Οι καιροί είναι δύσκολοι και συχνά ένας μισθός από την εργασία μας δεν φτάνει για να καλυφθούν τα έξοδα του μήνα – πόσο μάλλον για να γίνει και αποταμίευση.

Ειδικοί όμως εξηγούν ποιο είναι το ιδανικό ποσό που καλό θα ήταν να υπάρχει στην άκρη για περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ενώ δίνουν συμβουλές για το πώς μπορεί να ξεκινήσει κανείς να συγκεντρώνει χρήματα, πετυχαίνοντας μικρές νίκες κάθε φορά.

Πόσα χρήματα πρέπει να υπάρχουν στην άκρη για έκτακτη ανάγκη;

Γενικός κανόνας, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι θα πρέπει να έχουμε στην άκρη χρήματα που αρκούν για να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσης μας για 3 έως 6 μήνες.

Με βάση τις παρούσες συνθήκες όμως, μετά από χρόνια υψηλού πληθωρισμού, αυτός ο στόχος για πολλούς μπορεί να μην είναι εφικτός.

Σχεδόν 1 στους 4 ενήλικες στις ΗΠΑ δηλώνει ότι δεν έχει βάλει στην άκρη χρήματα για έκτακτη ανάγκη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Bankrate.

«Εάν ξεκινάτε από το μηδέν, μην σας τρομάζει το χτίσιμο ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης» λέει ο Will Kellar, πιστοποιημένος οικονομικός σύμβουλος και συνεργάτης και επικεφαλής σύμβουλος στην Human Investing. «Η αποταμίευση χρημάτων έκτακτης ανάγκης απαιτεί μια εξατομικευμένη προσέγγιση», σημειώνει μιλώντας στο CNBC.

«Ενώ η πλειοψηφία (ενν.: των οικονομολόγων) υποστηρίζει να υπάρχουν αποταμιευμένα ποσά που να αντιστοιχούν σε 3 έως 6 μήνες δαπανών διαβίωσης, υποστηρίζω επίμονα ότι το οποιοδήποτε ποσό μένει στην άκρη είναι καλύτερο από το μηδέν» εξηγεί ο Will Kellar.

Ο κ. Kellar συνιστά να ξεκινήσετε βάζοντας στόχους με μικρότερα ποσά και να γιορτάζετε τις νίκες, όταν τα καταφέρνετε κάθε φορά.

«Ξεκινήστε βάζοντας στην άκρη 50 έως 100 δολάρια το μήνα», συμβουλεύει, «και προχωρήστε με στόχο να βάλετε στην άκρη ένα ποσό αρκετό για να ζήσετε έναν μήνα». «Αυτό είναι ένα σταθερό σημείο εκκίνησης», λέει ο Kellar.

«Ένας ολόκληρος μήνας δαπανών χρησιμεύει ως στρώμα προστασίας έναντι των άμεσων κραδασμών, δίνοντας χώρο για να ελιχθείτε σε κρίσεις χωρίς να βυθιστείτε στο χρέος», εξηγεί.

«Ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, προτρέπω όλους να δώσουν προτεραιότητα σε αυτόν τον ταπεινό, αλλά ουσιαστικό στόχο» συμπληρώνει.

Διαβάστε ακόμη: