Στις πρόσφατες ενδείξεις υποχώρησης που παρουσιάζει ο πληθωρισμός αναφέρθηκε ο πρόεδρος της FedΤζερόμ Πάουελ, στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στο Οικονομικό Κλαμπ της Ν. Υόρκης.

Παράλληλα όμως, δήλωσε ότι η επιβράδυνση των τιμών δεν είναι ακόμη αρκετή ώστε να γίνει λόγος για τάση, και πως η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα είναι αποφασιστική στη δέσμευσή της για περιορισμό του πληθωρισμού στο 2%.

«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και μερικοί μήνες με καλά στοιχεία είναι μόνο η αρχή για να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς τον στόχο μας», δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ στην ομιλία του.

«Δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε πόσο καιρό θα διατηρηθούν αυτές οι χαμηλότερες ενδείξεις ή πού θα βρεθεί ο πληθωρισμός τα επόμενα τρίμηνα. Αν και η πορεία του είναι πιθανό να είναι ανώμαλη και να χρειαστεί χρόνος, οι συνάδελφοί μου κι εγώ επιμένουμε στη δέσμευσή μας να μειώσουμε τον πληθωρισμό με βιώσιμο τρόπο στο 2%», επισήμανε ο Τζερόμ Πάουελ.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Fed άφησε να εννοηθεί ότι προκειμένου να επιτευχθεί τελικά ο στόχος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, η αγορά εργασίας και η οικονομική ανάπτυξη ίσως χρειαστεί να επιβραδυνθούν.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια βιώσιμη επιστροφή στον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό είναι πιθανό να απαιτήσει μια περίοδο ανάπτυξης κάτω από το επίπεδο της τάσης, αλλά και κάποια περαιτέρω χαλάρωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας», ανέφερε ο Τζερόμ Πάουελ στην ομιλία του.

Όπως επισημαίνει το CNBC,η δήλωση αυτή έγινε λίγες ώρες μετά την είδηση ότι οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη έπεσαν κάτω από τις 200.000, φτάνοντας στο χαμηλότερο εβδομαδιαίο επίπεδο από τις αρχές του 2023, γεγονός που υποδεικνύει ότι η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι σφιχτή και θα μπορούσε να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό.

«Επιπλέον ενδείξεις μιας επίμονα υψηλότερης ανάπτυξης ή ότι η στενότητα στην αγορά εργασίας πλέον δεν χαλαρώνει, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό και να δικαιολογήσουν μια περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», είπε ακόμη ο πρόεδρος της Fed.

Σημειώνεται ότι η ομιλία του Τζερόμ Πάουελ καθυστέρησε, καθώς διαδηλωτές ανέβηκαν στο βήμα της λέσχης κρατώντας μια πινακίδα που έγραφε «Η Fed καίγεται», με τις τις λέξεις «χρήματα, συμβόλαια και πλανήτης» γύρω της και στο κάτω μέρος την ένδειξη «κλιματική περιφρόνηση».

Διαβάστε ακόμη: