Ήταν 28 Φερουαρίου 2023,  λίγο μετά τις 11 το βράδυ. Δύο τρένα, μία επιβατική αμαξοστοιχία και μία εμπορική συγκρούονται στον Ευαγγελισμό, παρότι η γραμμή είναι διπλή, την ώρα που, σύμφωνα με όσα διερευνώνται, δεν λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες στο δίκτυο, ο σταθμός της Λάρισας δεν διέθετε τηλεδιοίκηση, τα συστήματα επικοινωνίας μεταξύ σταθμαρχών και μηχανοδηγών δεν λειτουργούσαν, τα συστήματα αυτόματης πέδησης των τρένων δεν λειτουργούσαν, ο τοπικός πίνακας χειρισμού είχε μόλις πριν 3 μήνες εγκατασταθεί στον σταθμό της Λάρισας. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης, πενήντα επτά (57) άνθρωποι νεκροί, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά, φοιτητές, φοιτήτριες.

Ένα χρόνο και τρία πορίσματα μετά καθώς και μία ανακριτική έρευνα σε εξέλιξη, τίποτα δεν είναι πλέον το ίδιο, ούτε για τις οικογένειες των θυμάτων που φωνάζουν για δικαίωση των ανθρώπων τους, ούτε και για κανέναν άλλο που έζησε ή είδε από κοντά τη φρίκη, ή που άκουσε και διάβασε για αυτή.

)

Ένα χρόνο μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν γενική απεργία για τις 28 Φεβρουαρίου 2024. Ένα χρόνο μετά, το εργατικό κέντρο Λάρισας, οι φοιτητές, οι αγρότες, συνδικάτα και σωματεία στη Λάρισα (και όχι μόνο) διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 10:30 το πρωί της Τετάρτης. Καθηγητές, δάσκαλοι και μέλη του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ την ίδια ώρα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Τρισάγιο

Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης, συγγενείς των θυμάτων θα τελέσουν τρισάγιο στον τόπο του δυστυχήματος στα Τέμπη. Στις 8:15 το βράδυ της Τετάρτης στον σιδηροδρομικό σταθμό της Καλαμπάκας, από εκεί όπου 1 χρόνο πριν ξεκίνησαν η Θώμη και η Χρυσή, δίδυμες αδερφές και η ξαδέρφη τους Αναστασία οι γονείς και συγγενείς των κοριτσιών, φίλοι και απλοί άνθρωποι θα τιμήσουν τη μνήμη τους, θα ενώσουν τις φωνές τους για δικαίωση και δικαιοσύνη, θα διατρανώσουν την απαίτηση για επισκευή της γραμμής, η οποία ένα χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών δεν λειτουργεί, καθώς καταστράφηκε από τις πλημμύρες που ακολούθησαν.

Συγκέντρωση

Στο μεταξύ, στις 10 το πρωί της Τετάρτης ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας θα αποτίσει φόρο τιμής στον τόπο του δυστυχήματος, ενώ μισή ώρα μετά θα συμμετάσχει στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, που συνδριογανώουν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και τα σωματεία που ανήκουν στη δύναμή του, φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου, νέοι άνθρωποι, συλλογικότητες.

Δικαστική έρευνα

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την ανακριτική έρευνα που είναι σε εξέλιξη, έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις σε 15 στελέχη και εργαζόμενοι του ΟΣΕ. Προφυλακιστέοι έχουν κριθεί δύο, ο σταθμάρχης της βάρδιας και ο επιθεωρητής διοίκησης του ΟΣΕ. Τέσσερεις από τους 15 του ΟΣΕ αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους, καθώς διώχθηκαν για πλημμελήματα. Όλοι οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και διώχθηκαν για το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πολλών ανθρώπων.

Τέμπη: Ένας χρόνος μετά από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα

Επίσης, έχουν ήδη διωχθεί για το ίδιο κακούργημα δέκα έξι (16) στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ , οι οποίοι αναμένεται να απολογηθούν στο διάστημα από 29 Φεβρουαρίου έως 8 Μαρτίου.

Τρία στελέχη της HELLENIC TRAIN διώχθηκαν πρόσφατα για πλημμελήματα.

Επίσης, για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος διώχθηκε και ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Η συγκεκριμένη δίωξη αφορά στο μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος λίγες μόλις μέρες μετά την 28η Φεβρουαρίου 2023, θέμα για το οποίο ο σύλλογος πληγέντων δυστυχήματος Τεμπών έχει καταθέσει σχετική μήνυση. Επίσης, ο σύλλογος έχει καταθέσει μηνύσεις και κατά πολιτικών προσώπων, για πράξεις ή παραλείψεις τους που οδήγησαν στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Τέμπη: «Ο Γεράσιμος έναν χρόνο μετά είναι σε κώμα», λέει η μητέρα του

«Εδώ και έναν χρόνο ο Γεράσιμος δίνει γενναίο αγώνα για την ζωή του», λέει η μητέρα του Γεράσιμου, του μοναδικού επιζώντα του πρώτου βαγονιού στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, o οποίος παραμένει σε κώμα.

Μιλώντας στο MEGA η μητέρα του Γεράσιμου, είπε αρχικά: «Παρακολουθείται από τους καλύτερους γιατρούς του κόσμου, εφάμιλλους με τους γιατρούς της εντατικής μονάδας του Γενικού Κουτλιμπάνειου Νοσοκομείου Λάρισας, που έδωσαν μεγάλο αγώνα για το παιδί μας και έγιναν οικογένειά μας. Έναν χρόνο μετά (σ.σ. από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών), έχω τόσα πολλά να πω, δεν ήρθε η ώρα. Από την ημέρα του εγκλήματος αυθόρμητα στην αρχή, με προσπάθεια αργότερα, κρατάω τον θυμό. Γιατί επικεντρώθηκα στο πώς και όχι στο γιατί. Πώς να διορθώσω, πώς να γιατρέψω, να σώσω».

«Ο Γεράσιμος δίνει τιτάνια μάχη. Ακόμα, όλα είναι κρίσιμα, δεν νοείται κάτι άλλο, από το να είμαι σε δίπλα του, απερίσπαστη, ανεπηρέαστη. Μόνο τα λόγια των γιατρών και οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Ψάχνω το βλέμμα, τη φωνή, τη μουσική του… και το μόνο που μπορώ να σκεφτώ πιο πέρα από το παιδί μου είναι αυτό: “Ποτέ να μην ξανασυμβεί”».

«Και η μόνη τιμωρία όσων φταίνε είναι μπουν στη θέση μας. Όχι αυτών που “έφυγαν”. Αλλά στη θέση όσων έμειναν. Ακόμα δεν μπορώ να αντικρίσω την εικόνα με τα δύο βαγόνια σε ορθή γωνία. Ξέρω όμως, με κάθε λεπτομέρεια, κάθε ιατρική πληροφορία, και παίρνω αποφάσεις στην θέση του. Ο Γεράσιμος έναν χρόνο μετά είναι σε κώμα. Και η εξέλιξη της κατάστασής του είναι απρόβλεπτη. Ο Γεράσιμος έχει κάνει 2 εγχειρήσεις. Η πρόγνωση είναι “φτωχή”. Όμως πέρα από την αγάπη μου, μόνο την ελπίδα και την πίστη έχω να του δώσω. Του έχω εμπιστοσύνη, έχει κερδίσει πολλές μάχες. Μέσα από την καρδιά μου είμαι ευγνώμων για τους ανθρώπους που προσεύχονται για το παιδί μου. δίνουν και σε μένα δύναμη. Η σημερινή απόλυτη προτεραιότητά μου, δεν αφήνει περιθώρια για οτιδήποτε άλλο», κατέληξε η μητέρα του Γεράσιμου, ο οποιος το μοιραίο εκείνο βράδυ του δυστυχήματος στα Τέμπη επέβαινε στο πρώτο βαγόνι της αμαξοστοιχίας.

Τέμπη: Ένα χρόνο μετά 780.000 ζητούν δικαίωση για τους 57 νεκρούς

Οι συγγενείς των θυμάτων και οι επιζήσαντες όμως ζητούν δικαίωση για τους 57 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα, ενώ την προσπάθεια τους στηρίζουν και πάρα πολλοί ακόμη με το ψήφισμα που έχουν εκδώσει να ξεπερνά τις 780. 000 υπογραφές και να παραμένει ακόμα ανοιχτό.

Πως μπορείτε να υπογράψετε το ψήφισμα

Πλέον κυκλοφορεί μακέτα η οποία μπορεί να εκτυπώνεται και να τοποθετείται σε διάφορα σημεία της πόλης, ώστε μέσω της σάρωσης του αναγραφόμενου QR CODE να μπορεί ο καθένας να οδηγείται κατευθείαν στο ψήφισμα.

«Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από την Βουλή, την έναρξη των διαδικασιών, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων.

Τέμπη: Τι άλλαξε στον σιδηρόδρομο ένα χρόνο μετά την τραγωδία

Σύμφωνα με μια ιστορία που κυκλοφορεί μεταξύ των σιδηροδρομικών (και μπορεί να είναι αλήθεια στο σύνολό της ή εν μέρει), είχαν έρθει προ ετών στην Ελλάδα υπάλληλοι των Γαλλικών Σιδηροδρόμων και μπήκαν στο Intercity στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να κατέβουν στην Αθήνα. Περίπου στα μισά της διαδρομής, κοντά στην Κατερίνη, ζήτησαν να κατέβουν, επειδή δεν άντεχαν να βλέπουν το τρένο να παραβιάζει τόσα κόκκινα φωτοσήματα, αφού στην ουσία δεν λειτουργούσε η σηματοδότηση! Τελικά έφτασαν στην Αθήνα με λεωφορείο!

Την ιστορία υπενθύμισε χθες ο κ. Κώστας Λακαφώσης, ένα από τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχουν διορίσει οικογένειες θυμάτων των Τεμπών. Η επιτροπή παραδίδει σήμερα, Τρίτη, το τελικό της πόρισμα (92 σελίδων) στην ανακριτή που διερευνά τη σιδηροδρομική τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου 2023. Και απ’ όσα υποστήριξαν χθες τα μέλη της, παρουσία οικογενειών θυμάτων και διασωθέντων, στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Υποδομών δεν πρέπει να αισθάνονται ήσυχοι για την κατάσταση του ελληνικού σιδηροδρόμου.

Τέμπη, ένα χρόνο μετά – Το τραγούδι των γονιών για την συγκέντρωση

Διαβάστε ακόμη: