Η υγεία του δέρματος απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους, που αναγνωρίζουν την αξία της φροντίδας του, ειδικά ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, με την έντονη ακτινοβολία. Το ενδιαφέρον του κόσμου για την περιποίηση της επιδερμίδας αποτυπώνεται και στις δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, με το hashtag #skintok στο TikTok να μετρά ήδη 13,4 δισεκατομμύρια προβολές.

Στο πλαίσιο του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τους παράγοντες που απειλούν την υγεία του δέρματος, η νέα έρευνα της Compare the Market AU ανέλυσε διάφορους παράγοντες όπως ο δείκτης UV, τα επίπεδα ρύπων και η διάρκεια της ηλιοφάνειας, με στόχο να αναδείξει τις πόλεις που θεωρούνται πιο βλαβερές για το δέρμα.

Τα ευρήματα είναι αποκαλυπτικά

Η πρωτεύουσα του Οντάριο, το Τορόντο, κατατάσσεται ως η χειρότερη πόλη για την υγεία του δέρματος, με βαθμολογία μόλις 1,45 στα 6. Ως αστική περιοχή, έρχεται συχνά αντιμέτωπη με το νέφος και τα αιωρούμενα σωματίδια, με τα υψηλότερα επίπεδα PM 10, PM 2,5 και NO2 μεταξύ των χωρών που αναλύθηκαν. Η υψηλή ρύπανση μπορεί να συμβάλει στην απόφραξη των πόρων και στη φλεγμονή του δέρματος και τελικά να αυξήσει τη διαδικασία γήρανσης.

Στη δεύτερη και τρίτη θέση της λίστας κατατάσσονται αντίστοιχα οι ευρωπαϊκές πόλεις Μπρατισλάβα (2,55) και Αθήνα (2,64). Ως πρωτεύουσες των αντίστοιχων χωρών τους, και οι δύο έχουν μεγάλη εισροή κυκλοφορίας και τουριστών, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να υπάρχει υψηλότερο επίπεδο ατμοσφαιρικών ρύπων από ό,τι στις περισσότερες περιοχές. Η Μπρατισλάβα έχει μεγάλο επίπεδο O3, ενώ η Αθήνα έχει μεγάλη συγκέντρωση PM 2.5 και PM10.

Δύο αμερικανικές πόλεις μπήκαν στην πρώτη δεκάδα, συμπεριλαμβανομένου του Φοίνιξ (2,67) και της Νέας Υόρκης (2,79) – παρά το γεγονός ότι και οι δύο πόλεις διαφέρουν ως προς το κλίμα. Το Φοίνιξ είχε τις περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας, με 9,33 ώρες κατά μέσο όρο από τις χώρες που αναλύθηκαν – οπότε, λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στον ήλιο και της βλάβης του δέρματος, είναι σημαντικό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες να χρησιμοποιούν αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Λόγω της μεγάλης πυκνότητας πληθυσμού στη Νέα Υόρκη, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πόλη έχει σχετικά υψηλή συγκέντρωση ατμοσφαιρικών ρύπων που συμβάλλουν σε δερματικά προβλήματα.

Όσον αφορά τις πόλεις που είναι καλύτερες για το δέρμα σας, το Ρέικιαβικ στην Ισλανδία κατέλαβε την πρώτη θέση με βαθμολογία 5,17. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην υψηλή ποιότητα του αέρα της πόλης, η οποία περιβάλλεται από ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των παγετώνων και των γεωθερμικών περιοχών, που συμβάλλουν σε καθαρό και φρέσκο αέρα. Οι σκανδιναβικές πόλεις Όσλο (5,01) και Στοκχόλμη (4,85) κατατάσσονται επίσης στην πρώτη τριάδα.

Σχολιάζοντας την έρευνα, η επικεφαλής του τμήματος Ασφαλίσεων Υγείας της Compare the Market AU, Lana Hambilton, δήλωσε: «Η φροντίδα του δέρματός σας δεν είναι μόνο για αισθητικούς λόγους- πρόκειται για προτεραιότητα στην υγεία σας. Το δέρμα σας χρησιμεύει ως προστατευτικός φραγμός, προστατεύοντάς σας από εξωτερικούς παράγοντες, όπως ο ήλιος και οι ατμοσφαιρικοί ρύποι. Φροντίζοντάς το, υποστηρίζετε τον ζωτικό του ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας και ευεξίας».

«Σύμφωνα με την έρευνά μας, η τοποθεσία στην οποία ζούμε μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία του δέρματος», λέει η κ. Hambilton. «Για να διατηρήσετε υγιές δέρμα, είναι σημαντικό να προγραμματίζετε τακτικές εξετάσεις του δέρματός σας από έναν επαγγελματία. Το σωστό ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας μπορεί να καταβάλει ένα όφελος για τους ελέγχους του δέρματος και ορισμένα ταμεία υγείας καταβάλλουν ακόμη και οφέλη για τα προϊόντα UV του Συμβουλίου για τον Καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων των αντηλιακών, των καπέλων και των γυαλιών ηλίου, βοηθώντας σας να υιοθετήσετε μια προληπτική προσέγγιση για τη φροντίδα του δέρματος».

Διαβάστε ακόμη: