Η δεύτερη πιο κερδοφόρα εισηγμένη ελληνική επιχείρηση από πλευράς εταιρειών της πραγματικής οικονομίας είναι έως τώρα η Mytilineos -εξ όσων επιχειρήσεων έχουν ανακοινώσει μεγέθη για τη χρήση του 2023-, καθώς με καθαρά κέρδη 623 εκατ. ευρώ έναντι 466 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2022 (+34%) βρίσκεται πίσω μόνο από το διεθνή όμιλο αναψυκτικών Coca Cola HBC.

Η τελευταία ανακοίνωσε καθαρή κερδοφορία 634,7 εκατ. ευρώ, από 415,6 εκατ. ευρώ το 2022 (+53%), βγαίνοντας ωφελημένη από τις ανατιμήσεις που έκανε σχεδόν σε όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιείται.

Τρίτος στην κατάταξη είναι ο ΟΤΕ που το 2023 πέτυχε καθαρή κερδοφορία 562,7 εκατ. ευρώ έναντι 540 εκατ. ευρώ το 2022, που μεταφράζεται σε αύξηση 4%, ενώ ο όμιλος HelleniQ Energy (πρώην ΕΛ.ΠΕ.), είχε καθαρά κέρδη 480,6 εκατ. ευρώ το 2023, από 895 εκατ. ευρώ το 2022 (-46%) και βρίσκεται στην 4η θέση.

Ο Οργανισμός Προγνωστικών (ΟΠΑΠ), μολονότι δεν περιλαμβάνεται στον πίνακα, βρίσκεται στην 5η θέση της καθαρής κερδοφορίας από πλευράς μη τραπεζικών εταιρειών του Χ.Α. με καθαρά κέρδη χρήσης 2023 στα 408,3 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι έως τώρα έχουν ανακοινώσει μεγέθη χρήσης 2023 οι 15 από τις 25 εταιρείες του FTSE του Χ.Α., ενώ βεβαίως επίκεινται οι ανακοινώσεις του ομίλου Motor Oil που αναμένεται να πλασαριστεί στην πρώτη θέση, δεδομένου ότι στο 9μηνο του 2023 κατέγραψε καθαρά κέρδη 716,7 εκατ. ευρώ, από 1 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Οι 3 άνθρωποι πίσω από το big deal Μυτιληναίου – Fairfax – Πρεμ Γουάτσα: Ο χρηματιστής, ο τραπεζίτης και ο «άχαστος»!

Η επίδοση της Mytilineos

Σε μια χρονιά, λοιπόν, που οι τιμές ενέργειας και μετάλλων υποχώρησαν, κάτι που είχε αντανάκλαση στον κύκλο εργασιών που από τα 6,3 δισ. ευρώ το 2022 κατήλθε στα 5,492 δισ. ευρώ το 2023 (-13%), ο όμιλος Mytilineos κατέγραψε ποιοτική θετική διαφοροποίηση στις περισσότερες «γραμμές» μεγεθών και κυρίως στην καθαρή κερδοφορία, που εκτοξεύτηκε σε ιστορικά υψηλά!

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία του ομίλου δεν καταγράφηκαν τόσο ποιοτικές επιδόσεις σε όλες τις γραμμές αποτελεσμάτων και ουδέποτε η καθαρή κερδοφορία ξεπέρασε τα 600 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της Mytilineos δεν κάνει τίποτε άλλο τα τελευταία χρόνια από το να αντανακλά τη… φρενήρη επιχειρηματική πορεία του ομίλου.

Θυμίζουμε πως πέρυσι ο τίτλος της Mytilineos κατέγραψε ράλι κοντά στο 82%, το 2022 είχε ενισχυθεί κατά 27,80%, το 2021 είχε καταγράψει απόδοση +27,14%, ενώ το 2020 ενισχύθηκε σε ποσοστό 22%.

Το πλέον εντυπωσιακό; Από τα χαμηλά των 5,01 ευρώ που βρέθηκε στο πρώτο σοκ του Covid-19 στις 16 Μαρτίου 2020, η μετοχή καταγράφει ράλι +615%.

Φέτος η μετοχή έφτασε στις 24 Ιανουαρίου έως το ιστορικό υψηλό των 39,46 ευρώ (σε κλείσιμο) όμως έκτοτε διορθώνει εύλογα, καθώς πρόκειται για τη μετοχή που έχει κάνει το κορυφαίο ράλι –σε τέτοια επίπεδα– σε όλο το ελληνικό χρηματιστήριο την τελευταία 4ετία.

Ευ. Μυτιληναίος: Μοναδική ευκαιρία με Μητσοτάκη για μεταρρυθμίσεις - Μένουμε Ελλάδα

Η συγχώνευση με τη ΜΕΤΚΑ, η αλλαγή… πίστας και ο στόχος του Λονδίνου

Αξίζει να σημειωθεί πως ο όμιλος Mytilineos υπερδιπλασίασε τα μεγέθη του από το 2020 έως το 2023, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις-δεσμεύσεις του επικεφαλής Ευάγγελου Μυτιληναίου που μιλώντας στους αναλυτές τη χρονιά της έναρξης της πανδημίας στην Ελλάδα εκτίμησε διπλασιασμό EBITDA το 2022, όπως και έγινε.

Ουδέποτε έχει υπάρξει τα τελευταία πολλά χρόνια αντίστοιχο παράδειγμα επιτυχίας –σε τέτοια μεγέθη– που εισηγμένη εταιρεία να διπλασιάζει τα μεγέθη της από το 2020 στο 2022, ενώ σε ορίζοντα πενταετίας να έχει πολλαπλασιάσει το εκτόπισμά της, έχοντας καταστεί πλέον ένας κορυφαίος διεθνής όμιλος που «παίζει» με ίσους όρους με αντίστοιχους οργανισμούς που εδρεύουν σε χώρες με μακρά παράδοση στη βιομηχανία, την ενέργεια και τις υποδομές.

Η Mytilineos έχει αλλάξει πολλές… πίστες την τελευταία πενταετία και από τότε που συγχωνεύτηκε (απορρόφησε) την εταιρεία Μεταλλικές Κατασκευές, πιο γνωστή ως ΜΕΤΚΑ, η οποία την κατέστησε παγκόσμιο «παίκτη» στα ενεργειακά έργα, στα έργα βιώσιμης ανάπτυξης και σε όλες τις παρεμφερείς δραστηριότητες.

 

Πολυσχιδής γίγαντας

Μέσω αυτής της συγχώνευσης και της «κληρονομιάς» της ΜΕΤΚΑ η Μυτιληναίος μετατράπηκε σε έναν πολυσχιδή γίγαντα που πλέον έχει αποκτήσει υπολογίσιμο μέγεθος και για τα διεθνή δεδομένα, οπότε δρομολογούνται οι νέες δομικές κινήσεις για την καλύτερη διαχείριση αλλά και την ανάδειξη του brand.

Η Μυτιληναίος τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί ένας από τους ισχυρούς «παίκτες» στον κλάδο των κατασκευών και των υποδομών, αναλαμβάνοντας κορυφαία έργα, οδικά, σιδηροδρομικά και άλλα.

Πλέον ο όμιλος έχει δραστηριότητα σε 35 χώρες με τέσσερα sector, «χτυπάει» projects σε όλο το φάσμα της νέας γενιάς ενεργειακών έργων, ενώ μεγάλος στόχος παραμένει η είσοδος στην ευρωπαϊκή ελίτ των αγορών, στον FTSE 100 του Λονδίνου, κάτι που βεβαίως αργεί ακόμα…

Διαβάστε ακόμη: