Προειδοποίηση για τις πιθανές επιπτώσεις των αγορών χρυσού στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενόψει της δημοσίευσης της εξαμηνιαίας έκθεσής της για την οικονομική ευρωστία του συστήματος.

Σύμφωνα με ανάλυση τεσσάρων οικονομολόγων της ΕΚΤ, η οποία δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, η αύξηση της ζήτησης φυσικού χρυσού, η κυριαρχία λίγων μεγάλων παικτών και η έλλειψη διαφάνειας στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές (OTC derivatives) συνιστούν σοβαρές αδυναμίες που θα μπορούσαν, υπό συνθήκες κρίσης, να μεταδοθούν και στο τραπεζικό σύστημα.

Αδιαφανής και μοχλευμένη αγορά

«Εάν υλοποιηθούν ακραία γεγονότα, ενδέχεται να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που θα προέρχονται από τις αγορές χρυσού», τονίζουν οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με το Bloomberg.  Όπως επισημαίνουν, η συγκέντρωση της αγοράς σε λίγους μεγάλους traders, η συχνή χρήση μόχλευσης, αλλά και η έλλειψη διαφάνειας, καθιστούν το σύστημα ευάλωτο.

Τα margin calls και το πιθανό «ξεκαθάρισμα» (liquidation) μοχλευμένων θέσεων ενδέχεται να προκαλέσουν πιέσεις ρευστότητας, εντείνοντας την αβεβαιότητα και διαχέοντας το σοκ στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ακραίες κινήσεις στην τιμή του χρυσού

Ο χρυσός κατέγραψε ιστορικό υψηλό άνω των 3.500 δολαρίων/ουγγιά τον περασμένο μήνα, έπειτα από την επιβολή δασμών στις εισαγωγές μετάλλων από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Παρότι ακολούθησε διόρθωση, με τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλεια από τον Νοέμβριο, η ΕΚΤ εντοπίζει διαρκείς λόγους ανησυχίας.

Η ζήτηση φυσικού μετάλλου στις ΗΠΑ είχε ως αποτέλεσμα συμφόρηση στα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας, ενώ οδήγησε και σε αύξηση του εμπορικού πλεονάσματος της Ελβετίας με τις ΗΠΑ, λόγω επανεπεξεργασίας χρυσού που μεταφέρθηκε από Λονδίνο προς Νέα Υόρκη.

Κίνδυνος ελλείψεων και παράδοσης φυσικού χρυσού

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν πως ενδεχόμενες διαταραχές στις φυσικές παραδόσεις ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο «στενότητας» προσφοράς, με σοβαρές επιπτώσεις στις υποχρεώσεις των συμμετεχόντων σε συμβόλαια παραγώγων.

«Οι συμμετέχοντες στην αγορά θα μπορούσαν να εκτεθούν σε σημαντικά αιτήματα margin calls και να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στον εντοπισμό και τη μεταφορά φυσικού χρυσού για την εκπλήρωση των παραδοτέων, αφήνοντάς τους εκτεθειμένους σε πιθανές μεγάλες απώλειες», καταλήγουν οι Μαουρίτσιο Μάικλ Χάμπιμπ, Όσκαρ Σβαρτς Μπλίκε, Εμίλιο Σιτσιαλιάνο και Γιόνας Βέντελμπορν της ΕΚΤ.

Διαβάστε ακόμη: