Αγωνία επικρατεί για την απότομη αύξηση των κρουσμάτων ευλογιάς σε όλο τον κόσμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε συνάντηση για να συζητηθεί η ευλογιά των πιθήκων, δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού με e-mail στο Reuters, λέγοντας ότι η συνάντηση ήταν μια από τις πολλές που πραγματοποιούνται καθημερινά.

Η συνάντηση είναι των μελών της Στρατηγικής και Τεχνικής Συμβουλευτικής Ομάδα για Μολυσματικούς Κινδύνους με Πιθανότητα Πανδημίας και Επιδημίας (STAG-IH), επιβεβαίωσε.

Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, δήλωσε παράλληλα σήμερα πως ανησυχεί ότι η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων θα μπορούσε να επιταχυνθεί στη Γηραιά Ήπειρο καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για πάρτι και φεστιβάλ μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.

«Καθώς μπαίνουμε στη θερινή περίοδο στην ευρωπαϊκή περιοχή, με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί, καθώς τα κρούσματα που ανιχνεύονται αυτήν τη στιγμή είναι μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα και τα συμπτώματα είναι άγνωστα σε πολλούς», τόνισε ο Κλούγκε.

Ενώ η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή, συναγερμός έχει σημάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώςέχουν ανιχνευτεί 20 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Σάτζιντ Τζάβιντ, μέσω Twitter.

Εντοπίστηκαν, δηλαδή, 11 ακόμη κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη ενημέρωση των προ δύο ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βρετανική κυβέρνηση παρήγγειλε ακόμα 20.000 δόσεις εμβολίων κατά της ευλογιάς, που είναι αποτελεσματικά έναντι και της ευλογιάς των πιθήκων.

Οι ασθενείς, πλην του πρώτου που είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία όπου η νόσος είναι ενδημική, πιστεύεται ότι προσβλήθηκαν επί βρετανικού εδάφους.

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στο Λονδίνο. Ο διευθυντής δημόσιας υγείας της πρωτεύουσας καθηγητής Κέβιν Φέντον κάλεσε τους πολίτες να ζητούν ιατρική βοήθεια αν δουν εξανθήματα γύρω από το στόμα και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

ΠΟΥ: Έκτακτη συνεδρίαση για την ευλογιά των πιθήκων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόκειται να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσει την ευλογιά των πιθήκων την Παρασκευή, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον οργανισμό του ΟΗΕ.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η επιτροπή που πρόκειται να συνεδριάσει είναι η Στρατηγική και Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα για Μολυσματικούς Κινδύνους με Πιθανότητα Πανδημίας και Επιδημίας (STAG-IH), η οποία συμβουλεύει τον ΠΟΥ για κινδύνους μόλυνσης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την παγκόσμια υγεία.

Περισσότερα από 100 κρούσματα της ιογενούς λοίμωξης, η οποία εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής και είναι συνήθως ήπια, έχουν πρόσφατα αναφερθεί εκτός των χωρών της Αφρικής όπου είναι ενδημική.

Ανησυχία για την εξάπλωσή της στη Γηραιά Ήπειρο – Τι προκαλεί και πώς κολλάει

Πολλές δεκάδες ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί από τις αρχές Μαΐου στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, εγείροντας φόβους για την εξάπλωση της ασθένειας αυτής που είναι ενδημική στη δυτική Αφρική.

Ηδη έχουν καταγραφεί δεκάδες περιστατικά σε Ισπανία και Πορτογαλία, έπειτα από τη Βρετανία, τον Καναδά και χώρες της Νότιας Αμερικής. Κρούσμα ανακοίνωσε και η Ιταλία.

Την Τετάρτη το πρώτο κρούσμα της νόσου εντοπίστηκε και στις Ηνωμένες Πολιτείες και πιο συγκεκριμένα στη Μασαχουσέτη. Ο άντρας που διαγνώστηκε θετικός με τον ιό είχε ταξιδέψει στον Καναδά.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980. Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση. Επίσης οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα, τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων. Δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, η οποία μεταδίδεται από την επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του, περιλαμβανομένου του σάλιου. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι εξετάζει προσεκτικά το γεγονός ότι κάποια από τα κρούσματα στη Βρετανία, την πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου εμφανίστηκε η ασθένεια, φαίνεται να μεταδόθηκαν μέσα στην κοινότητα των ομοφυλόφιλων. «Παρατηρούμε μεταδόσεις μεταξύ ανδρών που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες», κάτι που αποτελεί «μια νέα πληροφορία την οποία πρέπει να εξετάσουμε σωστά ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τη δυναμική» της μετάδοσης, δήλωσε ο Ιμπραϊμά Σοσέ Φαλ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στον ΠΟΥ.

Όμως «οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού μπορεί να μεταδώσει την ευλογιά των πιθήκων», υπογράμμισαν στις ΗΠΑ τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).