Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει την πεποίθηση πως το «ξέσπασμα» του ιού της ευλογιάς των πιθήκων εκτός Αφρικής θα οδηγήσει σε πανδημία, ανέφερε σήμερα (30/05) αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «παραμένει ασαφές εάν μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια όσοι έχουν μολυνθεί και δεν εμφανίζουν συμπτώματα».

Πρόκειται, συνήθως, για μία ήπια ασθένεια, η οποία μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής, προκαλώντας συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης αλλά και χαρακτηριστικά εξανθήματα.

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Ευρώπη παρά σε χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, όπου ο ιός είναι ενδημικός. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί κάποιος θάνατος.

Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις και ο ΠΟΥ δε θα πρέπει να επαναλάβουν τα λάθη που έγιναν στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, που είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση του εντοπισμού περιστατικών μόλυνσης και την εξάπλωση του ιού.

Παρά το γεγονός ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι τόσο μεταδοτική και επικίνδυνη όπως ο COVID–19, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως είναι ανάγκη να υπάρξουν σαφέστερες οδηγίες για τον τρόπο απομόνωσης των κρουσμάτων.

Επίσης, απαιτείται πιο εξειδικευμένη πληροφόρηση για την προστασία των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με ενδεχόμενη μόλυνσή τους, για τη βελτίωση των διαγνωστικών ελέγχων, αλλά και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

Μπορεί η ευλογιά των πιθήκων να εξελιχθεί σε νέα πανδημία;

Η εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι το νέο «ξέσπασμα» μπορεί να ελεγχθεί με ιχνηλάτηση επαφών και εμβολιασμό όλων όσοι θεωρούνται ότι κινδυνεύουν με μόλυνση. Ενδεχόμενο σενάριο πανδημίας χαρακτηρίζεται ως «απίθανο» τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, πόνους στη μέση, πρησμένους λεμφαδένες, κρυάδες και εξάντληση. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν εξανθήματα, αρχικά στο πρόσωπο και μετά σε άλλα μέρη του σώματος, μεταξύ άλλων στα γεννητικά όργανα. Το εξάνθημα μοιάζει αρχικά με εκείνο της ανεμοβλογιάς.

Υπάρχουν θεραπείες ή εμβόλια;

Ναι, το αντιικό φάρμακο tecovirimat έχει εγκριθεί σε Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ευρώπη κατά της συγκεκριμένης νόσου και της δαμαλίτιδας στα ζώα.

Το φάρμακο μειώνει σημαντικά την πιθανότητα θανάτου. Υπάρχει επίσης το εμβόλιο Jynneos (γνωστό επίσης ως Imvanex και Imvamune), που αποτρέπει τη λοίμωξη σε ενήλικες. Επιπλέον, όσοι είναι αρκετά μεγάλοι για να έχουν εμβολιαστεί ως παιδιά κατά της ευλογιάς, έχουν ακόμη κάποια προστασία.