Δύο έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που διέρρευσαν και δημοσιεύθηκαν σε έναν λογαριασμό του Telegram συνδεόμενο με το Ιράν, περιγράφουν τις προετοιμασίες του Ισραήλ για ενδεχόμενο χτύπημα στο Ιράν.

Τα έγγραφα δημιουργήθηκαν πρόσφατα από ειδικό τμήμα του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, αρμόδιο για την ανάλυση εικόνων και πληροφοριών που συλλέγουν οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι των ΗΠΑ. Το ένα από τα έγγραφα, με τίτλο «Ισραήλ: Η Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει τις προετοιμασίες για πλήγμα στο Ιράν», αναφέρεται σε πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις, που φαίνεται να προσομοιώνουν ένα τέτοιο χτύπημα. Το δεύτερο έγγραφο αναλύει πώς το Ισραήλ αναπροσαρμόζει τη διάταξη των πυραυλικών συστημάτων και όπλων του, σε περίπτωση ιρανικών αντιποίνων.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εμφανίστηκαν διχασμένοι για τη σημασία της διαρροής, επιβεβαιώνοντας μεν την αυθεντικότητα των εγγράφων, αλλά σημειώνοντας πως αυτά δεν περιέχουν τις δορυφορικές εικόνες. Ωστόσο, τόσο το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ όσο και το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών απέφυγαν να σχολιάσουν επίσημα το θέμα.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε στη Γερμανία αν γνώριζε για τα σχέδια του Ισραήλ και τους στόχους του, απάντησε λιτά: «Ναι και ναι», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Η δήλωση αυτή φάνηκε να υπονοεί ότι υπήρξε κάποια συνεννόηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου σχετικά με τους πιθανούς στόχους. Ο Μπάιντεν είχε προηγουμένως καλέσει το Ισραήλ να αποφύγει την επίθεση σε πυρηνικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Εν τω μεταξύ, ένα drone από τον Λίβανο προσπάθησε χθες να πλήξει την κατοικία του Νετανιάχου στην Καισάρεια. Ο ίδιος κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ, υποστηριζόμενη από το Ιράν, για την απόπειρα δολοφονίας του και της συζύγου του, χαρακτηρίζοντας την επίθεση «σοβαρό λάθος».

«Οι σύμμαχοι του Ιράν που επιχείρησαν να με σκοτώσουν, μαζί με τη σύζυγό μου, έκαναν ένα σοβαρό λάθος», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Προειδοποιώ το Ιράν και τους συμμάχους του: όποιος επιτεθεί σε Ισραηλινούς πολίτες, θα πληρώσει βαρύ τίμημα», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία από τις οργανώσεις που εξαπολύουν επιθέσεις κατά του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, δεν έχει αναλάβει ευθύνη για την επίθεση αυτή.

Με πληροφορίες από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, NYT

Διαβάστε ακόμη: