Σχεδόν 8.500 άμαχοι έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), ενώ, υπάρχουν φόβοι για πολλούς ακόμη νεκρούς, οι οποίοι δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Το OHCHR επεσήμανε πως έχει καταγράψει τον θάνατο 8.490 ανθρώπων και τον τραυματισμό 14.244 από την έναρξη της εισβολής, την 24η Φεβρουαρίου 2022, έως την 9η Απριλίου 2023. Ωστόσο, εδώ και καιρό, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών χαρακτηρίζει αυτούς τους αριθμούς ως «την κορυφή του παγόβουνου», καθώς έχει περιορισμένη πρόσβαση στα πεδία των μαχών.

Οι περισσότεροι νεκροί εντοπίζονται στις περιοχές που ελέγχει η ουκρανική κυβέρνηση και δέχονται την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων, περιλαμβανομένων 3.972 ανθρώπων στο Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες.

«Το OHCHR εκτιμά ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι σημαντικά υψηλότεροι, καθώς λαμβάνει πληροφορίες με καθυστέρηση από κάποιες περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις, ενώ, πολλές αναφορές μένει να διασταυρωθούν», ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμη: