Μόλις ο Λαρς Φρούεργκααρντ Γιόργκενσεν ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Novo Nordisk το 2017, πήρε μια απόφαση που θα μετέτρεπε τη φαρμακοβιομηχανία με έδρα τη Δανίας ως τη μεγαλύτερη εταιρεία στην Ευρώπη με βάση την κεφαλαιοποίηση.

Η φαρμακευτική εταιρεία δεν είχε ακόμη κυκλοφορήσει το Ozempic, το φάρμακο για τον διαβήτη που αργότερα έγινε διάσημο καθώς οι διασημότητες άρχισαν να το παίρνουν εκτός συνταγογράφησης για την απώλεια βάρους, χρόνια πριν το Wegovy κερδίσει έγκριση των αρχών. Η ομάδα διαχείρισης συζητούσε εάν έπρεπε να ξεκινήσει μια ακριβή δοκιμή που θα αποδείκνυε εάν το Wegovy θα μείωνε ή όχι τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

Ο Μαντς Κρόγκσγκαρντ Τόμσεν, διευθύνων σύμβουλος του Novo Nordisk Foundation, το οποίο έχει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου στην εταιρεία, περιέγραψε στους Financial Times πως τα στελέχη τον ρωτούσαν: «Γιατί να κάνουμε μια τέτοια δοκιμή με υψηλό κίνδυνο να μην δείξουμε τίποτα; Ίσως είναι μόνο το αντιδιαβητικό αποτέλεσμα που ευθύνεται για τα οφέλη που έχουμε δει στον διαβήτη. Τι γίνεται αν δεν δούμε τίποτα για την παχυσαρκία και η δοκιμή κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια;»

Αλλά εν τέλει, ήταν απόφαση του Γιόργκενσεν. «Το κεφάλι του ήταν στον τορβά. Είναι πολλά τα λεφτά», είπε ο Τόμσεν. 

Το στοίχημά του απέδωσε καρπούς: τα αρχικά δεδομένα δοκιμών που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα έδειξαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο Wegovy είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιαγγειακό επεισόδιο όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Οι επενδυτές ελπίζουν ότι τα δεδομένα θα αποδείξουν στα συστήματα υγείας και στους ασφαλιστές ότι το φάρμακο, το οποίο έχει γίνει πρωτοσέλιδο ως εργαλείο αδυνατίσματος πλουσίων, θα μπορούσε πραγματικά να σώζει ζωές και να μειώνει κόστη από νοσηλείες. Οι μετοχές εκτινάχθηκαν στα ύψη, με άνοδο 16% εκείνη την ημέρα και συνέχισαν να ανεβαίνουν έως ότου η Novo Nordisk ξεπέρασε τον γαλλικό όμιλο πολυτελών ετερογενών δραστηριοτήτων LVMH ως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία την περασμένη εβδομάδα

Ο Γιόργκνσεν έχει μια τεράστια εμπορική ευκαιρία: η Novo Nordisk είναι μία από τις δύο κύριες εταιρείες, μαζί με την Eli Lilly, σε μια αγορά που η καναδική επενδυτική τράπεζα BMO εκτιμά ότι θα μπορούσε να αξίζει έως και 130 έως 140 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στο ζενίθ της.

Τεράστιες προκλήσεις

Αλλά αντιμετωπίζει επίσης τεράστιες προκλήσεις: η εταιρεία εξακολουθεί να προσπαθεί να κλιμακώσει την προσφορά του φαρμάκου, ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες διστάζουν να πληρώσουν τον λογαριασμό και οι Ozempic και Wegovy χρησιμοποιούνται για αδυνάτισμα από άτομα που δεν είναι παχύσαρκα.

Ο Γιόργκενσεν έμαθε να αναλαμβάνει την ευθύνη σε νεαρή ηλικία, στο οικογενειακό αγρόκτημα στη Γιουτλάνδη της Δανίας.

