας πιο κοντά στο επίπεδο του 5%. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η απόδοση πέρασε για τελευταία φορά το όριο του 5% το 2007.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων ξεχωρίζει το -7% της Tesla, αφού η εταιρεία δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες για τα κέρδη και τα έσοδα το τρίτο τρίμηνο. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Elon Musk όμως διαβεβαίωσε ότι το Cybertruck της εταιρείας δεν θα παράγει πολύ θετικές ταμειακές ροές περισσότερο από ένα χρόνο μετά την έναρξη της παραγωγής. 

Από την άλλη, κέρδη άνω του 13% σημειώνει η Netflix, αφού δημοσίευσε κέρδη τρίτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις. Η εταιρεία έλαβε ώθηση από τις ισχυρές συνδρομές σε επίπεδο διαφημίσεων.

Η αγορά όμως σαφώς αναμένει τις δηλώσεις του Powell, προκειμένου να σχηματίσει μια καλύτερη εικόνα για την πορεία των επιτοκίων. Παρόλο που οι αριθμοί του πληθωρισμού δείχνουν σημάδια βελτίωσης, η συνεχιζόμενη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς μπορεί να προχωρήσει η κεντρική τράπεζα στη νομισματική πολιτική.

Η αγορά εργασίας

Την ίδια ώρα, η αγορά εργασίας δείχνει ότι είναι ισχυρή. Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας έφτασαν τις 200.000, ένα άλλο σημάδι συνεχιζόμενης ισχύος στην οικονομία παρά τα υψηλότερα επιτόκια.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 14 Οκτωβρίου ανήλθαν στις 198.000, μειωμένες κατά 13.000 από το αναθεωρημένο επίπεδο της προηγούμενης εβδομάδας. Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων ήταν 205.750, καταγράφοντας μείωση 1.000.

Διαβάστε ακόμη: