Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, ακτιβίστριες μιλούν στη DW για το πώς βοηθούν τους Ρώσους αντιρρησίες συνείδησης να εγκαταλείψουν τη χώρα και για την πολιτική δύναμη που έχουν αποκτήσει.

Όταν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν κήρυξε τη χώρα σε μερική επιστράτευση η Λίλια Βεσεβάτοβα κοιμόταν ελάχιστα. Φίλοι και γνωστοί ζητούσαν τη βοήθειά της, ώστε να μπορέσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η ίδια είναι συντονίστρια της φεμινιστικής αντιπολεμικής οργάνωσης FAS και ζει στο μεταξύ στο Εριβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας. Ήταν μια νέα αποστολή για την οργάνωση. «Δώσαμε συμβουλευτική υποστήριξη, αγοράσαμε εισιτήρια, ναυλώσαμε λεωφορεία και τους στεγάσαμε» αναφέρει η ίδια.

Η συντονίστρια της οργάνωσης FAS, Λίλια Βεσεβάτοβα

Η Βεσεβάτοβα μαζί με εκατοντάδες ακτιβίστριες που ανήκουν στην FAS, είτε στη Ρωσία είτε στο εξωτερικό, συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα. «Οι περισσότεροι άνδρες κατάφεραν να φύγουν μεταξύ 21ης και 26ης Σεπτεμβρίου» υπογραμμίζει η ίδια αναφέροντας πως κατάφερε να βοηθήσει περίπου 60 άνδρες να φύγουν από τη χώρα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διεμφυλικοί και συλληφθέντες διαδηλωτές οι πρώτοι που κατάφεραν να ξεφύγουν

Παρόμοιες αναφορές κάνει και η ακτιβίστρια της FAS Λέλια Νόρντικ. «Δεκάδες άτομα που ήθελαν να φύγουν από την χώρα ή να βοηθήσουν συγγενείς τους ήρθαν σε επικοινωνία. Αφού τους ενημέρωσα για τα δικαιώματά τους, τους έφερα σε επαφή με άλλους ακτιβιστές που μπορούσαν να οργανώσουν τη διαφυγή τους», είπε στη DW. Η ίδια σημειώνει πως υπάρχουν ακόμη άντρες που ετοιμάζονται να φύγουν από την χώρα.

Η συντονίστρια Βεσεβάτοβα σημειώνει πως τα πρώτα άτομα που χρειάστηκε να ξεφύγουν, καθώς ήταν οι πρώτοι που απειλούνταν, ανήκαν στην ομάδα είτε των διεμφυλικών ατόμων είτε ήταν διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί. Μέλη της οργάνωσης τούς παραλάμβαναν στα σύνορα Ρωσίας-Γεωργίας και έτσι μπορούσαν να διαφύγουν από την χώρα. Η ίδια είναι πεπεισμένη πως οι γυναίκες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της ρωσικής κοινωνίας των πολιτών σήμερα καθώς οργανώνονται γρήγορα και αποτελεσματικά.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι κάνει η αντιπολεμική οργάνωση FAS

Η αντιπολεμική οργάνωση FAS αποτελεί το σημαντικότερο επίτευγμα του φεμινιστικού κινήματος της Ρωσίας. Η πολιτική επιστήμων και διδακτορική φοιτήτρια Ναταλία Κοβιλιάγεβα στο Πανεπιστήμιο Τάρτου της Εσθονίας δηλώνει πως από τις αρχές του τρέχοντος έτους υπήρχαν στην Ρωσία 57 διαφορετικές φεμινιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, πολλές από τις οποίες εντάχθηκαν στη FAS την επομένη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σήμερα η FAS δραστηριοποιείται σε περίπου 100 πόλεις τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό και με πάνω από 40.000 οπαδούς στο Telegam τα μέλη της διαδηλώνουν κατά του πολέμου στο δρόμο φορώντας μαύρα μπλουζάκια, έχουν τεράστια παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα και εκδίδουν την εφημερίδα «Shenskaya Pravda» (Γυναικεία Αλήθεια). «Οι φεμινίστριες παρέχουν στους αντιρρησίες νομική, ψυχολογική και υλική υποστήριξη, τους βοηθούν να μετακινηθούν και φροντίζουν επίσης ακτιβιστές που είναι τραυματισμένοι» επισημαίνει η Κοβιλιάγεβα.

Διαβάστε ακόμη: