Η τελευταία –χρονικά– εξέλιξη στο ουκρανικό μέτωπο, αφορά τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων από ρωσικό πλήγμα στη στρατιωτική βάση του Γιαβορίβ στη δυτική Ουκρανία, γεγονός το οποίο γνωστοποίησε σήμερα (25/06) ο Κυβερνήτης του Λβιβ, Μαξίμ Κοσίτσκι, μέσω βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Συνολικά ερρίφθησαν έξι πύραυλοι από τη Μαύρη Θάλασσα, με τους τέσσερις να πλήττουν τη στρατιωτική βάση και τους υπόλοιπους δύο να αναχαιτίζονται και να καταστρέφονται, προτού πλήξουν τον στόχο τους», διευκρίνισε ο κ. Κοσίτσκι.

Πλήγμα στη στρατιωτική βάση εκπαίδευσης κοντά στο Γιαβορίβ τον περασμένο Μάρτιο, έφερε τον θάνατο 35 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 130, βάσει ενημερώσεων Ουκρανών αξιωματούχων.

Το Κίεβο αποφάσισε να αποσύρει τα στρατεύματά του από το Σεβεροντονέτσκ

Στο Λουχάνσκ, τον τελευταίο μήνα διεξάγονταν σφοδρές οδομαχίες και πυκνοί βομβαρδισμοί από την πλευρά των εισβολέων.

Ο Κυβερνήτης της επαρχίας, Σέρχι Γκαϊντάι, ανέφερε ότι οι υπερασπιστές της πόλης έλαβαν εντολή από την ανώτερη στρατιωτική διοίκηση να αναδιπλωθούν σε ασφαλέστερες θέσεις μάχης.

Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ότι οι Ρώσοι κατέλαβαν το χωριό Μικολάιβκα, νότια του Λισιχάνσκ, στην απέναντι όχθη του ποταμού που τη χωρίζει από το Σεβεροντονέτσκ.

Λίγο αργότερα, επιβεβαιώθηκε από ουκρανικής πλευράς και η απώλεια της Χίρσκε, κωμόπολης στα νότια του Λισιχάνσκ, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο περικύκλωσής του.

Τα εδαφικά κέρδη των επιτιθεμένων επισφράγισαν μία από τις δυσκολότερες εβδομάδες του πολέμου για τους Ουκρανούς. Η κατάληψη των δίδυμων πόλεων Σεβεροντονέτσκ και Λισιχάνσκ από τους Ρώσους θα σηματοδοτήσει τον ολοκληρωτικό έλεγχο του Λουχάνσκ.

Στο μεταξύ, ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους της διοίκησης που εγκατέστησαν οι Ρώσοι στη Χερσώνα, σκοτώθηκε από την πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού.

Πρόκειται για τον Ντμίτρι Σαβλουτσένκο, η δολοφονία του οποίου ήταν αποτέλεσμα της «επιτυχούς δουλειάς ανταρτών» εναντίον της ρωσικής κατοχής, σύμφωνα με σύμβουλο του Ουκρανού Κυβερνήτη της επαρχίας.

Στο διπλωματικό επίπεδο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι η Μόσχα είναι «απολύτως αποφασισμένη» να σπάσει τον αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ που έχει επιβάλει η Δύση.

Στη συνέχεια, για την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιορίσθηκε στη φράση: «είναι εσωτερική υπόθεση των Ευρωπαίων».

Παράλληλα, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, έπειτα από συνάντηση με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ στο Βερολίνο, κατηγορούσε τη Ρωσία ότι θα προσθέσει, με τον πόλεμο που διεξάγει, 40 έως 50 εκατ. ανθρώπους σε όσους αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας.