Σήμερα (10/02), η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός στη Συρία, ώστε να διευκολυνθεί η αποστολή βοήθειας στα θύματα των σεισμών, από τους οποίους έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές, μεγάλο μέρος της χώρας.

Ο Φόλκερ Τουρκ, επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών, έκανε έκκληση να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το ανθρωπιστικό δίκαιο, προκειμένου η βοήθεια να φθάσει σε όλους.

«Σε αυτήν τη φρικτή εποχή για την Τουρκία και τη Συρία, ζητάμε να παραδοθεί κατεπειγόντως βοήθεια σε όλους όσοι έχουν ανάγκη», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία περιπλέκει την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, ιδίως στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες, στα βορειοδυτικά.

Προς το παρόν, το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για αυτή τη ζώνη προέρχεται από την Τουρκία και περνά από τη Μπαμπ αλ Χάουα, το μοναδικό εγκεκριμένο σημείο διέλευσης στα σύνορα των δύο χωρών. Οι ζημιές που προκλήθηκαν στο τουρκικό οδικό δίκτυο από τους σεισμούς καθιστούν ακόμη δυσκολότερη την αποστολή βοήθειας.

Ο Οργανισμός έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη από το καθεστώς του Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, να ανοίξει και άλλα σημεία διέλευσης για να επιταχυνθεί η αποστολή βοήθειας στα εκατομμύρια που επλήγησαν από τους σεισμούς. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους ζούσαν ήδη σε επισφαλείς συνθήκες, ακόμη και πριν από τη φυσική καταστροφή.

Διαβάστε ακόμη: