Απόλυτα δικαιωμένος για την επιλογή του να καταστήσει τον Χρήστο Μεγάλου ως τον υπ’ αριθμόν ένα συνομιλητή του από το εγχώριο πιστωτικό σύστημα και πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του, αισθάνεται τις τελευταίες ώρες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνομιλητές του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν με απόλυτη βεβαιότητα ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει εδώ και αρκετούς μήνες ξεκάθαρη εικόνα για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς και τον τιτάνιο αγώνα του να καταστήσει την Τράπεζα Πειραιώς το απόλυτο επενδυτικό success story ενόψει της διάθεσης του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο Χρήστος Μεγάλου έχει εκτοξεύσει τις «προσωπικές του μετοχές» στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο Πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι σε όλα τα ταξίδια του τους τελευταίους μήνες στα χρηματοοικονομικά κέντρα του πλανήτη και τις δεκάδες συναντήσεις με όλους τους επενδυτικούς κολοσσούς, εκτός από τον μεγάλο στόχο του να προσελκύσει κορυφαίους επενδυτές για την είσοδό τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς, διαφήμισε και το τεράστιο έργο της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας.

Όταν ο Χρήστος Μεγάλου ανέλαβε τα «ηνία» της Τράπεζας Πειραιώς άπαντες έσπευσαν να τον προειδοποιήσουν ότι «με την επιλογή του βάζει σε κίνδυνο την καριέρα του και ότι αργά η γρήγορα η τράπεζα θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση».

Ωστόσο έξι χρόνια μετά, η Τράπεζα Πειραιώς από τον τραπεζικό «ασθενή» – και μάλιστα σε βαριά κατάσταση – ολόκληρης της Ευρώπης αναδεικνύεται ως το πιο επιτυχημένο turnaround story, στο οποίο μεγάλοι, μακροπρόθεσμοι επενδυτές σπεύδουν να επενδύσουν.

Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς γίνεται στην ιδανική στιγμή και ως προς τις επιδόσεις της τράπεζας που επιβεβαιώνουν την πλήρη εξυγίανση και εντυπωσιακή επιστροφή σε ανάπτυξη και κερδοφορία, ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης και συστηματικής δουλειάς που έκανε η διοίκηση της Τράπεζας σε συνεργασία με το ΤΧΣ.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2023, η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε τα ισχυρότερα οικονομικά αποτελέσματα στην ιστορία της, παράγοντας 0,25 ευρώ κέρδη ανά μετοχή και 20% απόδοση ιδίων κεφαλαίων, οδηγώντας τα αντίστοιχα ετήσια μεγέθη του 2023 σε 0,80 ευρώ και 17%.

Αντίστοιχα, το 2023 έκλεισε για την Τράπεζα Πειραιώς με προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη υπερέβησαν πάνω από το 1 δισ. ευρώ (1,047 δισ. ευρώ) ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τα 531 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα καθαρά έσοδα ανήλθαν 2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 48% σε ετήσια βάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο, που σύμφωνα με τις πληροφορίες του «R» η προηγούμενη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς περνάει … δύσκολες μέρες.

Πέριξ του 3,90 ευρώ η τιμή διάθεσης

Αδιάψευστος μάρτυρας η χθεσινή, πρώτη ημέρα της ιδιωτικής τοποθέτησης για τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, όπου η ζήτηση υπερκάλυψε την προσφορά κατά σχεδόν 6 φορές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυναμική για υπερκάλυψη, που μπορεί να φθάσει τις 10 φορές. Οι συνολικές προσφορές ξεπέρασαν τα 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων προσφορές ύψους 3,5 δισ. ευρώ προέρχονται από long term χαρτοφυλάκια.

Η ισχυρή ζήτηση από την πρώτη στιγμή του placement οδήγησε το ΤΧΣ να αυξήσει το προς διάθεση ποσοστό μετοχών από το 22% (275.080.789 μετοχές) στο 27% (επιπλέον 62.518.361 μετοχές).

Μαζί με την εντυπωσιακή υπερκάλυψη και σε συνδυασμό με την πορεία της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στο ταμπλό, εκτιμάται ότι η τιμή της συνδυασμένης διάθεσης μπορεί να διαμορφωθεί άνω των 3,90 ευρώ, στο πάνω σημείο του μεγάλου εύρους (3,7 με 4 ευρώ). όπως εξηγούν γνώστες της διαδικασίας, το σημείο «κλειδί» θα αποτελέσουν τα επίπεδα που έχουν καταθέσει προσφορές τα περισσότερα μεγάλης εμβέλειας μακροχρόνιου ορίζοντα χαρτοφυλάκια.

Η πώληση του πακέτου μετοχών 27% της Τράπεζας Πειραιώς μέσω Δημόσιας Προσφοράς, είναι η τέταρτη διαδοχική πράξη απoεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες και η δεύτερη μέσω δημόσιας προσφοράς.

Μέσα σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών και αξιοποιώντας το διεθνές momentum υπέρ της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η διοίκηση του ΤΧΣ πέτυχε ένα σερί αποεπενδύσεων (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα), αποφέροντας στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 1,45 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: