Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε απόψε το βράδυ (18/06), την περιοχή κοντά στην πολιορκημένη πόλη Σεβεροντονέτσκ και ένα μεγάλο, πορτοκαλί νέφος, υψώθηκε στον αέρα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της φιλορωσικής διοίκησης του Λουχάνσκ.

Ο Ρoντίον Μιρόσνικ δημοσίευσε βίντεο, στο οποίο διακρίνεται πυκνός καπνός, ενώ δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει εάν η έκρηξη σημειώθηκε μέσα στην πόλη ή κοντά σε αυτήν. Στο Σεβεροντονέτσκ, βρίσκεται το εργοστάσιο χημικών «Αζότ», όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες άμαχοι.

Στο μεταξύ, τρεις πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν αποθήκη καυσίμων στην πόλη Νοβομοσκόφσκ της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι.

Ο επικεφαλής της τοπικής διοίκησης, Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, ανέβασε στο διαδίκτυο φωτογραφία που απεικονίζει την αποθήκη, «τυλιγμένη» στις φλόγες. Το Νοβομοσκόφσκ βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Ντνίπρο, πάνω στις όχθες του ποταμού Σαμάρα, παραπόταμος του Δνείπερου.

«Η Ρωσία στέλνει χιλιάδες εφέδρους στο Σεβεροντονέτσκ», υποστηρίζουν οι Ουκρανοί

Ο Κυβερνήτης του Λουχάνσκ ανέφερε στην ουκρανική τηλεόραση ότι στόχος της Μόσχας είναι ο πλήρης έλεγχος της πόλης, γνωστοποιώντας, παράλληλα, πως αποστέλλει μεγάλο αριθμό εφεδρικών στρατιωτικών μονάδων από άλλες ζώνες στο Σεβεροντονέτσκ.

«Σήμερα, αύριο, μεθαύριο, θα ρίξουν (στη μάχη) όλους τους εφέδρους που έχουν (…) επειδή υπάρχουν ήδη εκεί πάρα πολλοί, έχουν συγκεντρώσει μία κρίσιμη μάζα.

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν ήδη το μεγαλύτερο μέρος του Σεβεροντονέτσκ, όχι, όμως, ολόκληρη την πόλη», σημείωσε ο Σέρχι Γκαϊντάι.

Διασώθηκαν οι ανθρακωρύχοι που είχαν εγκλωβιστεί σε ορυχείο στο Ντονέτσκ έπειτα από διακοπή ρεύματος

Εβδομήντα επτά ανθρακωρύχοι που είχαν παγιδευτεί σε ορυχείο κατά τη διάρκεια διακοπής ρεύματος και βομβαρδισμών σε περιφέρεια που τελεί υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, διασώθηκαν, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Οι ανθρακωρύχοι βρίσκονταν κάτω από το έδαφος, όταν διεκόπη η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο ορυχείο «Ζασιάντκο» του Ντονέτσκ, ωστόσο, όλοι τους είναι τώρα ασφαλείς και κανείς δεν έχει τραυματιστεί, τονίσθηκε στην ενημέρωση.

Οι φιλορωσικές αρχές των αυτονομιστών στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ επέρριψαν την ευθύνη για τους βομβαρδισμούς στις ουκρανικές δυνάμεις.

Οι αυτονομιστές κατέλαβαν μεγάλα τμήματα εδάφους σε Λουχάνσκ και Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας το 2014 και ανακήρυξαν Λαϊκές Δημοκρατίες εκεί.

Η Ρωσία αναγνώρισε τις δύο εκείνες περιφέρειες ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες, ενώ για το Κίεβο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αποτελούν τμήματα της Ουκρανίας.

Η Μόσχα χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.

Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του στη Δύση υποστηρίζουν πως η Ρωσία στηρίζεται σε ένα ψευδές πρόσχημα, για μία απρόκλητη επιθετική ενέργεια.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν εργοστάσιο παραγωγής αερίου στο Ιζιούμ

Πολλοί ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν εργοστάσιο παραγωγής αερίου στην περιφέρεια Ιζιούμ, στην ανατολική Ουκρανία, βάσει πληροφοριών του Κυβερνήτη του Χαρκόβου, Όλεχ Σινεχούμποφ.

«Ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά, οι διασώστες την περιόρισαν. Έχουν υποστεί ζημιές και άλλα κτήρια στην περιοχή», έγραψε ο κ. Σινεχούμποφ σε ανάρτησή του.