Θα μπορούσε ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Τσέλσι Ρομάν Αμπράμοβιτς και ο μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Άλισερ Ουσμάνοφ να είναι οι επόμενοι πλούσιοι Ρώσοι ολιγάρχες με ύποπτους δεσμούς με τον Πούτιν που θα αποτελέσουν στόχο κυρώσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία;
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός επέβαλε άμεσες κυρώσεις σε «ιδιώτες με πολύ μεγάλη περιουσία» τους οποίους χαρακτήρισε ως «συντρόφους» του Ρώσου προέδρου, όπως έγινε γνωστό λίγες ώρες μετά την αναγνώριση ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Ποιοι είναι οι Ρώσοι ολιγάρχες στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις
Ωστόσο, υπήρξε κάποια ανησυχία γιατί μόνο ο Γκενάντι Τιμτσένκο, ο Μπόρις Ρότενμπεργκ και ο Ιγκόρ Ρότενμπεργκ ήταν στη λίστα, και όχι άλλοι επίσης επιφανείς Ρώσοι ολιγάρχες που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία και έμειναν στο απυρόβλητο με τους βουλευτές κυρίως της αντιπολίτευσης να ζητούν τη διεύρυνση των κυρώσεων.
Η Μάργκαρετ Χοτζ, πρόεδρος των Εργατικών χρησιμοποιώντας το κοινοβουλευτικό της προνόμιο κατονόμασε τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, η περιουσία του οποίου φτάνει τα περίπου 8,4 δισεκατομμύρια λίρες, και τον Ουσμάνοφ, πρώην μέτοχο της Άρσεναλ που τώρα έχει ισχυρούς δεσμούς με την Έβερτον ως επόμενους στόχους στους οποίους πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις από τη Βρετανία.
Φυσιολογικά, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ήταν από τα ονόματα που σχεδόν μονοπώλησαν τη συζήτηση στο Βρετανικο κοινοβούλιο. Έχει εκτιμώμενο πλούτο έως και 14 δισεκατομμύρια λίρες, ένα στόλο από γιοτ συμπεριλαμβανομένης της νεότερης προσθήκης του, του Solaris με 48 καμπίνες, αξίας 450 εκατομμυρίων λιρών, και στο Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων στο Λονδίνο αξίας 200 εκατομμυρίων λιρών.
Η Chelsea FC αξίζει περίπου 2,4 δισεκατομμύρια λίρες.
Ο Ουσμάνοφ έχει κερδίσει περισσότερα από 13,4 δισεκατομμύρια λίρες από το φυσικό αέριο και τις τηλεπικοινωνίες και μέχρι πρόσφατα κατείχε το 30% της Arsenal FC.
Ήταν επικεφαλής της Gazprom Investholding, θυγατρικής της μεγαλύτερης εξόρυξης φυσικού αερίου στον κόσμο, Gazprom, από το 2000 έως το 2014 και εξακολουθεί να κατέχει μερίδιο στον κολοσσό σιδηρομεταλλεύματος και χάλυβα Metalloinvest.
Έχει επίσης την εφημερίδα της Μόσχας Kommersant και μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών.
Μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στο σπίτι του στο Highgate και στην έπαυλη του Surrey.
Ανάμεσα στους Ρώσους ολιγάρχες που αναμένεται να επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον είναι, επίσης, ο 54χρονος Όλεγκ Ντεριπάσκα, ιδρυτής του Basic Element, ενός από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους της Ρωσίας και του Volnoe Delo, του μεγαλύτερου φιλανθρωπικού ιδρύματος στη Ρωσία.
Θεωρείται ένας από τους πιο αφοσιωμένους στον Πούτιν ολιγάρχες και είναι ιδιοκτήτης δύο πολυτελών κατοικιών στην αριστοκρατική συνοικία Μπελγκράβια του Λονδίνου. Η αξία της περιουσίας του υπολογίζεται στα 3,2 δισ. λίρες.
Ο Μιχαήλ Φρίντμαν, πατέρας πέντε παιδιών, το 2017 ανακηρύχθηκε ο έβδομος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία με την περιουσία του να ανέρχεται στα 10 δισ. λίρες Αγγλίας.
Ο ίδιος αποκαλεί τη Βρετανία «πατρίδα» μετά την αγορά έπαυλης αξίας 65 εκατ. λίρες στο βόρειο Λονδίνο.
Ο Αντρέι Κόστιν είναι ένας άλλος Ρώσος ολιγάρχης με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. Πρόεδρος της VTB Bank, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρωσία, είχε κατονομαστεί από τον σφοδρό επικριτή του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, ως ένας άνθρωπος που θα πρέπει να στοχοποιήσει η Δύση για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Ρωσία.
Το 2020 υποστηρίχθηκε ότι ο Κόστιν προσπάθησε να καλύψει τους ισχυρισμούς ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε μετακομίσει κρυφά στο Σότσι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τον πρόεδρο να φτάνει στο σημείο να κατασκευάζει ένα αντίγραφο γραφείου για να πείσει τους Ρώσους ότι βρίσκεται ακόμα στη Μόσχα, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης κατά του Κρεμλίνου.
Το Κρεμλίνο είπε ότι μια φωτογραφημένη συνάντηση μεταξύ του Πούτιν και του επικεφαλής της τράπεζας VTB Andrey Kostin στις 29 Οκτωβρίου 2020 έλαβε χώρα στο Novo-Ogaryovo – την κρατική κατοικία του Πούτιν έξω από τη Μόσχα – αλλά οι επικριτές ισχυρίστηκαν ότι η συνάντηση έλαβε χώρα στο Σότσι.