Ο πληθωρισμός στην Τουρκία ξεπέρασε πιθανότατα το 60% για πρώτη φορά φέτος, καθώς το υψηλότερο ενεργειακό κόστος περιπλέκει τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας της χώρας για συγκράτηση της εγχώριας ζήτησης.

Ο ρυθμός της ετήσιας αύξησης των τιμών επιταχύνθηκε κοντά στο 62% τον περασμένο μήνα από σχεδόν 59% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση σε δημοσκόπηση οικονομολόγων του Bloomberg. Η στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας αναμένεται να δημοσιεύσει τα στοιχεία την Τρίτη.

Το ποσοστό του πληθωρισμού σε μηνιαία βάση αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,8%, σχεδόν στο μισό του 9,1% που καταγράφηκε τον Αύγουστο, σύμφωνα με ξεχωριστή έρευνα. Αυτό προκύπτει από τη φθίνουσα επίδραση των θερινών φορολογικών αυξήσεων, ακόμη και όταν το κόστος των τροφίμων και των υπηρεσιών συνεχίζει να τροφοδοτεί τον ετήσιο πληθωρισμό.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στο λιανικό εμπόριο της πόλης της Κωνσταντινούπολης ανήλθε στο 73% τον Σεπτέμβριο, από 74% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης την Κυριακή.

Η εκτίμηση του Bloomberg Economics

«Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει στο ανώτατο επίπεδο του 70% το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, προτού επιβραδυνθεί σε ένα ποσοστό της τάξης του 40% το 2024. Βλέπουμε ακόμη υψηλότερη άνοδο τιμών ως πιθανό σενάριο κινδύνου, αν το νόμισμα αποδυναμωθεί περαιτέρω ή αν υπάρξει μια διαρκής πορεία προς τα πάνω στις τιμές του πετρελαίου», Selva Bahar Baziki, οικονομολόγος.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας εφαρμόζει μεγάλες και διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εγχώρια ζήτηση,η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα του πληθωρισμού τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακολούθησε μια επίμονα φιλοαναπτυξιακή πολιτική που στηρίχθηκε στο χαμηλό κόστος δανεισμού κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο. Η κεντρική τράπεζα έχει υπερτριπλασιάσει το βασικό της επιτόκιο στο 30% από τότε που συγκροτήθηκε η νέα οικονομική ομάδα της Τουρκίας τον Ιούνιο. Ωστόσο, εμφανίστηκε ένας πληθωριστικός κίνδυνος τον οποίο οι νομισματικές αρχές δεν μπορούν να ελέγξουν.

Το πετρέλαιο

Το Brent έχει εκτιναχθεί σχεδόν 30%, κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι από τις αρχές Ιουνίου. Η Τουρκία εισάγει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου  και η εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας για τη μέση ετήσια τιμή του πετρελαίου είναι σήμερα στα 79,4 δολάρια.

«Λαμβάνοντας υπόψη την αυξητική τάση των τιμών του πετρελαίου, η εκστρατεία νομισματικής σύσφιγξης της κεντρικής τράπεζας μπορεί να οδηγήσει τα επιτόκια σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Yatirim Finansman Erol Gurcan.

Το αυξανόμενο κόστος ενέργειας ασκεί επίσης πιέσεις στη λίρα, την οποία η Τουρκία επιδιώκει να σταθεροποιήσει στο πλαίσιο της καταπολέμησης του πληθωρισμού. Στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America «βλέπουν» το τουρκικό νόμισμα να αποδυναμώνεται στα 30 ανά δολάριο το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Η επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να συνεδριάσει στις 26 Οκτωβρίου. Η επικεφαλής της  Hafize Gaye Erkan θα ανακοινώσει τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της τράπεζας για τον πληθωρισμό, μια εβδομάδα αργότερα.

Διαβάστε ακόμη: