Μπορεί να έδρασε το «ελληνικό δαιμόνιο»- έστω και εξ αγχιστείας – του Τζέιμι Ντάιμον και η JP Morgan να διάσωσε στο παρά πέντε την First Republic Bank , αν και ο ίδιος μέχρι πρότινος δεν ήταν ένθερμος οπαδός ανάλογων κινήσεων .

Αλλά για να θυμηθούμε μια αρχαιοελληνική ρήση «ανάγκα και θεοί πείθονται». Ήταν επόμενο ότι η μεγαλύτερη τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών , δεν μπορούσε παρά να παρέμβει για να σώσει την μεσαίου μεγέθους First Rupublic Bank.

Στο κάτω – κάτω και υπό οικονομικούς όρους τα οφέλη για τους μετόχους της JP Morgan δεν κρίνονται ευκαταφρόνητα , αφού η κίνηση διασφαλίζει την σταθερότητα του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος.

Όσο για τα άμεσα οφέλη δεν είναι και λίγα : Η τράπεζα του ελληνικής καταγωγής αμερικανού τραπεζίτη αποκτά περιουσιακά στοιχεία σχεδόν 229 δισεκατομμυρίων δολαρίων και απορροφά περίπου 173 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια με έκπτωση περίπου 13% σε σχέση με τις λογιστικές αξίες.

Μετά τους φόρους και την πληρωμή 10,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην FDIC, η JPMorgan θα λάβει ώθηση 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από το κόστος ένταξης. Για αυτό και η JPMorgan δεν αναμένει ότι το κεφαλαιακό της μαξιλάρι θα υποφέρει.

Το ζητούμενο είναι να μην υπάρξει επόμενη τράπεζα που θα βρεθεί στην ίδια κατάσταση. Γιατί ζητώντας από 11 δανειστές, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan, να εισφέρουν καταθέσεις 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην First Republic στα τέλη Μαρτίου, η FDIC ( Ομοσπονδιακός Οργανισμός Διασφάλισης Καταθέσεων) μοιάζει σχεδόν αδύνατο να αποφύγει αργότερα κάτι ανάλογο.

Όλα αυτά όμως τις επιπτώσεις μπορούν να έχουν στις αγορές; Προς το παρόν η θέση που έχουν υιοθετήσει τα αμερικανικά χρηματιστήρια είναι αυτή της προσεκτικής παρακολούθησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή , όταν ακόμα δεν είχε ανακοινωθεί η παρέμβαση του Ντάιμον ο Dow Jones κατέγραψε οριακές απώλειες ενώ σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολουθούν ανάλογη στάση.

Προφανώς οι ανά την υφήλιο αγορές ενδιαφέρονται για τα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ , σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται μεστή εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα: Αλλά η Κριστίν Λαγκάρντ και άλλοι κορυφαίοι ευρωπαίοι τραπεζίτες διαρκώς επιμένουν στην υπογράμμιση των διαφορών μεταξύ αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζικών ιδρυμάτων , αλλά και στη διαφορά φάσεων στην οποία βρίσκονται οι οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Ως εκ τούτου υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν στην εκτίμηση ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν να αντιμετωπίσουν άλλου είδους προβλήματα όπως η επιστροφή σε αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες που πρόκειται να κυριαρχήσει στο δημόσιο διάλογο κατά τους επόμενους μήνες.

Όσο για τις ΗΠΑ το ενδιαφέρον εστιάζεται στην περιβόητη «Χ day» η οποία έχει προσδιοριστεί για τις αρχές Ιουνίου και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας: Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ανέφερε σε επιστολή της προς το Κογκρέσο ότι είναι απίθανο να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις πληρωμών της κυβέρνησης των ΗΠΑ «δυνητικά ήδη από την 1η Ιουνίου» χωρίς δράση από το Κογκρέσο.

Η εκτίμηση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο οι Ηνωμένες Πολιτείες να οδηγούνται σε μια άνευ προηγουμένου χρεοκοπία που θα κλονίσει την παγκόσμια οικονομία. Αλλά η Γέλεν πρόσθεσε κάποια περιθώρια, σημειώνοντας οι ομοσπονδιακές εισπράξεις και οι δαπάνες είναι «εγγενώς μεταβλητές».

Η πραγματική ημερομηνία που το Υπουργείο Οικονομικών εξαντλήσει τα έκτακτα μέτρα «θα μπορούσε να είναι αρκετές εβδομάδες αργότερα από αυτές τις εκτιμήσεις», έγραψε. «Είναι αδύνατο να προβλέψουμε με βεβαιότητα την ακριβή ημερομηνία κατά την οποία το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τους λογαριασμούς της κυβέρνησης», έγραψε.

Όμως ο πολιτικός – όπως και οι οικονομικός – χρόνος είναι πυκνός και η πολιτική διαπραγμάτευση στο Κογκρέσο μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων μόλις άρχισε …

Διαβάστε περισσότερα