Καθώς ο πληθωρισμός καταγράφει μείωση στις περισσότερες οικονομίες, οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, με τις αγορές να αναμένουν μια σειρά μειώσεων των επιτοκίων φέτος.

Ενώ τα επιτόκια στις περισσότερες οικονομίες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα το 2024, οι οικονομολόγοι αναμένουν μια ήπια υποχώρηση στα τέλη του τρέχοντος έτους, όπως αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή της η Economist Intelligence Unit (ΕΙU). Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες αύξησαν απότομα τα επιτόκια από τις αρχές του 2022 σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.

Η Κίνα και η Ιαπωνία παραμένουν εξαιρέσεις στον παγκόσμιο κύκλο σύσφιξης, με τα επιτόκια του Πεκίνου να έχουν ήδη αρχίσει να χαλαρώνουν ελαφρώς. Η EIU αναμένει επίσης ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα εξέλθει από την πολιτική αρνητικών επιτοκίων το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπως αναφέρει το CNBC.

Ηνωμένες Πολιτείες

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται φέτος, εάν ο πληθωρισμός καταγράψει συγκεκριμένη πτωτική πορεία, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο πληθωρισμός, όπως εκτιμάται από τον προτιμώμενο δείκτη της Fed, διαμορφώνεται σήμερα στο 2,4%, παραμένοντας πάνω από τον πληθωριστικό στόχο της Fed του 2%.

Η Fed διατήρησε τα επιτόκια σταθερά σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,5% στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου. Οι αγορές αναμένουν επί του παρόντος ότι η Fed θα ξεκινήσει με μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο.

Ευρωζώνη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε επίσης την περασμένη εβδομάδα το βασικό της επιτόκιο στο 4%, σηματοδοτώντας ότι δεν θα μειώσει τα επιτόκια πριν από τον Ιούνιο.

Η κεντρική τράπεζα αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε ταχύτερα από ό,τι ανέμενε και μείωσε την πρόβλεψή της για τον ετήσιο πληθωρισμό από 2,7% σε 2,3%. Η ΕΚΤ έχει θέσει πληθωριστικό στόχο το 2%.

Ελβετία

Ο ελβετικός πληθωρισμός βρέθηκε στο 1,2% τον Φεβρουάριο, κάτι το οποίο αποτελεί τη χαμηλότερη μέτρηση των τελευταίων σχεδόν δυόμισι ετών, τροφοδοτώντας τις ελπίδες ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της στις 21 Μαρτίου.

Το τρέχον επιτόκιο της SNB ανέρχεται στο 1,75% και η κεντρική τράπεζα έχει ως πληθωριστικό στόχο μεταξύ του 0% και του 2%. Σύμφωνα με το LSEG, υπάρχει πιθανότητα άνω του 40% για μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, η οποία θα οδηγήσει το βασικό επιτόκιο της SNB στο 1,5%.

Η UBS αναμένει ότι η SNB θα περιμένει μέχρι το β’ τρίμηνο για την πρώτη μείωση του βασικού της επιτοκίου, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μείωσης αυτό το μήνα.

Καναδάς

Τον Μάρτιο, η Τράπεζα του Καναδά άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση. Ο διοικητής της δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης.

Ο πληθωρισμός στον Καναδά επιβραδύνθηκε στο 2,9% τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Αυτό αποτελεί πτώση από το 3,4% του Δεκεμβρίου και εντός του εύρους στόχου της BοC από 1% έως 3%.

Τουρκία

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε το επιτόκιο σταθερό στο 45% τον Φεβρουάριο, τερματίζοντας τον κύκλο σύσφιξης μετά από οκτώ συνεχόμενες αυξήσεις. Ο πληθωρισμός της χώρας ανέρχεται σήμερα σε περίπου 65%.

Η JPMorgan ανέφερε σε ερευνητικό σημείωμα ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα μπορεί να μειώσει το επιτόκιο πολιτικής της τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, διατηρώντας την πρόβλεψή της πως το επιτόκιο θα κυμαίνεται στο 45% στο τέλος του έτους.

Αυστραλία

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα τον Φεβρουάριο σε υψηλό 12ετίας του 4,35%.

Η Nomura προβλέπει ότι η RBA θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Αύγουστο, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και η ανεργία αυξάνεται. Ο οίκος δήλωσε ότι η χώρα θα «αποφύγει οριακά την ύφεση».

Νέα Ζηλανδία

Η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας διατήρησε το επιτόκιό της σταθερό στο 5,5% στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, προβλέποντας ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στο στόχο του 1% έως 3% έως τον Σεπτέμβριο.

Ινδονησία

Η κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς στο 6% στην πρόσφατη συνεδρίασή της.

Ενώ ο πληθωρισμός βρίσκεται πλέον εντός του στόχου της Τράπεζας της Ινδονησίας από 1,5% έως 3,5%, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ινδονησίας εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης μόνο κατά το β’ εξάμηνο του έτους.

Η BMI, ερευνητική μονάδα της Fitch Solutions, αναμένει ότι η τράπεζα θα μειώσει το επιτόκιο αναφοράς στο 5% έως το τέλος του 2024, ξεκινώντας από το β’ εξάμηνο του έτους σε συνδυασμό με τις ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων αγορών «προκειμένου να μην ασκηθούν αδικαιολόγητες υποτιμητικές πιέσεις στην ινδονησιακή ρουπία».

Τράπεζα της Ιαπωνίας

Σε αντίθεση με τους ομολόγους της, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αυξήσει τα επιτόκια φέτος αντί να τα μειώσει.

Η BοJ αναμένεται να αποφασίσει τον τερματισμό της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων έως τον Απρίλιο, υπό την προϋπόθεση των επιτυχημένων ετήσιων διαπραγματεύσεων για τους μισθούς, όπως δήλωσαν αναλυτές της Oxford Economics και της Macquarie.

Οι εαρινές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς αποτελούν σημαντικό παράγοντα για το κατά πόσον ο πληθωρισμός της Ιαπωνίας έχει επιτύχει σταθερά τον στόχο της BOJ του 2%, ενώ αποτελεί βασική προϋπόθεση για να σταματήσει η πολιτική αρνητικών επιτοκίων.

Νότια Κορέα

Η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας στα τέλη Φεβρουαρίου διατήρησε τα επιτόκια σταθερά στο 3,5%.

Ο διοικητής της BοK φέρεται να δήλωσε ότι τα περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εξακολουθούν να θεωρούν «πρόωρη» τη συζήτηση για τυχόν μειώσεις των επιτοκίων τη στιγμή που ο πληθωρισμός βρίσκεται πάνω από το επίπεδο-στόχο.

Η BoK θα μπορούσε, όμως, να είναι μία από τις πρώτες ασιατικές κεντρικές τράπεζες που θα μειώσουν τα επιτόκιά τους, όπως δήλωσε ο ανώτερος οικονομολόγος της Goldman Sachs στην Ασία, Γκουχούν Κουόν, επικαλούμενος τον συνεχιζόμενο αποπληθωρισμό και την υποτονική κατανάλωση των ιδιωτών.

Ποιός θα κάνει την πρώτη κίνηση

«Η Τράπεζα του Καναδά είναι ο υποψήφιός μου», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics, Καρλ Γουάινμπεργκ.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, οι ασιατικές κεντρικές τράπεζες είναι απίθανο να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων τους πριν από τη Fed, καθώς το ισχυρό αμερικανικό δολάριο σημαίνει ότι τα περισσότερα ασιατικά νομίσματα παραμένουν σχετικά πιο αδύναμα.

Διαβάστε ακόμη: