Σήμερα (16/02), ο Έλι Κοέν υπογράμμισε –μιλώντας από το Κίεβο– ότι το Ισραήλ είναι «προσηλωμένο στην κυριαρχία» της Ουκρανίας, με την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψης Ισραηλινού Υπουργού στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή.
«Το Ισραήλ είναι αποφασιστικά αλληλέγγυο στους Ουκρανούς και παραμένει προσηλωμένο στην κυριαρχία και την ακεραιότητα της χώρας. Αισθάνομαι υπερήφανος που στέκομαι στο πλευρό της Ουκρανίας, απέναντι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», ανέφερε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.
סיימתי כעת פגישה חשובה וטובה עם נשיא אוקראינה זלנסקי.
הדגשתי בפניו כי ישראל תומכת בריבונות ובשלמות הטריטוריאלית של אוקראינה באופן חד וברור.
כמו כן, הסכמנו כי הפעילות הטרוריסטית של איראן באוקראינה ראויה לגינוי ולמהלכים מעשיים מצד הקהילה הבינלאומית באופן החריף ביותר. >> pic.twitter.com/VwUm2D20oO— אלי כהן | Eli Cohen (@elicoh1) February 16, 2023
Ο Κοέν, ο οποίος είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε ότι το Ισραήλ θα υποστηρίξει την ειρηνευτική πρόταση του Κιέβου στα Ηνωμένα Έθνη την ερχόμενη εβδομάδα, την οποία η Ρωσία έχει απορρίψει. Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι η πατρίδα του θα βοηθήσει να εγκριθεί εγγύηση, ώστε να εξασφαλισθεί ποσό έως 200 εκατ. δολαρίων για ισραηλινά έργα στις υποδομές υγείας και αστικές εγκαταστάσεις, στην Ουκρανία.
«Θα βοηθήσουμε να αναπτυχθεί ένα σύστημα έγκαιρου και έξυπνου συναγερμού για την Ουκρανία. Το Ισραήλ αντιτίθεται σθεναρά στη δολοφονία αθώων πολιτών. Οι τραγικές εικόνες είναι ακόμη χαραγμένες στην καρδιά μου. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι απέναντι στις δύσκολες, αυτές, εικόνες και τις αφηγήσεις των ωμοτήτων, για τις οποίες άκουσα εδώ. Το Ισραήλ καταδικάζει κάθε σκόπιμη επίθεση κατά αθώων», σημείωσε ο κ. Κοέν, από τη μαρτυρική Μπούχα, σύμβολο των ωμοτήτων και των εγκλημάτων πολέμου, για τα οποία κατηγορείται η ρωσική πλευρά.
Το Ισραήλ έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όμως, έχει περιορίσει τη βοήθεια προς το Κίεβο, αποστέλλοντας ανθρωπιστικό υλικό και προστατευτικό εξοπλισμό. Μέχρι τώρα, το Ισραήλ έχει φροντίσει να μείνει ουδέτερο, μη ανταποκρινόμενο στα επανειλημμένα αιτήματα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την αποστολή όπλων, κυρίως λόγω της παρουσίας του ρωσικού στρατού στη Συρία.
Οι Ισραηλινοί επιθυμούν να διατηρήσουν τη γραμμή συντονισμού και επικοινωνίας με τη Ρωσία, που τούς επιτρέπει να πραγματοποιούν πλήγματα κατά –φερόμενων ως ιρανικών– στόχων, στη Συρία. Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη εβραϊκή κοινότητα στη Ρωσία, την οποία το Ισραήλ λαμβάνει υπόψη του.
Ο κ. Κουλέμπα ευχαρίστησε το Ισραήλ για την υποστήριξη και υπογράμμισε ότι προσβλέπει σε μελλοντικές αποφάσεις για την «προστασία του εναερίου χώρου» της Ουκρανίας. Νωρίτερα, ο Έλι Κοέν μετέβη στο μνημείο «Μπάμπι Γιάρ» στο Κίεβο, έναν τόπο όπου φυλάσσονται τα οστά χιλιάδων Εβραίων που σφαγιάστηκαν το 1941, όταν η πόλη τελούσε υπό ναζιστική κατοχή.
Διαβάστε ακόμη: