Πού το πάει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, είναι πλέον το ερώτημα που θέτουν ανοιχτά κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., υπουργοί και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Το ίδιο ακριβώς ερώτημα, όμως, θέτουν και τα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Αφορμή οι επισημάνσεις του Νίκου Δένδια ανήμερα της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης περί «Κερκόπορτας» που ανοίγει για να μπει η Τουρκία στο πρόγραμμα μαμούθ των εξοπλισμών για την Ευρωπαϊκή Άμυνα.
Πρόκειται για ένα βήμα μπροστά από τον υπουργό Άμυνας σε ό,τι αφορά την «μετά Μητσοτάκη εποχή», με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις ή πρόκειται για μια συνολική στρατηγική κίνηση της ελληνικής κυβέρνηση απέναντι στην εμμονή πρωτίστως των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία κ.ά.) που με μια μεθόδευση παρακάμπτουν τις αντιρρήσεις και το πιθανό βέτο της Ελλάδας σε μια άνευ όρων και προϋποθέσεων «είσοδο» μέσω του κανονισμού SAFE στα ευρωπαϊκά κονδύλια και κατ’ επέκταση στην άμυνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Τουρκίας.
Σε μια τέτοια περίπτωση ο υπουργός Εξωτερικών αλλά και ο πρωθυπουργός επιχειρούν να κρατούν χαμηλούς τόνους και ισορροπίες με τους Ευρωπαίους για μια κάποια διπλωματική λύση και «μαλάκωμα» του κανονισμού, και από την άλλη ο υπουργός Άμυνας ως εκ της θέσεώς του ανεβάζει τους τόνους της κριτικής και προς τους Ευρωπαίους για τις μεθοδεύσεις τους αλλά και προς την Τουρκία για την σκληρή αναθεωρητική πολιτική της με την οποία απειλεί την Ελλάδα.
Η «μετάφραση» και οι αποστάσεις
Πάντως οι περισσότεροι πολιτικοί παρατηρητές αλλά και τα πολιτικά στελέχη και από το κυβερνών κόμμα αλλά και από την αντιπολίτευση «μεταφράζουν» τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας ως ένα μήνυμα προς Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών για την ήπια στάση τους ή την μη σωστή αντίδρασή τους σε όλα τα στάδια διαμόρφωσης και αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιβόητο κανονισμό SAFE που βάζει στην καρδιά της ευρωπαϊκής άμυνας την Τουρκία προσπερνώντας το ελληνικό βέτο.
Ταυτόχρονα με την «ηχηρή παρέμβασή» του ο κ. Δένδιας παίρνει σαφέστατες αποστάσεις από την «υπεραισιοδοξία» και τους «πανηγυρισμούς» Μαξίμου και υπουργείου Εξωτερικών ότι για το όλο θέμα χρειάζεται ομοφωνία των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής, παρότι ο κανονισμός SAFE συμφωνήθηκε από τους Ευρωπαίους και εγκρίθηκε και από το COREPER και από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων με ειδική πλειοψηφία, αφού ήλθε ως «βιομηχανική συμφωνία» και ως τέτοια θα πάει για έγκριση στην Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου.
Ο κ. Δένδιας επίσης με την παρέμβασή του από τον Μυστρά στην επέτειο της Άλωσης της Πόλης στέλνει ταυτόχρονα και ένα ηχηρό «παρών» για τις όποιες εξελίξεις μέσω πλέον των σαφέστατων αποστάσεων που παίρνει από το Μαξίμου πρωτίστως αλλά και από τον υπουργό Εξωτερικών (ο οποίος δέχεται έντονη κριτική εντός του κυβερνώντος κόμματος για χειρισμούς και επιλογές του και στα ελληνοτουρκικά και σε άλλα μείζονα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής).
Πρακτικά, πήρε σαφείς αλλά προσεχτικές αποστάσεις στα περί του ότι η έγκριση της συμμετοχής της Τουρκίας απαιτεί ομοφωνία των εταίρων, όπως ακριβώς ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Τα όσα δήλωσε ο κ. Δένδιας καταγράφουν τις σαφείς αποστάσεις του από Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών, ενώ είναι ιδιαίτερα αιχμηρός και προς τους Ευρωπαίους αλλά και προς την Τουρκία και την βαριά αναθεωρητική της πολιτική και τις απειλές της έναντι της Ελλάδας.
Βολές κατά Τουρκίας – Ευρωπαίων
Οι αιχμές, μάλιστα, του κ. Δένδια για τη συμμετοχή της Τουρκίας στον κανονισμό SAFE για την ευρωπαϊκή άμυνα καταγράφονται την ώρα που η Άγκυρα ζητάει ευνοϊκότερους όρους για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα.
Ο υπουργός Άμυνας σε δηλώσεις του χαρακτηρίζει κανονισμό της «κερκόπορτας» τον κοινοτικό μηχανισμό SAFE, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές για τους Ευρωπαίους εταίρους και την Άγκυρα.
«Για να υπάρξει η Ευρώπη οφείλει να εδράζεται σε κοινές αρχές και κοινή αντίληψη απειλής για το πρότυπο της ζωής, αλλιώς αυτοϋπονομεύεται» ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Τόνισε χαρακτηριστικά «Θα πρότεινα να ονομαστεί κανονισμός της κερκόπορτας ο κανονισμός SAFE, εφόσον επιχειρηθεί από ορισμένους εταίρους να εφαρμοστεί με τεχνάσματα ώστε να μην απαιτείται ομοφωνία των μελών της Ε.Ε. για τη συμφωνία με τρίτες χώρες. Και μάλιστα αν αυτό συμβεί χωρίς να ακυρώσει η τουρκική βουλή το casus belli εναντίον της Ελλάδας παρά την τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού και κατά παράβαση των νομικά ορθών αιτιάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Να σημειωθεί πως πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως η Τουρκία επιδιώκει τη βελτίωση των όρων του μηχανισμού SAFE.
«Μεταφέραμε το αίτημά μας να γίνουν ευνοϊκότερες οι συνθήκες για τις αμυντικές μας βιομηχανίες» ανέφεραν οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και πρόσθεταν πώς «η ικανοποίηση της Τουρκίας είναι τεστ ειλικρίνειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Αναλυτικότερα, πηγές του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ. ανέφεραν στο Euronews: «Μετά τη δημοσιοποίηση του εν λόγω μηχανισμού αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες με μέλη και θεσμικά όργανα της Ε.Ε. για να μεταφέρουμε το αίτημά μας να γίνουν ευνοϊκότερες οι συνθήκες για τη συμμετοχή συμμάχων του ΝΑΤΟ εκτός Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, σε κοινά έργα προμηθειών στο πλαίσιο του SAFE».