Με στόχο τη ριζική ανακούφιση για τη μεσαία τάξη και τον τερματισμό της πολυετούς υπερφορολόγησης, η κυβέρνηση ετοιμάζει το πιο φιλόδοξο σχέδιο μείωσης φόρων των τελευταίων δεκαετιών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Οικονομικών στις 17 Μαρτίου, έδωσε το πράσινο φως για ένα πολυεπίπεδο σχέδιο φοροελαφρύνσεων, το οποίο, αν υλοποιηθεί πλήρως, θα έχει συνολικό κόστος άνω των 2,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Στόχος του σχεδίου είναι να μετατραπεί το τρόπαιο της μείωσης της φοροδιαφυγής –που ήδη αποφέρει έσοδα άνω των 3 δισ. ευρώ– σε ελαφρύνσεις για συνεπείς φορολογούμενους, ιδιαίτερα για όσους βρίσκονται στο εύρος των 30.000 έως 50.000 ευρώ ετησίως. Πρόκειται για ένα κοινωνικό στρώμα που επωμίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της φορολογικής επιβάρυνσης την τελευταία 15ετία.
Νέα φορολογική κλίμακα, λιγότερα τεκμήρια και κατάργηση «χαρατσιών»
Το σχέδιο των επόμενων 180 ημερών, με ορίζοντα την Έκθεση Θεσσαλονίκης, προβλέπει μεταξύ άλλων:
- Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά έως και 7 ποσοστιαίες μονάδες για εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ, με τον ανώτατο συντελεστή (44%) να εφαρμόζεται πιθανόν από τα 50.000 ευρώ και άνω.
- Κατάργηση ή μείωση του τεκμαρτού συστήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2026, υπό την προϋπόθεση ότι τα έσοδα από φορολογική συμμόρφωση παραμείνουν υψηλά.
- Πλήρης αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης, με μειώσεις έως 30% σε ακίνητα, Ι.Χ. και σκάφη.
- Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5 μονάδα, για ενίσχυση των καθαρών αποδοχών.
- Ενδεχόμενη διεύρυνση του αφορολόγητου, ιδίως για οικογένειες με παιδιά.
Το νέο πλαίσιο σχεδιάζεται να αποδώσει έως και 1.500 ευρώ ετησίως σε ελάφρυνση φόρου για μεσαία εισοδήματα, δίνοντας έναν έξτρα μισθό στους περισσότερους εργαζόμενους και επαγγελματίες της χώρας.
Οι αριθμοί μιλούν: Ποιοι πλήρωσαν τα περισσότερα – Ποιοι θα δουν τις μεγαλύτερες ελαφρύνσεις
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 33% των φορολογουμένων (περίπου 2,3 εκατομμύρια πολίτες) δήλωσαν εισόδημα από 14.000 έως 50.000 ευρώ και κατέβαλαν το 60% του συνολικού φόρου εισοδήματος. Αντίθετα, το 70% των πολιτών, με εισόδημα έως 13.000 ευρώ, κατέβαλαν μόλις το 8,5% των εσόδων από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Με τα νέα μέτρα, το βάρος μετατοπίζεται από τους συνεπείς στους παραβάτες, χάρη στην αυξημένη αποτελεσματικότητα της ΑΑΔΕ μέσω εργαλείων όπως το myDATA, τα POS και το τεκμαρτό σύστημα που ήδη εφαρμόζεται από το 2024.
Η τεχνολογία ενάντια στη φοροδιαφυγή – Ο ρόλος Πιερρακάκη και οι ευρωπαϊκές μάχες
Κεντρικό ρόλο στο νέο μοντέλο παίζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και προσωπικά ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος έχει αναλάβει να κλιμακώσει τον ψηφιακό πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής. Το στοίχημα είναι να διασφαλιστούν σταθερά ετήσια έσοδα 3+ δισ. ευρώ, χωρίς να διακυβευτεί η δημοσιονομική σταθερότητα.
Παράλληλα, η κυβέρνηση δίνει μάχη στις Βρυξέλλες για χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων υπό το βάρος των νέων αμυντικών δαπανών σε όλη την Ευρώπη.
Το χρονοδιάγραμμα: Πότε θα φανούν οι πρώτες αλλαγές
- Έως τον Σεπτέμβριο: Ολοκλήρωση μελετών και διαβουλεύσεων
- 2025: Εφαρμογή επιπλέον μέτρων διαφάνειας και συμμόρφωσης
- 2026: Έναρξη σταδιακής εφαρμογής νέας φορολογικής κλίμακας
- 2027: Πλήρης κατάργηση τεκμαρτών για επαγγελματίες (εφόσον πληρούνται οι στόχοι)
Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο: Όποιος δηλώνει σωστά, θα φορολογείται και δίκαια. Και αυτή τη φορά, φαίνεται πως το κράτος έχει και τα δεδομένα – και τα εργαλεία – για να το εφαρμόσει.