Ο μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα σημείωσε τον περασμένο μήνα την πιο ισχυρή ανάπτυξη από τον Απρίλιο του 2024, χάρη στην επιτάχυνση της παραγωγικότητας, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης, σύμφωνα με έρευνα της S&P Global που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης PMI της S&P Global Greece Manufacturing αυξήθηκε στις 55 μονάδες τον Μάρτιο από 52,6 μονάδες τον Φεβρουάριο, σηματοδοτώντας ισχυρή βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας για τους Έλληνες κατασκευαστές. Η μέτρηση του δείκτη PMI άνω των 50 μονάδων υποδηλώνει ανάπτυξη, ενώ κάτω των 50 σηματοδοτεί συρρίκνωση.

Τα στοιχεία του Μαρτίου ανέδειξαν την αξιοσημείωτη άνοδο της ζήτησης, με τις νέες παραγγελίες και τις εξαγωγές να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, υποστηριζόμενες από την ισχυρότερη εγχώρια και διεθνή ζήτηση.

Αυτό ώθησε τους κατασκευαστές να αυξήσουν το εργατικό δυναμικό τους με τον πιο έντονο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2022.

«Η ανάπτυξη στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα επιταχύνθηκε στο τέλος του πρώτου τριμήνου, καθώς ο ρυθμός επέκτασης ήταν ο ισχυρότερος εδώ και σχεδόν ένα χρόνο», δήλωσε η Siân Jones, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence. «Οι βελτιώσεις στις συνθήκες ζήτησης στήριξαν τη μεγαλύτερη παραγωγή, τις νέες παραγγελίες, τις εισροές και την απασχόληση», πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι πληθωριστικές πιέσεις εντάθηκαν, με το κόστος εισροών να αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Νοέμβριο του 2022. Σύμφωνα με το Reuters, αυτό οδήγησε σε αντίστοιχη αύξηση των τιμών πώλησης, καθώς οι κατασκευαστές μετακύλησαν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, οι Έλληνες κατασκευαστές εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για τη μελλοντική αύξηση της παραγωγής, στηριζόμενοι στις προσδοκίες για συνεχή ενίσχυση της ζήτησης και αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας. Η εμπιστοσύνη των κατασκευαστών για τη μελλοντική παραγωγή ήταν η υψηλότερη από τον Ιανουάριο του 2024.

Διαβάστε ακόμη: