O Υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, μίλησε για το γεγονός ότι η Τουρκία «θέτει σε κίνδυνο ζωές στο Αιγαίο».

O κ. Πλακιωτάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στις προκλητικότατες κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά της Ελλάδας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του στον ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για «καταπιεστικές πολιτικές έναντι των παράτυπων μεταναστών. Μάλιστα δεν δίστασε να φέρει μαζί του φωτογραφίες με βρέφη και τις παρουσίασε ως συνέπεια των ενεργειών της Ελλάδας στη θάλασσα.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι «ήδη ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Νίκος Δένδιας έδωσε την πρέπουσα απάντηση, και αναμένεται και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού την Παρασκευή από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».

Επιπλέον, ο Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε πως η Ελλάδα συστηματικά το τελευταίο διάστημα μετά και τις «ανιστόρητες και προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου αλλά και των Τουρκών αξιωματούχων, έχει διεθνοποιήσει την τουρκική ρητορική, τις δηλώσεις και παραβιάσεις και έχει γίνει κατανοητό στην διεθνή κοινότητα. Και θα συνεχίσουμε να διεθνοποιούμε τις τουρκικές προκλήσεις».

Ακόμη, επισήμανε ότι η Τουρκία συστηματικά τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα και επίσης: «Συστηματικά παραβιάζει τη συμφωνία με την ΕΕ. Είναι η Τουρκία που ανέχεται τη δράση των αδίστακτων κυκλωμάτων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων δυστυχισμένων ανθρώπων».

Μάλιστα, ο κ. Πλακιωτάκης έθεσε το ρητορικό ερώτημα για το «πόσους διακινητές έχει συλλάβει η Τουρκία και πόσα κυκλώματα έχει εξαρθρώση;», τονίζοντας ότι η Ελλάδα πράττει το αυτονόητο και ενεργεί με βάσει το διεθνές δίκαιο και σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή: «Τα τελευταία δύο χρόνια έχει σώσει πάνω από 6.000 συνανθρώπους μας σε 145 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης».

Πλακιωτάκης: Κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με το «push forward» της Τουρκίας

Όπως δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης, την ώρα που η Τουρκία θέτει τις ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο στο Αιγαίο, το λιμενικό σώμα τις σώζει. «Αντί να μας κατηγορεί για “pushback” στο Αιγαίο, πρέπει επιτέλουε κάποιος να ασχοληθεί και με το “push forward” η Τουρκία. Συστηματικά εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.

Όσον αφορά στη διαδικασία που ακολουθείτε μόλις το λιμενικό σώμα εντοπίσει μετανάστες τόνισε πως αρχικά ενημερώνεται η τουρκική ακτοφυλακή. «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε τα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Στην οριογραμμή η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και παράλληλα ενημνερώνει την τουρκική ακτοφυλακή να διαχειριστεί τους μετανάστες. Άλλες φορές η Τουρκία ανταποκρίνεται, άλλες όχι».

Πλακιωτάκης: Έχουν διπλασιαστεί οι μεταναστευτικές ροές από το 2020

Για το αν έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές τονίζει ότι έχουν αυξηθεί τα περιστατικά «Σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το 2020. Έχουμε αυξημένη πίεση από την περιοχή του Λιβάνου και την Λιβύη. Έχουμε περιστατικά από τη Σαμοθράκη, μέχρι τη Ρόδο, τη Κρήτη».

Στα περισσότερα περιστατικά όπως τόνισε «δεν λαμβάνεται μέτρο ασφαλείας, δηλαδή κυριολεκτικά τα κυκλώματα διακινητών θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και προφανώς η Τουρκία χρησιμοποιεί τους ανθρώπους απλά για να επιτύχει γεωπολιτικές επιδιώξεις στην ευρύτερη περιοχή».

«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Έχουμε διαμορφώσει νέες διπλωματικές συμμαχίες και ενισχύουμε τις ένοπλες δυνάμεις μάς. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Πλακιωτάκης: Δεν υπάρχει κανένας δίαυλος επικοινωνίας στο επίπεδο λιμενικής Αρχής

Όπως ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης δεν υπάρχει κανένας δίαυλος επικοινωνίας με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών -ο οποίος και διαχειρίζεται τα αντίστιοιχα θέματα από πλευράς της γείτονος χώρας. «Εμείς επανειλημένος ενημερώνουμε την τουρκική ακτοφυλακή για όλα. Τις περισσότερες όμως περιπτώσεις τα τελευταία δυο χρόνια δεν έχουμε καμία ανταπόκριση από πλευράς της τουρκικής ακτοφυλακής».

Διαβάστε ακόμη: