Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι η χρήση γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη (NSS), «δεν προσφέρει κανένα μακροπρόθεσμο όφελος στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά». Τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη χρησιμοποιούνται ευρέως ως συστατικό σε προσυσκευασμένα τρόφιμα και ποτά και μερικές φορές, προστίθενται σε τρόφιμα και ποτά απευθείας από τους καταναλωτές.

«Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με NSS δε βοηθά στον έλεγχο του βάρους, μακροπρόθεσμα. Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, όπως η κατανάλωση τροφών με φυσικά σάκχαρα, σαν τα φρούτα ή τρόφιμα και ροφήματα χωρίς ζάχαρη», τόνισε ο Φραντσέσκο Μπράνκα, Διευθυντής του Οργανισμού για θέματα διατροφής και ασφάλειας τροφίμων.

«Τα NSS δεν είναι απαραίτητοι διατροφικοί παράγοντες και δεν έχουν διατροφική αξία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν τα γλυκαντικά στη διατροφή τους εντελώς, αρχίζοντας από νωρίς στη ζωή τους, ώστε να βελτιώσουν την υγεία τους», πρόσθεσε.

Η ανασκόπηση εντόπισε, επίσης, ότι ενδέχεται να υπάρχουν «δυνητικές ανεπιθύμητες ενέργειες» από τη μακροχρόνια χρήση υποκατάστατων ζάχαρης, όπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η σύσταση του Οργανισμού αναφέρθηκε σε συνθετικά γλυκαντικά χαμηλών ή καθόλου θερμίδων και φυσικά εκχυλίσματα, τα οποία μπορεί να τροποποιηθούν χημικά, όπως ακεσουλφάμη καλίου, ασπαρτάμη, αντβαντάμη, κυκλαμικό οξύ, νεοτάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη, στέβια και παράγωγα στέβιας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημείωσε ότι η σύστασή του, ισχύει για όλους τους ανθρώπους, εκτός από αυτούς με προϋπάρχοντα διαβήτη.

Διαβάστε ακόμη: