Περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι είναι πλέον γνωστό ότι έχασαν τη ζωή τους στους σεισμούς της Δευτέρας στην Τουρκία και τη Συρία – αν και ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η πλήρης έκταση της καταστροφής είναι ακόμα ασαφής.

Οι ελπίδες για επιζώντες εξασθενούν

Οι διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν στα ερείπια για επιζώντες, αλλά οι ελπίδες εξασθενούν περισσότερες από τέσσερις ημέρες από τον πρώτο σεισμό.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν μια παγωμένη τέταρτη νύχτα σε αυτοσχέδια καταφύγια, αφού έχασαν τα σπίτια τους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε τον σεισμό «την καταστροφή του αιώνα».

Μια σημαντική διεθνής προσπάθεια βοήθειας επιταχύνεται

Την Πέμπτη, η Παγκόσμια Τράπεζα υποσχέθηκε 1,78 δισεκατομμύρια δολάρια (1,38 δισεκατομμύρια λίρες) σε βοήθεια προς την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης χρηματοδότησης για την ανοικοδόμηση βασικών υποδομών και για τη στήριξη όσων επλήγησαν από τους σεισμούς.

Μια άλλη δωρεά προήλθε από τις ΗΠΑ, οι οποίες υποσχέθηκαν ένα πακέτο 85 εκατομμυρίων δολαρίων και στις δύο χώρες.

Οι προσπάθειες των σωστικών στελεχών στο έδαφος παρεμποδίζονται από υλικοτεχνικά εμπόδια,

Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες 100.000 ή περισσότερων σωστικών στελεχών στο έδαφος παρεμποδίζονται από υλικοτεχνικά εμπόδια, όπως ελλείψεις οχημάτων και κατεστραμμένους δρόμους.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Antonio Guterres προειδοποίησε ότι η πλήρης έκταση της καταστροφής «ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας», ειδικά στη Συρία όπου ένας μακροχρόνιος εμφύλιος πόλεμος έχει καταστρέψει τη χώρα.

Την Πέμπτη, η πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ πέρασε τα σύνορα στη βορειοδυτική Συρία μέσω του περάσματος Bab al-Hawa της Ιντλίμπ.

Η διάβαση είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η βοήθεια του ΟΗΕ μπορεί να φτάσει στην περιοχή χωρίς να ταξιδέψει μέσω περιοχών που ελέγχονται από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Φόβοι για νέα καταστροφή

Αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι 18.342 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία, ξεπερνώντας τους περισσότερους από 17.000 νεκρούς όταν παρόμοιος σεισμός έπληξε τη βορειοδυτική Τουρκία το 1999.

Μια προηγούμενη ενημέρωση από τη Συρία είχε ανεβάσει τον απολογισμό σε 3.377.

Ο σεισμός κατατάσσεται μεταξύ των πιο θανατηφόρων φυσικών καταστροφών του αιώνα – ξεπερνώντας άλλες, όπως ο σεισμός και το τσουνάμι του 2011 στην Ιαπωνία.

Διαβάστε ακόμη: