To τέλος στα σενάρια για άμεσο ανασχηματισμό προκειμένου ο πρωθυπουργός να δώσει το σύνθημα για ένα νέο ξεκίνημα της κυβέρνησης μετά τα πολλαπλά πλήγματα των τριών τελευταίων μηνών, σήμανε η χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βασίλη Κικίλια.

Αν και τελευταία είχαν πληθύνει ανάλογες «πληροφορίες» οι οποίες κατά ορισμένους κύκλους είχαν ως αφετηρία κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, η προχθεσινή συνέντευξη του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, φαίνεται ότι λειτούργησε αποτελεσματικά.

Αυτό γιατί ο Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν παραιτείται ,απαριθμώντας αναλυτικά μια σειρά παράγοντες που κατά την άποψή του, επέβαλαν τη στάση που τήρησε κατά τους τρεις μήνες της νέας θητείας του σε υπουργικό αξίωμα.

Έστειλε έτσι το μήνυμα «όπου δει» πως δεν πρόκειται να γίνει εξιλαστήριο θύμα και να θυσιαστεί προκειμένου να εμφανιστεί ως Ιφιγένεια πράξεων η παραλείψεων άλλων υπουργών ή κυβερνητικών στελεχών που τόλμησε μάλιστα είτε να φωτογραφίσει είτε και να περιγράψει κατά την συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 ( πχ Στυλιανίδης, Αγοραστός ).

Κατά πολιτικούς παράγοντες επέδειξε πολιτικό θάρρος ή θράσος: Έτσι άλλωστε θα έπραττε κάθε πολιτικός που πιστεύει ότι επιτέλεσε σωστά τα καθήκοντά του και δεν είναι διατεθειμένος να κάνει καμία «διευκόλυνση» για να καλύψει λάθη και παραλείψεις άλλων στελεχών.

Κατά άλλους δημοσιολογούντες η άτεγκτη στάση του υπουργού στις «συστάσεις» για παραίτηση οφείλεται στο γεγονός πως ο ίδιος νιώθει αρκετά ισχυρός και έχει τη σταθερή στήριξη κορυφαίου οικονομικού παράγοντα του τόπου, τυχόν διάρρηξη των σχέσεων με την κυβέρνηση θα απόβαινε αρνητικά και για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πάντως το σενάριο για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και ανασχηματισμό δεν παύει να υφίσταται

Εκείνο που διαφαίνεται είναι πως ο πρωθυπουργός έχει πεισθεί ότι όπως διαμορφώνεται σήμερα το πολιτικό πλαίσιο ενδεχόμενες αποσπασματικές κινήσεις, μπορεί να δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που επιχειρείται να λυθούν!

Σύμφωνα με χθεσινές διαρροές κυβερνητικών πηγών αυτό που απασχολεί σε αυτή τη φάση τον πρωθυπουργό είναι οι δομές και όχι τα πρόσωπα.

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα , αν θα υπάρξουν – γιατί πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο ένα νέο έκτακτο γεγονός να τις επιβάλλει – θα γίνει σε απώτερο χώρο.

Πάντως ως τότε, ίσως πολλά να έχουν προκύψει: Η εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε, η οποία αν και θα πάρει χρόνο για να φέρει αποτελέσματα, μπορεί να φωτίσει και ευθύνες που μέχρι σήμερα δεν έχουν αναδειχθεί και μπορεί να φέρουν σε πρώτο πλάνο και άλλα πρόσωπα από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Άλλωστε, στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο, κυκλοφορούν φήμες ότι στο στόχαστρο του πρωθυπουργού βρίσκονται τουλάχιστον δύο ακόμα κυβερνητικά στελέχη.

Λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό , σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, ο Βασίλης Κικίλιας έβαλε τέλος στα σενάρια περί παραίτησής του, τονίζοντας πως «δεν φυγομάχησε» ούτε ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ούτε ως υπουργός Υγείας την περίοδο της πανδημίας.

«Εγώ δεν έχω μάθει να φυγομαχώ. Δεν φυγομάχησα το 2014 ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σίγουρα δεν φυγομάχησα ως υπουργός Υγείας, διαχειριζόμενος την πανδημία, μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού και βεβαίως ούτε τώρα, στις μεγαλύτερες πλημμύρες και πυρκαγιές που έχει βιώσει η χώρα. Φυσικά, ο διορισμός και η σύνθεση της κυβέρνησης είναι προνόμιο του κυρίου πρωθυπουργού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετά από αυτό είναι δεδομένο πως η δυσαρέσκεια στο Μαξίμου κατά του υπουργού Πολιτικής Προστασίας διατηρείται παρά τη χθεσινή συνάντηση: Ιδίως δε για τις αιχμές Κικίλια όσον αφορά στην απορρόφηση κονδυλίων για τα αντιπλημμυρικά, αλλά και για το 112, ένα πολιτικό “τοτέμ” της κυβέρνησης, δια χειρός του υπουργού Παιδείας πλέον και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Πιερρακάκη.

Διαβάστε ακόμη: