Η Πολωνία εισηγείται 7η δέσμη κυρώσεων στη Ρωσία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
Η πολωνική κυβέρνηση προτείνει να επιβληθούν περαιτέρω τιμωρητικά μέτρα στη Ρωσία ώστε να συνεχιστεί η πίεση στην οικονομία της για να αναγκαστεί η Μόσχα να τερματίσει τον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας στα τέλη του Φεβρουαρίου.
«Κατά την άποψή μας, πρέπει να επιβληθεί έβδομη δέσμη κυρώσεων το συντομότερο δυνατόν. Πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση», τόνισε ο Λούκας Γιάσινα, εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών, σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ενόψει του συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Λουξεμβούργο μεθαύριο Δευτέρα.
«Προχωράμε, έχουμε την υποστήριξη των εταίρων μας στη Βαλτική και ελπίζουμε πως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν επίσης να επιβληθούν πιο σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία», πρόσθεσε ο κ. Γιάσινα.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Μάρτσιν Ψίντατς υπερθεμάτισε, δηλώνοντας στη Βελτ ότι μολονότι η έκτη δέσμη κυρώσεων «χτύπησε με σφοδρότητα τη Ρωσία, μολαταύτα δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να εξασθενίσουμε αρκετά τον (πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν και την πολεμική του μηχανή. Χρειαζόμαστε περισσότερες και σκληρότερες κυρώσεις».
Η Πολωνία θέλει να πείσει τους εταίρους της να ταχθούν υπέρ της έβδομης δέσμης κυρώσεων, επέμεινε και πρόσθεσε «πρέπει να ενεργήσουμε με συντονισμένο τρόπο ως Ευρωπαίοι».
Ερωτηθείς τι είδους μέτρα θα μπορούσε να περιλαμβάνει το πιθανό νέο πακέτο κυρώσεων, ο κ. Ψίντατς είπε πως «πρέπει να σταματήσουμε εντελώς τις εξαγωγές ευρωπαϊκής τεχνολογίας στη Ρωσία», πρωτίστως ειδών «διπλής χρήσης» (πολιτικής και στρατιωτικής). Η ΕΕ πρέπει επίσης να αναλάβει «ισχυρότερη δράση εναντίον των ρωσικών τραπεζών και εναντίον των καναλιών προπαγάνδας και παραπληροφόρησης της Ρωσίας».
Οι 27 υιοθέτησαν την έκτη δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας στις αρχές του Ιουνίου. Περιλάμβανε την προοδευτική επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και τον αποκλεισμό της Sberbank, της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, από το σύστημα διατραπεζικής επικοινωνίας.
Βρετανία: Οι ρωσικές δυνάμεις επαναλαμβάνουν τις προσπάθειες να προελάσουν νότια του Ιζιούμ
«Οι δυνάμεις της Ρωσίας έχουν πιθανόν ξαναρχίσει τις προσπάθειές τους να προελάσουν νότια της πόλης Ιζιούμ, στην ανατολική Ουκρανία, το τελευταίο 48ωρο», ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.
Στόχος των ρωσικών δυνάμεων είναι να διεισδύσουν περαιτέρω στην περιφέρεια του Ντονέτσκ και να περικυκλώσουν τον θύλακα γύρω από την εμπόλεμη πόλη Σεβεροντονέτσκ από τον βορρά, προσθέτει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του στο Twitter.
Αν οι Ουκρανοί άμαχοι που έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη αυτή δεν δεχθούν πρόταση να φύγουν μέσω ενός διαδρόμου, η Ρωσία είναι πιθανόν να το χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία υποβαθμίζοντας τη διάκριση μεταξύ αυτών και οποιωνδήποτε ουκρανικών στρατιωτικών στόχων στην περιοχή, προσθέτει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Εβδομήντα επτά ανθρακωρύχοι έχουν εγκλωβιστεί σε ορυχείο στο Ντονέτσκ
Εβδομήντα επτά ανθρακωρύχοι έχουν παγιδευτεί σε ορυχείο στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, μετά τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο ορυχείο που προκλήθηκε από βομβαρδισμό, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας RIA.
«Ως αποτέλεσμα βομβαρδισμού από (τις ουκρανικές δυνάμεις), η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο ορυχείο Ζασιάντκο στο Ντονέτσκ διακόπηκε, 77 ανθρακωρύχοι παραμένουν κάτω από τη γη», μετέδωσε το RIA, επικαλούμενο την εδαφική άμυνα των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών της περιφέρειας.
Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία αυτή και προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αντίδραση από το Κίεβο. Η Ουκρανία διαψεύδει τακτικά τη διεξαγωγή οποιωνδήποτε επιθέσεων στις δύο περιοχές που περιλαμβάνει το Ντονμπάς, τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όπου αυτονομιστές κατέλαβαν μεγάλα τμήματα εδάφους το 2014.
Η Ρωσία αναγνώρισε τις δύο αυτές περιοχές ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες την παραμονή της εισβολής της στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.
Βυθίστηκε ρωσικό πλοίο που μετέφερε όπλα
Ρωσικό μεταγωγικό πλοίο, το οποίο μετέφερε όπλα στο στρατηγικής σημασίας φέρεται να βυθίστηκε στο Φιδονήσι της Ουκρανίας, αφού χτυπήθηκε από πυραύλους δυτικής κατασκευής, ανακοίνωσε Ουκρανός αξιωματικός .
Την Παρασκευή, είχε μεταδοθεί ότι το πλοίο Βασίλι Μπετς του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας υπέστη μεγάλες ζημιές όταν χτυπήθηκε από πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Harpoon, τους οποίους προμήθευσε στον ουκρανικό στρατό η Δανία, παρότι διέθετε αντιαεροπορικούς πυραύλους Tor.
«Έγινε γνωστό αργότερα πως βυθίστηκε», ανέφερε ο Μαξίμ Μαρτσένκο, διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην Οδησσό», μέσω Telegram.
Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο, ενώ δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο από τη Ρωσία μέχρι στιγμής. Υπενθυμίζεται πως το Φιδονήσι καταλήφθηκε από τα στρατεύματα της Ρωσίας τις πρώτες ημέρες του πολέμου, στα τέλη Φεβρουαρίου.
Το Βασίλι Μπετς δεν είναι το πρώτο πλοίο που χάνει ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας στον πόλεμο. Η Μόσχα έχει επιβεβαιώσει τη βύθιση του αποβατικού Σάρατοφ, καθώς και της ναυαρχίδας του στόλου, του καταδρομικού Μασκβά.
Οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν ξανά προέλαση νότια του Ιζιούμ
Την ίδια ώρα, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμά πως οι δυνάμεις της Ρωσίας έχουν πιθανόν ξαναρχίσει τις προσπάθειές τους να προελάσουν νότια της πόλης Ιζιούμ, στην ανατολική Ουκρανία.
«Στόχος των ρωσικών δυνάμεων είναι να διεισδύσουν περαιτέρω στην περιφέρεια του Ντονέτσκ και να περικυκλώσουν τον θύλακα γύρω από την εμπόλεμη πόλη Σεβεροντονέτσκ από τον βορρά», γράφει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του στο Twitter.
Αν οι Ουκρανοί άμαχοι που έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη αυτή δεν δεχθούν πρόταση να φύγουν μέσω ενός διαδρόμου, η Ρωσία είναι πιθανόν να το χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία υποβαθμίζοντας τη διάκριση μεταξύ αυτών και οποιωνδήποτε ουκρανικών στρατιωτικών στόχων στην περιοχή, προσθέτει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.