Η Eurobank Equities διατηρεί ως κορυφαία επιλογή από τις ελληνικές τράπεζες την Τράπεζα Πειραιώς και αυξάνει τις τιμές στόχους για όλες τις εγχώριες τράπεζες με την αξιολόγηση «αγορά». Η νέα τιμή στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς είναι τα 7,32 ευρώ (από 6,31 ευρώ), την Alpha Bank είναι τα 2,94 ευρώ (από 2,58 ευρώ) και για την Εθνική Τράπεζα τα 11,94 ευρώ (από 11,18 ευρώ)
Η επικείμενη αναθεώρηση του οίκου MSCI για την τοποθέτηση της ελληνικής αγοράς στη λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς, σε συνδυασμό με τις πιθανές ανοδικές αναθεωρήσεις των κερδών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω re-rating. H Πειραιώς παραμένει η κορυφαία επιλογή, χάρη στην ισχυρή εκτέλεση και τον ελκυστικό συνδυασμό αποτίμησης και αποδόσεων που προσφέρει.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει ράλι άνω του 25% φέτος, καλύπτοντας σχεδόν το χάσμα με τις περιφερειακές τράπεζες και τον ευρωπαϊκό δείκτη SX7E, υποστηριζόμενες από την ισχυρή υπεραπόδοση μετά το 4ο τρίμηνο πέρυσι. Παρά ταύτα, εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount με 0,91 φορές τον δείκτη P/TBV το 2025 και 6,6 φορές τον δείκτη P/E, έναντι 1,3 φορές και 9 φορές για τους ομότιμους της περιφέρειας, παρά το γεγονός ότι προσφέρουν συγκρίσιμο ή ισχυρότερο RoTE και αποδόσεις για τους μετόχους.
Οι ελληνικές τράπεζες ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς, υποστηριζόμενες από τα ισχυρότερα του αναμενόμενου έσοδα από προμήθειες (+4% έναντι των μειώσεων) και τις χαμηλότερες απομειώσεις (-5% έναντι των μειώσεων).
Παρά τις συνεχιζόμενες αντιξοότητες για το καθαρό έσοδα από τόκους (NII), το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) αποδείχθηκε ανθεκτικό στο 2,65%, συρρικνωμένο μόλις κατά 15 μ.β. τριμηνιαίως από την ταχύτερη ανατιμολόγηση των δανείων σε σχέση με τις καταθέσεις, το χαμηλό beta καταθέσεων (20% επί του συνόλου των καταθέσεων), τα σταθερά spreads δανεισμού (-18 μ.β. φέτος), τις αυξημένες αποδόσεις επανεπένδυσης ομολόγων και την ισχυρή πιστωτική επέκταση (€8,0 δισ. τριμηνιαίως και περίπου €14 δισ. για το 2024).
Ως αποτέλεσμα, το NII μειώθηκε μόλις 2,5% τριμηνιαίως, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προσδοκίες. Η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού συνέχισε να βελτιώνεται, ενώ τα έσοδα από προμήθειες παρέμειναν ισχυρά -προωθούμενα από τη δανειοδοτική δραστηριότητα και την αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων (AuMs) κατά 18% σε ετήσια βάση- υποστηρίζοντας περαιτέρω τη λειτουργική δυναμική, εξηγεί η χρηματιστηριακή.
Η αποδοτικότητα παραμένει βασικό πλεονέκτημα, με τον δείκτη κόστους του τομέα στο 37%, οδηγώντας τα καθαρά κέρδη του 4ου τριμήνου σε 1,2 δισ. ευρώ (-7,0% τριμηνιαία) και ανεβάζοντας τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του 2024 σε 4,9 δισ. ευρώ, με RoTE 16,8%. Η ΕΤΕ και η Eurobank ηγήθηκαν με RoTE με περίπου 19%, ακολουθούμενες από την Τράπεζα Πειραιώς με 18% και την Alpha Bank με 12%.
Όσον αφορά το μέλλον, ενώ οι πιέσεις στο NII ενδέχεται να συνεχιστούν το 2025 (-5% σε ετήσια βάση), η αυξανόμενη ζήτηση πιστώσεων αναμένεται να οδηγήσει σε ανάκαμψη των NII κατά 2% περίπου το 2026. Τα έσοδα από αμοιβές από μη τραπεζικές υπηρεσίες θα στηρίξουν επίσης τη σταθερότητα των εσόδων. Εν τω μεταξύ, η νομισματική χαλάρωση και το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον θα οδηγήσουν στην εξομάλυνση του συντελεστή CoR προς τις 40-50 μ.β.
Ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η προβλεπόμενη μείωση του RoTE κατά 3% έως το 2027, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν σε καλή θέση για να επιτύχουν σταθερές αποδόσεις πάνω από 13%, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις αντίστοιχες περιφερειακές τράπεζες.
Διαβάστε ακόμη:
- Σεισμός στη Μιανμάρ: Μυρίζει «θάνατος» σε πολλές πόλεις – Πάνω από 1.600 οι νεκροί
- Ελ. Βενιζέλος: Έρχεται επταώροφος «γίγαντας» με 3.500 θέσεις πάρκινγκ
- Βοήθημα αυτοτέλειας: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης
- Φορο-επανάσταση 3 δισ. ευρώ: Έρχεται το τέλος της υπερφορολόγησης για τη μεσαία τάξη