Στο 12,1% τοποθετεί η Eurostat τον εναρμονισμένο πληθωρισμό στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, με τις τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη να καταγράφουν νέο ρεκόρ στο 10%.

Στη Γερμανία ο πληθωρισμός ανήλθε σε διψήφιο ποσοστό για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Ολλανδία οι τιμές καταναλωτή εκτοξεύθηκαν στο 17,1% τον Σεπτέμβριο. Θετική έκπληξη αποτέλεσε η Γαλλία, με τον πληθωρισμό να επιβραδύνεται στο 6,2%.

Η ενέργεια κατέγραψε τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Σεπτέμβριο (40,8%, έναντι 38,6% τον Αύγουστο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (11,8%, έναντι 10,6% τον Αύγουστο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,6%, έναντι 5,1% τον Αύγουστο) και υπηρεσίες (4,3%, έναντι 3,8% τον Αύγουστο).

 Γερμανία: Διψήφιος πληθωρισμός για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Στο 10% έφθασε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη τιμή του τα τελευταία 70 χρόνια. Ανάλογα μεγέθη είχαν σημειωθεί μόνο για την Δυτική Γερμανία, κατά την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70. Ο εναρμονισμένος δείκτης με την Ε.Ε. ανήλθε στο 10,9%.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός τον Αύγουστο ήταν ακόμη στο 7,9% και εκτιμάται ότι εκτοξεύθηκε και λόγω της εκπνοής της ισχύος του ενιαίου εισιτηρίου για όλα τα ΜΜΕ κόστους 9 ευρώ/μήνα και της έκπτωσης στα καύσιμα.

 

Διαβάστε ακόμη: