Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταγράψει, πλέον, 5.322 επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων και μονάχα έναν θάνατο από τη νόσο, σύμφωνα με σημερινή (05/07) ανακοίνωση.

«Ο ΠΟΥ εξακολουθεί να ζητά από τις χώρες να προσέξουν ιδιαίτερα τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, σε μία προσπάθεια μείωσης των μολύνσεων», τόνισε η Φαντέλα Σαΐμπ από τη Γενεύη.

Δεν προβλέπεται, προς το παρόν, η διεξαγωγή δεύτερης Συνόδου της επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων όσον αφορά το ζήτημα της ευλογιάς των πιθήκων.

Η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου.

Ο ΠΟΥ έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι τον τρέχον «ξέσπασμα» κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων, αν και πολύ ανησυχητικό, δε συνιστά «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας», που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο του συναγερμού του οργανισμού.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες μέρες. Ο πρόσφατος απολογισμός της 30ης Ιουνίου, υποδεικνύει αύξηση 55.9% σε σύγκριση με την προηγούμενη καταμέτρηση, η οποία είχε λάβει χώρα οκτώ ημέρες νωρίτερα και ανερχόταν σε 3.413 κρούσματα.

Η Ευρώπη παραμένει μακράν η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό με το 85% των κρουσμάτων, ενώ 53 κράτη ανά τον κόσμο, έχουν πληγεί.

Από τον Μάιο, έχει εντοπισθεί μία ασυνήθιστη αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων εκτός χωρών της κεντρικής και δυτικής Αφρικής, όπου συνήθως μεταδίδεται αυτός ο ιός.

Αν και η πλειοψηφία των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αφορά ομοφυλόφιλους άνδρες, «ευάλωτες ομάδες επίσης κινδυνεύουν», σημείωσε η εκπρόσωπος.

«Υπήρξαν μερικά κρούσματα μεταξύ παιδιών (και) ανοσοκατεσταλμένων ατόμων», επεσήμανε καταλήγοντας.