Αφού σπούδασε χρηματοοικονομικά και επιχειρήσεις, ο Γιόργκενσεν εντάχθηκε στη Novo Nordisk στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα το 1991 και έχει συνεργαστεί με την εταιρεία στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ολλανδία, σε τμήματα από την τεχνολογία έως την επιχειρηματική ανάπτυξη.

Ο Γιόργκενσεν έγινε προσωρινός διευθυντής εταιρικών οικονομικών στην εταιρεία, σε ηλικία μόλις 33 ετών. Ο Γιόργκενσεν, σήμερα 56 ετών, γνώρισε τη γυναίκα του στη Novo Nordisk και τώρα έχουν δύο ενήλικα παιδιά. Εκτός από την ευθύνη, τονίζει τη σημασία του στοχασμού στη ζωή, κάνοντας καγιάκ στη λίμνη κοντά στο σπίτι του. 

Δεν θέλει να γίνει «φίρμα»

Η Novo Nordisk, η οποία, ενώ έκλεισε τα 100 φέτος, απέχει πολύ από το να είναι ευρέως γνωστή και ο Γιόργκενσεν δεν θέλει να γίνει «φίρμα», όπως ορισμένοι άλλοι διευθύνοντες σύμβουλοι των Big Pharma. Συχνά περιγράφεται από τους φίλους του ως ταπεινός και εσωστρεφής που ακούει με προσήλωση, και είναι πρόθυμος να μοιραστεί τη σκηνή με την ομάδα του.

Η Έμιλι Φιλντ, αναλυτής της Barclays, είπε στους FT, ότι δεν έδωσε στον εαυτό του εύσημα για τα κέρδη του όπως μερικοί πιο γνωστοί ηγέτες φαρμακευτικών προϊόντων. «Δεν έχει γίνει το πρόσωπο της εταιρείας και αυτό αρέσει πολύ. Πρόκειται για τη Novo Nordisk, όχι για εκείνον», είπε.

Πολύ πριν τα φάρμακα της για την παχυσαρκία βγουν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, η Novo Nordisk βρισκόταν υπό πολιτική πίεση στις ΗΠΑ για την αύξηση των τιμών της ινσουλίνης. Πρόσφατα, η εταιρεία μπήκε στο στόχαστρο της βρετανικής ένωσης βιομηχανίας για αθέμιτη εμπορία ενός προηγούμενου φαρμάκου για την παχυσαρκία. Ο Γιόργκενσεν ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι η μη αποκάλυψη της χορηγίας ενός εκπαιδευτικού σεμιναρίου ήταν «λάθος».

Τώρα ο Γιόργκενσεν αντιμετωπίζει έλεγχο στη Δανία, όπου η Novo Nordisk είναι ο μεγαλύτερος φορολογούμενος και είναι πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομάδας λόμπι του κλάδου, που μάχεται τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της ΕΕ στη φαρμακευτική νομοθεσία εδώ και 20 χρόνια.

Ο Γιόργκενσεν συνάντησε πρόσφατα μια από τους επικριτές του στο κοινοβούλιο της Δανίας, τη βουλευτή του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος Λίσμπεθ Μπεχ-Νίλσεν, για μεσημεριανό γεύμα. Υποστήριξε ότι τώρα η εταιρεία με ανώτατο όριο αγοράς και υπερβολικά κέρδη, θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των τιμών. «Προφανώς, δεν συμφωνήσαμε, αλλά σχημάτισα καλή εντύπωση για αυτόν», είπε.

Η Νάταλι Μολ, γενική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων, πιστεύει ότι η Novo Nordisk είναι εμβληματική για την ευρωπαϊκή καινοτομία. Είπε ότι ο Γιόργκνσεν ήταν το κατάλληλο άτομο για να ηγηθεί του βιομηχανικού ομίλου, επειδή ήξερε πώς να κάνει την Ευρώπη καλύτερη για μια εταιρεία «που αναπτύσσεται, όχι μια εταιρεία που έχει ήδη αναπτυχθεί ή μια μικροσκοπική εταιρεία, αλλά μια εταιρεία που έχει πραγματικά εξελιχθεί τα τελευταία 30 χρόνια».

Διαβάστε ακόμη: