«Η Ευρώπη παραμένει το επίκεντρο αυτού του αυξανόμενου κύματος, 25 χώρες έχουν αναφέρει περισσότερα από 1.500 κρούσματα, ήτοι το 85% του παγκοσμίου συνόλου», ανέφερε ο Διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, Χανς Κλούγκε, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Οργανισμός έχει την εποπτεία 53 χωρών, ορισμένων εκ των οποίων στην κεντρική Ασία.

«Η έκταση αυτού του ξεσπάσματος παρουσιάζει έναν πραγματικό κίνδυνο. Όσον περισσότερο καιρό κυκλοφορεί ο ιός, τόσο επεκτείνει το πεδίο του και η ασθένεια εγκαθίσταται στις χώρες, στις οποίες δεν είναι ενδημική», προειδοποίησε ο κ. Κλούγκε.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων, ο οποίος κυκλοφορεί συνήθως στην κεντρική και τη δυτική Αφρική, είναι πλέον, πέραν της Ευρώπης, παρών στην Αυστραλία, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, ενώ έχουν αναφερθεί περισσότερα από 1.600 κρούσματα.

Η εξάπλωση του ιού, ο οποίος μεταδίδεται κυρίως μέσω παρατεταμένης επαφής, δε θα πρέπει, ωστόσο, να οδηγήσει στην ακύρωση των εκδηλώσεων με κοινό, που προβλέπονται για το εφετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΠΟΥ.

«Αυτές οι εκδηλώσεις συνιστούν μεγάλη ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση των νέων, που είναι σεξουαλικά ενεργοί και πολύ κινητικοί», σημείωσε ο Χανς Κλούγκε, υπογραμμίζοντας ότι οι δημόσιες εκδηλώσεις αποτελούν «ευκαιρία να ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας».

Έρευνα πληροφοριών για την παρουσία του ιού στο σπέρμα ασθενών

Παράλληλα, η υπεύθυνη για τη διαχείριση περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στον ΠΟΥ Ευρώπης, Κάθριν Σμόλγουντ, ανέφερε ότι εξετάζονται στοιχεία για την παρουσία του ιού στο σπέρμα ασθενών, διερευνώντας την πιθανότητα μετάδοσης μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Όμως, η αξιωματούχος του ΠΟΥ επανέλαβε ότι ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω της στενής διαπροσωπικής επαφής.

Τις τελευταίες ημέρες, επιστήμονες εντόπισαν DNA του ιού στο σπέρμα λίγων ασθενών με ευλογιά των πιθήκων σε Ιταλία και Γερμανία, αλλά «δεν είναι γνωστό, εάν οι πρόσφατες πληροφορίες σημαίνουν, ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή», σύμφωνα με την κ. Σμόλγουντ.

«Αυτό μπορεί να είναι κάτι που δε γνωρίζαμε προηγουμένως για την ασθένεια», επεσήμανε και υπογράμμισε:

«Πρέπει να εστιάσουμε στον συχνότερο τρόπο μετάδοσης και βλέπουμε καθαρά, ότι αυτός συνδέεται με τη δερματική επαφή».

Προς το παρόν, ο ΠΟΥ δε συνιστά μαζικό εμβολιασμό για τη νόσο. Οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές παρήγγειλαν χθες (14/06), περισσότερες από 100.000 δόσεις εμβολίου για την ευλογιά των πιθήκων που έχει εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και θεωρείται αποτελεσματικό κατά του ιού.