Το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας είναι σύμφωνο με τις δημοσιονομικές κατευθύνσεις που περιέχονται στη σύσταση του Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνιστά στο Eurogroup να εγκρίνει και την τελευταία δόση ύψους 748 εκατομμυρίων ευρώ.

Στη σημερινή αξιολόγηση του προϋπολογισμού (22/11), η Κομισιόν επεσήμανε ότι η αύξηση των εθνικά χρηματοδοτούμενων τρεχουσών δαπανών αναμένεται να είναι χαμηλότερη από τη μεσοπρόθεσμη δυνητική αύξηση της παραγωγής, με βάση τις προβλέψεις και συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που ενσωματώθηκαν στο Σχέδιο Προϋπολογισμού της Ελλάδας.

Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη των πρωτογενών δαπανών που χρηματοδοτούνται σε εθνικό επίπεδο είναι σύμφωνες με τη σύσταση του Συμβουλίου. Η Ελλάδα σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει πρόσθετες επενδύσεις μέσω του RRF και άλλων κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρηματοδοτώντας τις δημόσιες επενδύσεις για την «πράσινη» και την ψηφιακή μετάβαση.

Παράλληλα, τονίσθηκε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά το διαρθρωτικό κομμάτι των δημοσιονομικών συστάσεων που περιέχονται στη σύσταση του Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και καλεί τις αρχές να επιταχύνουν την πρόοδο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε ότι μία συνολική περιγραφή της προόδου που έχει καταγραφεί σχετικά με την εφαρμογή των εξειδικευμένων συστάσεων ανά κράτος – μέλος, θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της έκθεσης και της αξιολόγησης, την άνοιξη του επόμενου έτους.

Όσον αφορά τη μεταμνημονιακή έκθεση εποπτείας, υπογράμμισε πως η επιτυχής επίτευξη του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων και η αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων βελτίωσε την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσε τη χρηματοοικονομική της σταθερότητα.

Αυτό, μείωσε σημαντικά τους κινδύνους δυσμενών δευτερογενών επιπτώσεων σε άλλα κράτη – μέλη στη ζώνη του ευρώ. Επομένως, η Επιτροπή δεν παρέτεινε την ενίσχυση παρακολούθησης, η οποία έληξε την 20ή Αυγούστου 2022.

Παρά τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις και τη συνεχή ενεργειακή κρίση, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με σταθερούς ρυθμούς στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7.8% στα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, σε μεγάλο βαθμό από την ιδιωτική κατανάλωση, τις εξαγωγές αγαθών και τη θετική τουριστική περίοδο, ενώ, οι επενδύσεις έχουν αρχίσει να επιβραδύνονται ήδη στο δεύτερο τρίμηνο.

Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε περαιτέρω στο 11.8% τον Σεπτέμβριο, μειωμένο κατά 1.5% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα, πριν από έναν χρόνο. Η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής.

Αρχίζοντας από το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους, τόσο η εγχώρια όσο και η εξωτερική ζήτηση αναμένεται να αποδυναμωθούν, ενώ, τα μέτρα πολιτικής συμβάλλουν στον μετριασμό των επιπτώσεων του υψηλού πληθωρισμού, στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Τέλος, η Επιτροπή εντόπισε ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης των πραγματικών διαθέσιμων εισοδημάτων λόγω του υψηλού πληθωρισμού μετριάζεται από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς και τις φορολογικές περικοπές που συμβάλλουν στην ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών.

Διαβάστε ακόμη: