Το περιστατικό εκτυλίχθηκε νωρίτερα σήμερα (17/06), βόρεια του νησιού Μπόρνχολμ στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων του σκανδιναβικού κράτους.
Υπενθυμίζεται πως η Δανία είχε ταχθεί «υπέρ» της ένταξης στην κοινή αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μία εβδομάδα πριν από τη συμπλήρωση τεσσάρων μηνών από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, η επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα ήλθε με 67%.
«Απόψε, η Δανία έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα στους Ευρωπαίους συμμάχους, το NATO, και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Δείξαμε ότι, όταν ο Πούτιν εισβάλλει σε μία ελεύθερη χώρα και απειλεί την ευρωπαϊκή σταθερότητα, συσπειρωνόμαστε», είχε τονίσει η Πρωθυπουργός, Μέτε Φρεντέρικσεν, σε υποστηρικτές και προσέθεσε: «Υπήρχε μία Ευρώπη πριν από την 24η Φεβρουαρίου, πριν από τη ρωσική εισβολή, και μία Ευρώπη μετά».
Ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος της αντιπολίτευσης, Σέρεν Πέιπε, υπογράμμισε στο κοινοβούλιο: «Όλα κατατείνουν στο γεγονός ότι έπειτα από τριάντα χρόνια, οι Δανοί αποφάσισαν ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την “εξαίρεσή” μας όσον αφορά την άμυνα και να συνεργασθούμε πιο στενά με την Ευρώπη».
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξήραν το «ιστορικό» αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Δανία.
«Χαιρετίζω το ισχυρό μήνυμα δέσμευσης στην κοινή μας ασφάλεια που έστειλε ο λαός της Δανίας», ανέφερε η κ. Φον ντερ Λάιεν, «πεπεισμένη ότι η Δανία και η Ένωση θα ωφεληθούν αμφότερες από τούτη την απόφαση». «Ο λαός της Δανίας προέβη σε μία ιστορική επιλογή», σχολίασε ο «ισχυρός άνδρας» του Συμβουλίου.
Κράτος – μέλος της Ένωσης από το 1973, η Δανία απέρριψε το 1992 με ποσοστό 50.7% τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Για την άρση στο… αδιέξοδο –απειλούσε την εφαρμογή της ιδρυτικής συνθήκης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση–, η Κοπεγχάγη εξασφάλισε σειρά εξαιρέσεων στο ιδιόλεκτο των Βρυξελλών και η χώρα είπε, εν τέλει, το «ναι» το επόμενο έτος.