Σοβαρά πλήγματα έχει δεχτεί μέχρι τώρα η γεωργική παραγωγή στη χώρα μας, εξαιτίας κυρίως των συνεχών πολύ υψηλών θερμοκρασιών, που “έκαψαν” μεγάλες ποσότητες από εποχικά είδη καλλιεργειών, αλλά και εξαιτίας είτε των χαμηλών βροχοπτώσεων σε πολλές περιοχές είτε των καταστροφικών συνεπειών από απότομες μπόρες και χαλαζοπτώσεις που προηγήθηκαν, στερώντας από την κατανάλωση την αναγκαία επάρκεια και βάζοντας φωτιά κυριολεκτικά στις τιμές.

Δεν είναι μόνο τα επίσημα στοιχεία που προέρχονται από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Ιουλίου, με βάση τα οποία στα φρούτα είχαμε τον αυξήσεις 19,4% και στα λαχανικά 15,5%. Όποιος περνάει από τους πάγκους μιας οποιασδήποτε λαϊκής αγοράς, διαπιστώνει ιδίοις όμμασι τις τιμές που προσφέρονται στους πάγκους όλα τα οπωροκηπευτικά και τα λαχανικά, όπως και τα φρούτα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο βέβαια ενέχει και το στοιχείο της αισχρής κερδοσκοπίας, το γεγονός ότι τα “βασιλικά” σύκα πωλούνται ακόμα και στα 15 ευρώ το κιλό! Το ίδιο προϊόν πέρυσι τέτοια περίοδο δεν κόστιζε πάνω από 5 ευρώ…

Όσο για τις ντομάτες, που αποτελούν απαραίτητο συστατικό καλοκαιρινών γευμάτων, για Έλληνες και τουρίστες, οι κλιματικές συνθήκες οδήγησαν και στο να μειωθεί δραστικά η παραγωγή τους και να “χαλάσει” η ποιότητα όσων ποσοτήτων απέμειναν.

Και για να καλυφθεί μέρος της ζήτησης τουλάχιστον, γίνονται εισαγωγές από την κεντρική Ευρώπη για λογαριασμό των μεγάλων αλυσίδων λιανικής.

Εκεί, όμως, που η καταστροφή, λόγω των συνεχόμενων καυσώνων, ήταν σχεδόν ολοκληρωτική, ήταν στα φασολάκια, που “φούσκωσαν”, δηλαδή έγιναν ακατάλληλα για κάθε ανθρώπινη χρήση και μόνο για ζωοτροφή πήγαν όποιες ποσότητες δεν θάφτηκαν στα χωράφια για λίπασμα.

Απώλειες υπάρχουν και στην παραγωγή σταφυλιών που χτυπήθηκαν και από τον καύσωνα, τον περονόσπορο και την ανυδρία, όταν τη χρειαζόταν, με αποτέλεσμα η ποιότητα των ελληνικών σταφυλιών να υποβαθμιστεί και οι εξαγωγές του προϊόντος να μειωθούν σε πρωτοφανή επίπεδα, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία.

Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στον τομέα της ελιάς, που χτυπήθηκε η παραγωγή της την περίοδο της καρποφορίας των δέντρων.

Με αποτέλεσμα, εκεί που όλοι οι παραγωγοί περίμεναν μία καλή χρονιά, σε πολλές περιοχές οι καταστροφές έπληξαν το ήμισυ και πλέον της παραγωγής, γεγονός που ήδη έχει εκτινάξει τις τιμές του ελαιόλαδου σε πολύ υψηλά επίπεδα, συρρικνώνοντας παράλληλα και τη διαθεσιμότητα βρώσιμων ελιών.

Όλα τα προαναφερόμενα είδη, όπως και πάρα πολλά που δεν αναφέρονται (εσπεριδοειδή, λαχανικά, κηπευτικά, όσπρια κλπ) αποτελούν ουσιαστικά τρόφιμα πρώτης ανάγκης για κάθε οικογένεια, εκτινάσσοντας έτσι τις δαπάνες τους και τον προϋπολογισμό τους και ταυτόχρονα συνεισφέροντας σημαντικές μονάδες αύξησης του πληθωρισμού.

Αλλά, υπάρχει μία ακόμα παράμετρος που αφορά στο επόμενο στάδιο, αυτό της δευτερογενούς παραγωγής και επεξεργασίας πολλών από τα προαναφερόμενα προϊόντα, που αποτελούν και αιχμή του δόρατος σημαντικών εξαγωγικών τομέων.

Θεωρείται βέβαιο ότι πολλές μικρές ή μεγαλύτερες μονάδες επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων είτε θα δουλέψουν για περιορισμένο σχετικά διάστημα είτε καθόλου, καθώς οι ποσότητες δεν επαρκούν για τη λειτουργία τους.

Με ότι κι αν αυτό σημαίνει για τις ίδιες, τους τοπικούς παραγωγούς που θα μείνουν χωρίς εισόδημα και τους εποχικά εργαζόμενους σε τέτοιες επιχειρήσεις.

Διαβάστε ακόμη: