Βαθιές πληγές στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις προκαλεί η έκρηξη της ακρίβειας σε προϊόντα και υπηρεσίες και η πληθωριστική επέλαση που έφτασε τον Σεπτέμβριο το 12%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ), Εισοδήματα και καταθέσεις ροκανίζονται, τα ενοίκια αυξάνονται, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διευρύνεται, ενώ ακόμα και το ασφαλιστικό μπορεί να επηρεαστεί αφού χιλιάδες ασφαλισμένοι θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές από το 2023 αντίστοιχες του ύψους του πληθωρισμού.

Με βάση τα στοιχεία από την τελευταία έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών και τα νέα δεδομένα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για την εξέλιξη των τιμών, προκύπτει ότι ένα νοικοκυριό με μηνιαίο εισόδημα έως 750 ευρώ καλείται να καλύψει δαπάνες… 918 ευρώ.

Ο πληθωρισμός προκάλεσε εκτίναξη στο κατασκευαστικό κόστος των ακινήτων. Στελέχη της αγοράς μιλούν για αύξηση του συνολικού κόστους των ιδιωτικών έργων-οικοδομών που φθάνει έως και 40% τον τελευταίο έναν χρόνο.

«Βόμβα» και στα θεμέλια του ασφαλιστικού θέτει ο πληθωρισμός, καθώς χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες κινδυνεύουν να πληρώσουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές από το 2023. Επίσης, αύξηση κατά 3,5 δισ. ευρώ εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο του 2022 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και διαμορφώθηκε σε 10,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.

Δύο μισθοί για να … βγει ο μήνας

Την ίδια ώρα, σε σπαζοκεφαλιά εξελίσσονται οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί καθώς οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες αυξάνουν τις μηνιαίες δαπάνες των νοικοκυριών, την ώρα που τα εισοδήματά τους είτε φθίνουν είτε παραμένουν στάσιμα.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2021, το 50% των νοικοκυριών δαπάνησαν περισσότερα από 1.297 ευρώ τον μήνα, ενώ μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών για αγορές, κατά το έτος 2021, ανήλθε στα 17.037,48 ευρώ (1.419,79 τον μήνα, σχεδόν όσο δύο… κατώτατοι μισθοί), καταγράφοντας αύξηση, σε τρέχουσες τιμές 6,6% σε σχέση με το 2020.

Το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά (22%), στέγαση (14,7%), μεταφορές (12,7%). Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιασμένη κατοικία δαπανούν το 18,9% του προϋπολογισμού τους, κατά μέσο όρο, για ενοίκιο.

Διαβάστε ακόμη: