Ο χαλκός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπορεύματα του μέλλοντος. Είναι σημαντικός για τα ηλεκτρικά δίκτυα, τα ηλεκτρικά οχήματα και τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο ρόλος του χαλκού στην οικονομία είναι πραγματικά κρίσιμος, όπως αντικατοπτρίζεται από την ProfitLevel, κατά την ανάλυση της θέσης των εμπορευμάτων στις παγκόσμιες αγορές.

Ο θεμελιώδης ρόλος του χαλκού στην οικονομία

Το συγκεκριμένο μέταλλο έχει γίνει δημοφιλές για τις μοναδικές του ιδιότητες στην κατασκευή, τις  υποδομές και την άμυνα. Μία από τις εξαιρετικές ιδιότητες του χαλκού είναι η αντοχή του στη διάβρωση, γι’ αυτό και μπορεί να βρεθεί σε αγωγούς και σωλήνες νερού. Η βασική υψηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα έχει καταστήσει τον χαλκό δημοφιλές υλικό για ηλεκτρικά καλώδια. Οι ενεργειακές τεχνολογίες, όπως τα αιολικά πάρκα ή οι ηλιακοί συλλέκτες, δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς αυτόν. Εν προκειμένω, καταλαβαίνουμε τους λόγους για τους οποίους ο χαλκός είναι πιθανό να είναι ένα από τα πιο περιζήτητα προϊόντα τα επόμενα χρόνια.

Οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν ότι η έλλειψη χαλκού θα αρχίσει να εμφανίζεται φέτος. Η έλλειψη εφοδιασμού σε χαλκό θα μπορούσε να αποτελέσει ένδειξη ότι οι παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις θα επιδεινωθούν και δεν θα είμαστε σε θέση να σταματήσουμε μια επικείμενη ύφεση. Οι ελλείψεις του βασικού μετάλλου αναμένεται να συνεχιστούν έως το 2030, αλλά πιθανότατα θα διαρκέσουν περισσότερο.

Λόγοι έλλειψης χαλκού

Ένας από τους πρώτους λόγους της παγκόσμιας έλλειψης χαλκού είναι η μη προβλεψιμότητα των ροών εφοδιασμού στη Νότια Αμερική. Η αδιάκοπη αναταραχή στο Περού προκαλεί δυσπιστία στους πελάτες, καθώς η χώρα αντιπροσωπεύει το 10% της παγκόσμιας προσφοράς χαλκού. Το εμπόριο μετάλλων είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε οποιαδήποτε πολιτική αναταραχή, καθώς πολλές φορές υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν τα λατομεία εξόρυξης.

Τον Ιανουάριο, η Glencore, η οποία εδρεύει στο Περού, ανέστειλε τις επιχειρήσεις της στο ορυχείο χαλκού της Antapacaccay λόγω διαμαρτυριών. Ένας άλλος βασικός προμηθευτής του εμπορεύματος χαλκού είναι η Χιλή. Η χώρα αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό χαλκού στον κόσμο και αντιπροσωπεύει το 27% της παγκόσμιας προσφοράς. Είδαμε επίσης μείωση της προσφοράς από αυτήν τη χώρα. Εξίσου σημαντική αιτία για την έλλειψη χαλκού είναι η αυξημένη ζήτηση που προκαλείται από τη μετατροπή στον ενεργειακό τομέα.

 Αντιδράσεις στην αγορά

Κοιτώντας πίσω, οι προσδοκώμενες μελλοντικές προβλέψεις χαλκού σημείωσαν απώλεια περίπου 15% το προηγούμενο έτος*. Στις αρχές του 2023, η τιμή άρχισε να αυξάνεται σχεδόν κατά 11%, θέτοντας την στη καλύτερη απόδοση πλήρους έτους από το 1980. Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, θα μπορούσαμε να δούμε μια μελλοντική πτώση της αξίας του χαλκού προς $4 ανά λίβρα, τη χαμηλότερη τιμή τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Ωστόσο, η κατάργηση της πολιτικής «zero Covid» θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στις τιμές του χαλκού. Η χαλάρωση των μέτρων στην Κίνα θα οδηγήσει σε αύξηση ζήτησης για βασικά προϊόντα τους επόμενους μήνες. Η αξία του χαλκού έχει επίσης βοηθηθεί από τη μείωση της αξίας του δολαρίου  των ΗΠΑ και την επιβράδυνση της αύξησης των επιτοκίων των ΗΠΑ στις αρχές του έτους.

Διαβάστε ακόμη: