Όλο και πιο δύσκολο γίνεται να μπει κάποιος στο πλουσιότερο 1% του κόσμου.

Τουλάχιστον 5,8 εκατ. δολάρια είναι απαραίτητα για να ενταχθεί κάποιος στο πλουσιότερο κλιμάκιο της μεγαλύτερης οικονομίας, σχεδόν 15% περισσότερα από ό,τι πριν από περίπου 12 μήνες, σύμφωνα με έρευνα του Knight Frank.

Το Μονακό διατηρεί την πρώτη θέση για το υψηλότερο όριο παγκοσμίως στα 12,8 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 3,2% από πέρυσι, ενώ στο Λουξεμβούργο και την Ελβετία χρειάζεται περισσότερα από 8 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την Έκθεση Πλούτου του 2024 του μεσίτη ακινήτων.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν πώς οι αγορές που ανακάμπτουν στις ΗΠΑ και σε άλλες δυτικές χώρες διευρύνουν το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Μονακό ανά άτομο, ύψους περίπου 240.000 δολαρίων, είναι πάνω από 900 φορές μεγαλύτερο από αυτό του Μπουρούντι της Ανατολικής Αφρικής, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 2022 έβλαψε την παγκόσμια οικονομία που μόλις ανέκαμπτε από την πανδημία, με αποτέλεσμα οι τιμές για την ενέργεια και τα τρόφιμα να εκτιναχθούν. Ενώ αυτό προκάλεσε προβλήματα σε όλο τον κόσμο, τα φτωχότερα κράτη που πρέπει να εισάγουν αυτά τα αγαθά επλήγησαν ιδιαίτερα καθώς αυξήθηκε το κόστος δανεισμού.

Ωστόσο, δεν ένιωσαν όλοι την πίεση. Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου πρόσθεσαν 1,5 τρισ. δολάρια πέρυσι, με τον CEO της Tesla, Elon Musk, να προσθέτει τα περισσότερα, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν τις ουσιαστικές διαφορές στην κατανομή του πλούτου μεταξύ των χωρών», αναφέρεται στην έκθεσή του Knight Frank. «Αναμένετε μεγαλύτερη εστίαση της πολιτικής στο πού βρίσκεται ο πλούτος, πώς κατανέμεται μεταξύ των οικονομιών και πώς οι κυβερνήσεις μπορούν να τον φορολογήσουν και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξή του».

Διαβάστε ακόμη: