Οι επιθέσεις του ουκρανικού πυροβολικού υποχρέωσαν χθες (25/06) τα ρωσικά στρατεύματα να αναστείλουν την επιχείρηση για την απομάκρυνση αμάχων από το εργοστάσιο χημικών στο Σεβεροντονέτσκ.

Εντωμεταξύ, ένας εκ των κορυφαίων συμβούλων του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε ότι άνδρες των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ολεξίι Αρεστόβιτς ανέφερε «ότι Ουκρανοί εξαπολύουν επιθέσεις κατά των Ρώσων εισβολέων στην περιοχή».

«Η Ουκρανία θα ανακτήσει όλες τις πόλεις που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις, ανάμεσά τους και το Σεβεροντονέτσκ», που «έπεσε» χθες στα χέρια των Ρώσων, τόνισε νωρίτερα ο κ. Ζελένσκι.

Σε βιντεοσκοπημένο βραδινό του μήνυμα, ο Ουκρανός Πρόεδρος επεσήμανε, επίσης, ότι η πατρίδα του επλήγη κατά τις τελευταίες 24 ώρες από 45 ρωσικούς πυραύλους και ρουκέτες, κάνοντας λόγο για «κυνική απόπειρα της Μόσχας» να κάμψει το ηθικό του ουκρανικού λαού.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ισχυριστεί ότι η τύχη του Ντονμπάς αποφασίζεται σε αυτή την πόλη.

Χθες, έπειτα από μήνες βομβαρδισμών και αιματηρών συγκρούσεων, η στρατηγικής σημασίας πόλη της ανατολικής Ουκρανίας «έπεσε» ολοκληρωτικά, και μόνο το γειτονικό Λισιχάνσκ –όπου και επικεντρώνεται τώρα η μάχη– «χωρίζει» τη Ρωσία από τον πλήρη έλεγχο της επαρχίας Λουχάνσκ.

Νέες εκρήξεις στο Κίεβο, πύραυλοι και από τη Λευκορωσία

Σήμερα το πρωί (26/06), σημειώθηκαν εκρήξεις στην περιοχή Σεβτσενκίβσκι της πρωτεύουσας πόλης της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, Βιτάλι Κλίτσκο.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τα αίτια των εκρήξεων ή τον απολογισμό σε πιθανές ανθρώπινες απώλειες, τραυματισμούς, ή εάν έχουν προκληθεί ζημιές.

«Ασθενοφόρα και σωστικά συνεργεία έσπευσαν στο σημείο. Αργότερα, θα υπάρξουν πιο λεπτομερείς πληροφορίες. Διάσωση κατοίκων και απομάκρυνσή τους από δύο κτήρια», αναφέρει ο κ. Κλίτσκο.

Η ιστορική, εκείνη, περιοχή, μία από τις κεντρικές του Κιέβου, φιλοξενεί πανεπιστήμια, εστιατόρια και αίθουσες τέχνης.

Οι εκρήξεις έλαβαν χώρα περίπου στις 06:30 (ώρα Ελλάδος) και δεν υπάρχουν πληροφορίες μέχρι στιγμής για πιθανές απώλειες, σύμφωνα με το AFP.

Το Κίεβο ανέφερε χθες πως «για πρώτη φορά, ρωσικά μαχητικά εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές και από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας».

Η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση κάνει λόγο για τουλάχιστον είκοσι αεροπορικές επιδρομές από τον λευκορωσικό εναέριο χώρο, με στόχο κυρίως τη βόρεια περιφέρεια Τσερνίχιβ.

«Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση αεροπορικής επιδρομής στην Ουκρανία απευθείας από το έδαφος της Λευκορωσίας», υπογράμμισε το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας, κάνοντας λόγο για «πρόκληση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προκειμένου να εμπλέξει περαιτέρω τη Λευκορωσία στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας».