Την ώρα που οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν μάταια να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα, “καθησυχάζοντας” την αγορά πως όλα είναι υπό έλεγχο και δεν υπάρχει λόγος πανικού, τα νούμερα που δημοσιεύονται καθημερινά τους διαψεύδουν πανηγυρικά επιβεβαιώνοντας πως ο πληθωρισμός βγαίνει εκτός ελέγχου.

Το ζήτημα πλέον δεν είναι αν θα είναι παροδικός όπως με περίσσιο θράσος κάποιοι εξακολοθούν να διαλαλούν, αλλά το πόσο άσχημος θα είναι. Η Δύση, και ειδικά η Ευρώπη, αντιμετωπίζει μια πρωτοφανής ενεργειακή, διατροφική και εφοδιαστική κρίση, ένα κοκτέιλ μιζέριας που ξυπνά εφιαλτικές μνήμες της Βαϊμάρης.

Τα νούμερα δε λένε ψέματα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Destatis, οι τιμές παραγωγού (ο αποκαλούμενος πληθωρισμός χονδρικής) στη Γερμανία αυξήθηκαν τον Οκτώβριο κατά 18,4% σε ετήσια βάση και 3,8% σε μηνιαία.

Πρόκειται για εκτόξευση σε υψηλό 70 ετών! Η μεγαλύτερη άνοδος σε ετήσια βάση από τον Νοέμβριο του 1951, όταν οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 20,6%.

Πρωτοφανής έκρηξη πληθωρισμού στη Γερμανία: Υψηλό 70 ετών οι τιμές παραγωγού!

Σχεδόν 50% αυξήθηκε το ενεργειακό κόστος

H μεγάλη άνοδος στις τιμές παραγωγού, οφείλεται κυρίως στην έκρηξη του ενεργειακού κόστους.
Άλμα 48,2% σημείωσαν οι τιμές ενέργειας σε ετήσια βάση και 12,1% σε μηνιαία. Το φυσικό αέριο εκτοξεύθηκε κατά 81,4% και η ηλεκτρική ενέργεια κατά 49,6%.

Πρωτοφανής έκρηξη πληθωρισμού στη Γερμανία: Υψηλό 70 ετών οι τιμές παραγωγού!

Και μπορεί Fed και ΕΚΤ να προσπαθούν με λογιστικά τρικ να αποκρύψουν το πραγματικό άσχημο πρόσωπο του πληθωρισμού, αλλάζοντας κατά το δοκούν τους κανόνες όσον αφορά το πως μετράται πλέον ο πληθωρισμός (μια ακόμη πρωτοτυπία της εποχής της πανδημίας), αφαιρώντας μετρήσεις όπως τιμές τροφίμων και ενέργειας, ωστόσο ο πραγματικός πληθωρισμός όπως παρουσιάζεται από τις πάντα αξιόπιστες τιμές παραγωγού, δε μπορεί να κρυφτεί.

Η επόμενη οικονομική κρίση δε θα είναι απλώς ένα σκάσιμο φούσκας, μια κατάρρευση μιας Λίμαν. Θα είναι με τη χειρότερη μορφή οικονομικής μιζέριας, του χειρότερου “κλέφτη” όπως τον αποκαλούν, του πληθωρισμού.

Η Ευρώπη ξαναζεί τον εφιάλτη της Βαϊμάρης

Επιμένουν οι τραπεζίτες: «Σπάνιος και προσωρινός ο πληθωρισμός»

Kashkari: “Μην αντιδράσουμε υπερβολικά στον πληθωρισμό”