Εξανεμίζονται οι ελπίδες για γενική κατάπαυση πυρός αν και ο πόλεμος στην Ουκρανία μετράει ήδη 36 ημέρες.

Η Μόσχα προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα αποκλιμάκωσης. «Οι κινήσεις των στρατευμάτων γύρω από το Κίεβο συνιστούν αναδιάταξη των δυνάμεων και όχι πραγματική απόσυρσή τους», είχαν επισημάνει Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος.

Πράγματι, η Ρωσία χτυπούσε με σφοδρότητα χθες, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, τα περίχωρα του Κιέβου, τα ανατολικά, την περιφέρεια δηλαδή του Ντονμπάς, και το Τσερνίχιβ.

Ο ηγέτης των Τσετσένων Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος βρίσκεται στην Ουκρανία,  έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να κάνει παραχωρήσεις στον πόλεμο της Ουκρανίας. Δεν δίστασε, μάλιστα, να «αδειάσει» και τον επίσημο διαπραγματευτή του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Μεντίνσκι. Τον κατηγόρησε ότι «έκανε λάθος να αφήσει να εννοηθεί το αντίθετο».

Το αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποίησε ότι η Ρωσία αναμένεται να επανεξοπλίσει και να επανατοποθετήσει τους στρατιώτες που είχε συγκεντρώσει γύρω από το Κίεβο και όχι να τους γυρίσει πίσω στην πατρίδα τους. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι αναφέρθηκε και στην άφιξη χιλίων ανδρών της διαβόητης ομάδας Wagner στο Ντονμπάς.

Αντιθέτως, στη Μαριούπολη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός για σήμερα Πέμπτη. Έτσι θα μπορέσει να απομακρυνθεί από την πόλη ο εγκλωβισμένος άμαχος πληθυσμός.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεξαμενή αποθήκευσης πετρελαίου και εργοστάσιο χτυπήθηκαν από ρωσικούς πυραύλους

Δεξαμενή γεμάτη με πετρέλαιο καταστράφηκε σε πυραυλική επίθεση στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο (νοτιοανατολικά), ανακοίνωσε ο τοπικός αξιωματούχος Μικόλα Λουκάσουκ μέσω Telegram αργά το βράδυ χθες, Τετάρτη.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, πρόσθεσε.

Ο κ. Λουκάσουκ έκανε λόγο για πλήγμα του ρωσικού στρατού.

Εργοστάσιο στη Νοβομοσκόφσκ, βορειοανατολικά της Ντνίπρο, επλήγη από πύραυλο επίσης χθες Τετάρτη, χωρίς να αναφερθούν θάνατοι, σύμφωνα με τον Βαλεντίν Ρεζνίτσενκο, αξιωματούχο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ.

Μέχρι χθες, η Ντνίπρο δεν είχε υποστεί συστηματικούς βομβαρδισμούς από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου. Όμως ουκρανικές πηγές σημειώνουν ότι προ ημερών οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν με πυραύλους στρατιωτική μονάδα κοντά στην πόλη προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις εγκαταστάσεις.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 15 νεκροί στο ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στο Μικολάγιφ

Τουλάχιστον δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ρωσικό πυραυλικό πλήγμα εναντίον κτιρίου της αυτοδιοίκησης στην ουκρανική πόλη Μικολάγιφ (νότια) προχθές Τρίτη, σύμφωνα με ανάρτηση του περιφερειάρχη Βιτάλι Κιμ στην πλατφόρμα Telegram.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εξαφανίζονται οι ελπίδες για γενική κατάπαυση πυρός - Συνεχίζονται ανελέητα οι επιθέσεις με ρωσικούς πυραύλους

Ο πύραυλος κατέστρεψε τμήμα στο μέσον του κτιρίου.

Αρχικά, τα σωστικά συνεργεία μπόρεσαν να ανασύρουν τρία πτώματα. Χθες όμως ο απολογισμός των θυμάτων έφθασε τους 15 νεκρούς και τους 34 τραυματίες, πάντα σύμφωνα με τον κ. Κιμ.